Centar za edukaciju-BiH


switch Lista naslova: Novi naučni dokazi o efikasnosti masaže
Stranice (1):1

#1 03.10.2010 15:51
funky girl Van mreze
Super Moderator
Registrovan od:04.02.2009
Postovi:2,217


Predmet:Novi naučni dokazi o efikasnosti masaže
Istraživači američkog Cedar-Sinai odeljenja za psihijatriju i bihejvioralne nauke, poručuju da masaža stvara pozitivne promene u organizmu - koje se mogu izmeriti! Ove promene su, naime, konkretno vezane za endokrini odgovor imunosistema. Iako su i ranije provedene manje studije u vezi sa korisnim dejstvom masaže, studija Cedar-Sinai odeljenja je široko shvaćena kao prva sistematska studija provedena na većoj grupi odraslih osoba, a kao takva je publikovana u Žurnalu alternativne i komplementarne medicine...



"Masaža je popularna u Americi, gotovo devet procenata odraslih je primilo makar jedan tretman masaže, tokom protekle godine”, kaže Mark Rapaport, šef odeljenja za psihijatriju i bihevioralne neuronauke.

"Ljudi bi često usvajali masažu kao deo svog zdravog životnog stila, ali nije bilo mnogo fizioloških dokaza da se nakon masaže povišava imunološki odgovor organizma. Sve do sada.”

U okviru najnovije studije je 29 osoba primilo tretman švedskom masažom, u trajanju od 45 minuta, a njih 24 je za to vreme uživalo u masaži blagog dodira.

Pre masaže, učesnicima su intravenski postavljeni kateteri radi uzimanja uzoraka krvi, za vreme sesije. Prvo su zamoljeni da miruju 30 minuta, a nakon toga su uzeti uzorci krvi - na jednu i na pet minuta pre masaže. Na kraju 45-minutne masaže, uzorci krvi su uzeti tačno na jednom, pet, 10, 15, 30 i 60 minuta.

"Ovo istraživanje pokazuje da masaža, ne samo da pričinjava zadovoljstvo već čini dobro,” naglasio je Rapaport, glavni istraživač studije i dodao da "iako predstoji još istraživačkog rada, po svemu sudeći, obična masaža pruža merljive koristi za organizam.”

Među rezultatima studije stoji da:

• Kod osoba koje su uživale u švedskoj masaži, nastajale su značajne promene u limfocitima, belim krvnim zrncima, koja igraju značajnu ulogu u odbrani organizma od bolesti.
• Švedska masaža je uticala i na to da im se u organizmu značajno smanji prisustvo hormona vazopresina, za koji se smatra da igra ulogu u agresivnom ponašanju i da je povezan sa podsticanjem hormona stresa - kortizola.
• Švedska masaža je uslovila smanjenje u nivoima kortizola, hormona stresa.
• Uzrokovala je i primetno smanjenje broja citokina, koje stvara prekomerna stimulacija belih krvnih zrnaca.

Izvor
↑  ↓

Stranice (1):1


Sva vremena su GMT +01:00. Trenutno vrijeme: 7: 28 pm.