Prikazi cijelu temu 30.12.2010 10:26
arax Van mreze
Administrator
Registrovan od:04.02.2009
Lokacija:Sarajevo


Predmet:Re: Htio bih pokrenuti biznis
1. Pokrenuti biznis koji u početku ne zahtijeva velika ulaganja; Zašto? Velika ulaganja obično za sobom vuku kredite od banaka ili lizing za opremu. I jedno i drugo su u BiH izuzetno nepovoljni,mislim finansijski tkoa da bi taj teret dodatno ugrozio ionako osjetljivo poslovanje koje se obično veže za početni biznis.
2. Pregledaj šta imaš na sonu. Ako imaš zemlje za obrađivanje i da nečeš pokretati biznis šteta je neiskoristiti je pa makar samo za proizvodnju zdrave hrane za sebe i porodicu.
3. Ako misliš na poljoprivredu obrati pažnju na sljedeće:
a) Ne proizvoditi artikle koji ubrani nemogu stajati bar 10 dana, osim ako nemaš rashladnu komoru ili opremu za obradu, jer te otkupljivači hoće/mogu otjerati u siromaštvo.
b) Ako vidiš da svi oko tebe nešto siju/sade nemoj se previše uzdati u to da možeš u tome uspjeti jer konkurencija je već dovoljno jaka. Izuzetak je ako imaš od ranije znanje o toj kulturi koju želiš uzgajati ili dogovoren(čvrsto) plasman.
c) Prije početka sadnje provjeri tržište. Vidi koje su cijene ulaza; sjeme, zaštita hemijska, gnojivo, stubići letvice i sl ako je potrebno, voda za navodnjvanje. Ne zaboravi da u ulaze uvrstiš i svoju platu osim ako ti taj biznis neće biti dodatna djelatnost. Isto tako računaj na usluge oranja transporta za sve što kupiš a nemože stati u gepek putničkog auta. Ti svi ulazi će ti dati cijenu po 1kg. Usporedi koliko su u toku prethodnih godina bile cijene(varijacija tokom godine) i vidi može li pokriti cijenu koliko je tebe koštala proizvodnja.
d) Ako misliš proizvodinti jaja idi sa manjom količinom kvlitetnijih jedinica (koke, prepelice) gdje se koliko toliko možeš uzdati u konstantan prinos i kvalite.
e) Ako misliš uzgajati perad, ovce, krave ili dr radi mesa obavezno pripremi gdje češ meso obraditi do nekog stupnja da može duže vremena čekati kupca. Tu mislim na sušare, hladnjače tranžere i sl.
f) Prije nego počneš uzgajati bilo šta iz "e" provjeri kakava je veterinrska podrška u okolici.
g) Ako neuspiješ prodati ovo što si uzgojio računaj, u slučaj da si već registrovao biznis, da češ sve morati baciti/uništiti jer su donacije i pokloni oporezivi u BiH.
h) Ako misliš sam raditi u tom biznisu vidi ko ti je alternativa u slučaju povrede, bolesti, neodložnog puta(da ne kažemo pritvora).
4) Ako misliš pokretati neku proizvodnju prvo obezbjedi adekvatan prostor u kom češ to raditi. Po mogučnosti da bude vlastiti ili da ugovorom spriječiš da te zakupodavac počne ucjenjivati taman kad dobiješ jaku naruđbu.
Prostor mora ispunjavati sljedeće preduslove:
- Dovoljno prostran za sve uređaje/mašine koje namjeravaš ugurati unutra+ dodatni prostor za ono što bi se eventualno u neko vrijeme moglo dodati. Poželjno objekat sa dovoljno dvorišta za eventualno proširenje objekta.
- Imati obezbjeđeno napajanje. Prije bilo kakve investicije provjerit potrebnu el energiju za napajanje i da li lokalna trafostanica može da ti to pruži.
- Obezbjeđen prilaz za vozila za dopremu i otpremu.
- Obezbjeđen parking posebno ako u blizini nema stajališta redovnog gradskog i prigradskog saobračaja.
- Regulisan sanitarnii čvor i odogvarajuće prostorije.
- Odgovarajući skladišni prostor za sirovine, gotove proizvode i rezerne dijelove
5) Provjeriti da li ta proizvodnja smije da se locira tu s aspekta buke, mirisa i potencijalnih rizika od explozije ili neke kontaminacije
6) Provjeriti zakonsku regulativu oko proizvoda i načina proizvodnje.
7) Provjeriti raspoloživost dovoljno stručne radne snage ukolio se biznis raširi.
Toliko za sada.
Ćutanje je zlato. Kad bi svi ćutali svijet bi ostao bez napretka.