Prikazi cijelu temu 05.08.2013 14:55
zxz Van mreze
Administrator
Registrovan od:03.02.2009
Lokacija:Tuzla


Predmet:Varijable ili Promjenjive
VARIABLE u prijevodu znači nešto varijabilno ili promjenjivo. Kao i svi programski jezici tako i VBA koristi Variable u svom kodu. Za razliku od nekih programskih jezika, u VBA ne morate explicitno deklarirati varijablu prije nego je upotrijebite iako je to poželjno.
Ukoliko želite explicitno deklarisati variable onda na vrhu modula upisite:
Option Explicit
VBA sadrži veliki broj tipova Varijabli.
Varijable se koriste za pohranu privremenih podataka koji se upotrebljavaju u izvršavanju neke procedure.
Postoje i neka pravila u radu sa Variablama:
- Naziv (Ime) Variable mora početi "slovom" a ne brojem. Broj može biti sastavni dio Variable ali ne na početku. Kao i kod procedura
- Naziv (Ime) Variable ne smije biti duže od 255 znakova
- Naziv (Ime) Variable ne smije biti istog naziva kao i nazivi naredbi odnosno gotovih procedura
- Naziv (Ime) Variable mora biti kontinuirani niz znakova bez prekida. Ako želite istaknuti neke dijelove to možete pomoću velikih početnih slova (npr: MojaVar, Moj_Popis)
Poželjno je da Varijable imenujete nekim smislenim imenom (nazivom) da bi ste mogli lako na prvi pogled uočiti o čemu se radi u dotičnom VBA kodu.(ovo je važno kod eventualno naknadnih promjena).
Na internetu ćete naći VBA kodova koji kao Variablu koriste samo "jedno slovo". Ovo nije dobra praksa i treba je izbjegavati.
Nakon izvjesnog vremena i vi sami cete zaboraviti cemu vam sluzi ta variabla a mozete misliti kako je nekome drugome ko zeli iscitati vas kod.
Broj Variabli nije ogranicen u jednoj proceduri ali se netreba rasipati jer samim time trosite memoriju i vasa app. ce sporije raditi.
Podrška samo putem foruma, jer samo tako i ostali imaju koristi od toga.