Prikazi cijelu temu 23.01.2011 18:57
funky girl Van mreze
Super Moderator
Registrovan od:04.02.2009
Lokacija:Sarajevo


Predmet:Re: Htio bih pokrenuti biznis
Citat:
Kada ovo sve sracunam znat cu cijenu gljive odnosno proizvodnu cijenu.

Moram ovaj dio da prokomentarišem malo...

Ideja je intersantna i donekle imaš plan pokretanja biznisa, ja bih ti preporučila da se prije svega toga pozabaviš cijenom.

Ovdje spominjes ovo "sve sracunas pa onda imas osnovu..." klasicni primjer određivanja cijene po troskovima plus marza.

Moram ti reci da se ovaj sistem određivanja cijena donosi prosjecnu zaradu i da su mnoge firme davno od njega odustale, mada je kod nas (nazalost) jos uvijek dosta zastupljen.

Također, ima jedan problem u vezi određivanja cijene na taj nacin. Sve sto si nabrojao da ti treba su troskovi pokretanja samog biznisa (costs of being in the business), ti ces imati te troskove a da ne preoizvedes ni jedan jedini kilogram gljiva. Ove troskove ne bi trebao racunati u cijenu jer su ti to troskovi koje ces napraviti u startu, tj. troskovi koje ne mozes izbjeci i koji su historijskog karaktera tj. vec su nastali prije proizvodnje.

S druge strane imas troskove poslovanja (cost of doing business), ako si u iznajmljenom objektu to su troskovi zakupnine, el. energije, gnojiva, vode...svaki od ovih troskova zavisi od kolicine gljiva koju planiras proizvesti, odnosno kolicine gljiva koju planiras prodati i to po onoj cijeni koju ce ljudi biti spremni platiti. Tu su i troskovi distribucije, preprodavanja distributerima ili direktnom prodajom krajnjim kupcima. Ovo sve su tzv. buduci troskovi i potpunosti su vezani za obim proizvodnje. Oni trebaju biti glavna osnova za formiranje cijena.

Prije svega treba istraziti stanje na trzistu, koliko ima dobavljaca u neposrednoj blizini lokalno ili regionalno, kakav je kvalitet tih gljiva, i koje su njihove cijene, gdje se prodaju njihove gljive i slicno. Sve to ce ti pomoci da nađeš svoju poziciju u odnosu na njih i procjenis koja bi mogla biti cijena tvojih gljiva. Kada definises cijenu, izracunaj koliki je maksimalni kapacitet proizvodnje koji mozes ostvarivati za određeni vremenski period, recimo mjesec dana ili pola godine. Koliko ti treba sirovina da tu kolicinu proizvedes...Tako ces dobiti procjenu max. prihoda koje bi mogao ostvariti prodajom cjelokupnih zaliha...Troskovi sirovina i cistog fizickog rada su direktni troskove proizvodnje...tu mozes kalkulisati sa različitim cijenama sirovina od različitih dobavljača, što se tiče fizičkog rada možeš birati da sam odrađuješ veći dio posla ili da plaćaš radnika...

Moras razmisljati o tome koji budući troškovi te očekuju...ako proizvedeš maksimum kapaciteta a ne uspiješ sve to prodati, imaćeš troškove držanja zaliha. Već količina traži veću potrošnju sirovina, struje, vode itd. možda ćeš zbog toga proizvesti manju ekskluzivniju količinu za kojom će biti veća potražnja na osnovu čega možeš ići sa većom cijenom ako se pokaže da je tržište vrlo zainteresovano za tvoje gljive...Potrudi se da imaš bar dio tržišta spremnog za otkup tvojih gljiva (mali preprodavači) koji neće tražiti proviziju/rabat za otkup tvojih gljiva...prati kakvo je stanje sa potražnjom, jer neka područja mogu pokazivati više interesa od drugih, pokušaj saznati ko su ljudi koji kupuju gljive, gdje ih najčešće kupuju, kako dolaze do informacija o gljivama koje kupuju itd.

Toliko od mene zasad...