Centar za edukaciju-BiH


Stranice (1):1

#1 27.07.2011 21:38
zxz Van mreze
Administrator
Registrovan od:03.02.2009
Postovi:10,610


Predmet:Kutlače iz Kine opasne po zdravlje
Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je uputila hitnu obavijest nadležnim inspekcijskim organima sa zahtjevom za preduzimanje pojačanih mjera kontrole i povlačenje kutlača od melamina porijeklom iz Kine isporučenih preko Slovenije u Bosnu i Hercegovinu.
Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je putem RASFF WINDOW-a preuzela EU RASFF informativnu obavijest o migracije formaldehida iz kutlača od melamina porijeklom iz Kine.

Kina je u proteklih šest mjeseci devet puta prijavljivana putem EU RASFF-a o pitanju migracije formaldehida iz njihovih proizvoda. Službenom kontrolom na tržištu Inspektorata za zdravlje Slovenije, uzorkovanjem u maloprodajnom objektu i analizom uzetih uzoraka u Nacionalnom Institutu za javno zdravstvo u Sloveniji, ustanovljena je migracija formaldehida veća od maksimalno dopuštene iz kog razloga je naređeno povlačenje proizvoda s tržišta, saopšteno je iz Agencije za sigurnost hrane BiH.

Otpuštanje/migracija formaldehida u hranu je opasna po zdravlje ljudi jer kod dugotrajne izloženosti može imati kancerogeno djejstvo te može izazvati alergijske reakcije.

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je uputila hitnu obavijest nadležnim inspekcijskim organima sa zahtjevom za preduzimanje pojačanih mjera kontrole i povlačenjem proizvoda s tržišta radi smanjivanja potencijalnog rizika po zdravlje ljudi.

Potrošače, koji su eventualno kupili te proizvode, upozoravaju se da ih ne koriste, te da iste vrate prodavcu.

Sporne su "'melaminske kutlače s vrhom" koje je uvezao SILK Trade iz Tešnja.

(fena)
Podrška samo putem foruma, jer samo tako i ostali imaju koristi od toga.
↑  ↓

#2 28.07.2011 08:37
funky girl Van mreze
Super Moderator
Registrovan od:04.02.2009
Postovi:2,217


Predmet:Re: Kutlače iz Kine opasne po zdravlje
Sve iz Kine je opasno ako je povezano sa konzumiranjem hrane/pića itd. samo je pitanje vremena kada će šta biti poslato na analizu i biti utvrđeno da sadrži neke opasne materije.
↑  ↓

#3 28.07.2011 08:41
zxz Van mreze
Administrator
Registrovan od:03.02.2009
Postovi:10,610


Predmet:Re: Kutlače iz Kine opasne po zdravlje
E mene sad interesuje dali je to stvarno istina ili je to jos jedna patka da bi se sprijecio prodor kineske robe na trziste.
Danas je tesko znati istinu. Novinari pisu za one koji daju vise para.
Podrška samo putem foruma, jer samo tako i ostali imaju koristi od toga.
↑  ↓

#4 22.09.2015 09:32
Avko Van mreze
Administrator
Registrovan od:28.05.2014
Postovi:4,691


Predmet:Re: Kutlače iz Kine opasne po zdravlje
Neovisne agencije ispituju kvalitetu proizvoda, ne samo stranih nego i domacih. Tako na tv-u zna biti o nekim proizvodima koji su uvezeni objasnjenje zasto su povuceni. Neke igracke ili odjeca zbog boja moze biti stetna. Neki dan su pokazali domace proizvode nekih prehrambenih industrija koje su povucene sa trzista. Vjerojatno su prepakirani i izvezli ih u susjedne zemlje (tako ja mislim). Zarazeno meso iz danske
Kontaminirana svinjetina izvezena je u 20 do 25 zemalja, a zdravstvene službe u Europi upozorile su potrošače da ne jedu irsku svinjetinu nakon što je u njoj i hrani za svinje nađen dioksin.
Znaci nije samo u kini problem. Ima toga i kod nas.
O smrznutom mesu
rok trajanja smrznutog mesa u njemackoj 6 mjeseci, a u hrvatskoj 12 mjeseci. Znaci nakon 6 mjeseci meso stize nama u hrvatsku na jos 6 mjeseci. Znaci meso u hrvatskoj staro ko grcka.
Kako u prehrani tako i u proizvodima za siroku potrosnju kompanije uvoze jeftinije proizvode sumnjive kvalitete radi sto veceg profita.
To nije nista cudno, sve je to proizaslo iz naroda. Medu nama ima onih koji prodaju auto sumnjive kvalitete i pri tome se kunu u oca i majku da je auto u super stanju i redovno odrzavan, a kada ga kupimo uvjerimo se u to vec u prvom tjednu ili dva.
Evo kupio sam nesto iz kine preko ebuya, ako cu razmisljati o karcinomu onda nebi niti kupio, ovako kupim i ne razmisljam puno. Uostalom istu stvar bi mogao kupiti tu u ducanu , takode iz kine ali bi platio 2-3 puta vise.
zivot je moja domovina.
↑  ↓

Stranice (1):1


Sva vremena su GMT +01:00. Trenutno vrijeme: 6: 37 am.