Bosna i Hercegovina#1 02.04.2011-12:25
zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,676


Subject: Cvijece
Orhideje
Ona je raskošna, tajanstvena, fascinirajuća, čarobna…. zaslužuje sve superlative!

Iako je tek sredinom sedamnaestog vijeka zvanično došla u Europu, orhideja je bila poznata još u staroj Grčkoj. Theopharastos(grčki filozof 372-287. p.n.e.) spominje u svom botaničkom tekstu biljku pod nazivom orchis. Kasniji naziv orchidee ima osnovu u grčkom orchis.


Načnici danas smatraju da su orhideje stare preko 120 miliona godina i da im je pradomovina Malasia. Danas su orhideje u prirodi rasprostranjene u vlažnim tropskim šumama Azije, Srednje i Juzne Amerike, iako ih ima i u planinama Alpa i drugim mjestima. Orhideja je jedna od najrasprostranjenijih biljaka sa preko 20.000 različitih prirodnih vrsta. Danas je poznato oko 100.000 vrsta orhideja – prirodnih i hibridnih ( stvorenih križanjem različitih prirodnih vrsta).

U današnje vrijeme su orhideje kao sobno cvijeće vrlo rasprostranjene, zahvaljujući hibridnim sortama, koje se relativno lako umnožavaju i činjenici da cvijet orhideje cvjeta preko tri mjeseca i da se, kod korektne njege, slijedeće godine ima ponovo to zadovoljstvo.

Da bi se orhideja uspješno njegovala potrebno je obratiti pažnju na nekoliko osnovnih stvari:

Mjesto na kojem stoji: orhideja iziskuje puno svjetlosti, ali ne smije stajati na direktnom suncu. Zato se preporučuje istočni ili zapadni prozor, zaštićena od sunca. Ukoliko je stan topao može to biti i sjeverni prozor.

Temperatura: orhideje se u odnosu na temperaturne potrebe dijele u tri grupe: za hladne, tople i vruće prostore.
prva grupa zahtijeva zimi (po noći) najmanje 10°C, a ljeti ne smije (po noći) prijeći preko 16°C
druga grupa zahtijeva zimi (po noći) najmanje 13°C, a ljeti (po noći) 16°C
treća grupa – zimi (po noći) najmanje 16°C, a ljeti (po noći) 18°C
Dnevna teperatura treba u sva tri slučaja biti namanje 5° viša od noćne. Orhideja teško podnosi temperature iznad 32°C .U tim periodima joj je potrebno davati veću vlažnost.

Vlažnost: da bi uspijevale, orhidejama je potrebna vlažnost u zraku. Zato je najbolje orhideje staviti na podnožje koje je napunjeno šljunkom, koji treba stalno biti vlažan.

Prostoriju treba redovito zračiti. Biljku povremeno pošpricati sa kišnicom ili ustajalom vodom. Pri tome paziti da se ne šprica po cvijetu. Ukoliko je moguće, najbolje je imati više orhideja u grupi. Orhideje vole društvo! Nakon cvjetanja ne sjeći stabljiku na kojoj su bili cvjetovi. Tek kad se sama osuši do dna, onda je odsjeći. Orhideja će pri takvom postupku cvjetati opet.

Orhideje se razmnožavaju dijeljenjem, iz sjemena,naročito u prirodi. Neke od vrsta puštaju izdanke (pelcere) koji se, nakon što su dovoljno izrasli, odvoje od matične biljke i posade.

Omiljene i relativno lake za održavanje i njegu su vrste: Cymbidium, Phalaenopsis i Paphiodilum.
Pozdrav
Ovaj komentar je mijenjan 1 puta. zadnja izmjena 02.04.2011-12:27 od strane zxz. ↑  ↓

Stranice (1): 1

All times are GMT +01:00. Current time: 28.05.2018-00:39.