Prikazi cijelu temu 03.04.2011 00:45
zxz Van mreze
Administrator
Registrovan od:03.02.2009
Lokacija:Tuzla


Predmet:Sumnjivi linkovi na Facebooku
Maliciozni software ili malware mnogim korisnicima predstavlja problem, pogotovo korisnicima društvenih mreža. Ali šta kad društvene mreže šalju upozorenje,a korisnici ga ne shvate ozbiljno? 63 posto njih - kliknut će na link koji je očito sumnjiv.
Nova studija pokazala je kako je većina internet korisnika nesvjesna da sumnjive poruke na Facebooku mogu predstavljati sigurnosni rizik za njihove kompjutere. Povrh svega, većina korisnika ne koristi čak niti osnovnu antivirusnu ili anti-malware zaštitu, prenosi Time.

Studiju je naručila internet sigurnosna firma BitDefender, a autorica studije Sabina Datcu kaže kako je čak 93 posto od 2.700 učesnika studije navelo kako im, ili ne treba internet zaštita, ili nisu svjesni da se mogu zaštititi. Čak 63 posto učesnika potencijalno štetne linkove pokrenuli su sami, a osim toga proslijedili su ih i svojim Facebook prijateljima, prenose hrvatski mediji.

S obzirom na rezultate te studije postavlja se pitanje ima li smisla educirati korisnike, koji čak i svjesno ognorišu potencijalno opasan sadržaj po njihove kompjutere na društvenim mrežama.
Podrška samo putem foruma, jer samo tako i ostali imaju koristi od toga.