Centar za edukaciju-BiH



#1 12.07.2011 10:17
funky girl Van mreze
Super Moderator
Registrovan od:04.02.2009
Postovi:2,217


Predmet:Izvedena prva transplantacija obje noge
Španski hirurzi, prvi u svijetu, izveli su transplantaciju obje noge na pacijentu koji je izgubio donje ekstremitete u nesreći, saopćila je u ponedjeljak vlada španske pokrajine Valencia.
Tim hirurga bolnice La Fe u Valensiji predvodio je dr. Pedro Cavadas, koji je 2009. obavio prvu transplantaciju lica u Španiji.
S obzirom da je operacija bila izuzetno komplikovana, dr Cavadas će podrobnije informacije o njenom toku dati tek za 48 sati, naveli su španski zvaničnici, prenosi AP.
"Danas možemo da kažemo da je postignut značajan prodor", kazao je direktor Nacionalne organizacije za transplantaciju (NTO), dr. Rafael Matesanz.
Operacija je počela u nedjelju uveče i trajala oko 14 sati, kazao je jedan drugi zvaničnik NTO-a koji je tražio da ostane anoniman.
Matesanz nije želio da pruži bilo kakve informacije o stanju pacijenta, navodeći samo da bi se u slučaju odbacivanja presađenih ekstremiteta to dogodilo više ili manje odmah nakon operacije.
On je dodao da će ljekari tek za mjesec dana znati da li je zahvat bio uspješan ili ne. Ljekari su najprije pokušali da pacijentu presade vještačke noge, ali operacija nije uspjela zbog činjenice da su mu noge prilično visoko odsječene.
Osim da je operacija odobrena 2010. godine, zvaničnici nisu željeli da pruže nikakve informacije o donatoru ni o pacijentu.

sa-x
↑  ↓

Stranice (1):1


Sva vremena su GMT +01:00. Trenutno vrijeme: 7: 52 am.