Bosna i Hercegovina



#1 28.10.2011-10:00
pmiroslav Offline
Clan
Registrovan/a od: 02.02.2009-10:32
Komentari: 1,359


Subject: Problemi višekorisničkog rada
Imam Access bazu koja radi u mreži. Znači BackEnd na jednom kompjuteru, a FrontEnd na kompjuterima od 4 do 5 korisnika. Problem je kada dva ili možda više korisnika unosi ili mijenja podatak u istoj tablici i tada dolazi do greške. Ima li načina da se ovakovi problemi riješe.
Pozdrav
↑  ↓

#2 28.10.2011-16:01
zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,737


Subject: Re: Problemi višekorisničkog rada
Jedan nacin je da naprav is lokalne tabele pa da napr pri zatvaranju formi za unos preneses podatke ili da napravis nevezana polja na formi pa na komandni taster da vrsis update podataka u bazu.
Pozdrav
↑  ↓

#3 28.10.2011-18:04
pmiroslav Offline
Clan
Registrovan/a od: 02.02.2009-10:32
Komentari: 1,359


Subject: Re: Problemi višekorisničkog rada
Možeš li mi molim te, ovo malo bolje objasniti.
Kod mene je problem slijedeći. za generiranje ID-a u određenoj tablici koristim slijedeći kod koji si ti na napravio:
DownloadIzvorni kod (vb.net):
  1. Function SifraN()
  2. Dim DB As Database
  3. Dim SQL As String
  4. Dim Rs As Recordset
  5. Dim I As String
  6.  
  7.  
  8. Set DB = CurrentDb
  9. SQL = "SELECT Max(OrderID) AS BrojN " & "FROM tblProdaja"
  10. Set Rs = DB.OpenRecordset(SQL)
  11. If Format$(Rs.Fields(0)) <> "" Then
  12. I = Val(Rs.Fields(0))
  13. End If
  14. I = I + 1
  15. SifraN = Format(I, "000000")
  16. Rs.Close
  17. Set DB = Nothing
  18. End Function

U formi kojom se pune podaci za polje ID, Default Value je =SifraN().
I sad kada više od jednog operatora otvori na svome kompjuteru tu istu formu u svakoj se generira isti String tako da samo jedan može spremiti podatak dok se ostalima javlja greška.
Pozdrav
↑  ↓

#4 28.10.2011-18:29
zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,737


Subject: Re: Problemi višekorisničkog rada
Sad mi je jasno sta ti se desava.
Mogao bi jos dodati broj racunara u sifru i nebi se poklapale.

Function SifraN()
Dim DB As Database
Dim SQL As String
Dim Rs As Recordset
Dim I As String


Set DB = CurrentDb
SQL = "SELECT Max(OrderID) AS BrojN " & "FROM tblProdaja" ' SQL za najveci OrderID u tabeli prodaja
Set Rs = DB.OpenRecordset(SQL) ' podize rekordset
If Format$(Rs.Fields(0)) <> "" Then ' ako ima redova tada
I = Val(Rs.Fields(0)) ' Ucitava vrijednost polja OrderID u var. i
End If
I = I + 1 ' na tu vrijednost dodaje 1

SifraN = Format(I, "000000")
Rs.Close
Set DB = Nothing
End Function

Imam goste nocas.
Sutra cu se pozabaviti ovim ako ne rijesis.
Pozdrav
↑  ↓

#5 30.10.2011-11:42
zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,737


Subject: Re: Problemi višekorisničkog rada
Probaj pozvati ovu proceduru na before update i zapisati id.
Znaci bilo bi
Me.ImeIDPolja=SifraN()

Ako ovo ne bude islo valja nesto kompleksnije uraditi.
Posto rece da imas oko 5 racunara mozda bi moglo da prodje.
Pozdrav
↑  ↓

#6 30.10.2011-13:38
pmiroslav Offline
Clan
Registrovan/a od: 02.02.2009-10:32
Komentari: 1,359


Subject: Re: Problemi višekorisničkog rada
Hvala, probat ću u srijedu jer do tada ne radim na poslu.
Pozdrav
↑  ↓

#7 02.11.2011-08:45
pmiroslav Offline
Clan
Registrovan/a od: 02.02.2009-10:32
Komentari: 1,359


Subject: Re: Problemi višekorisničkog rada
Evo isprobao sam prijedlog koji si mi dao i to mi ispravno upiše novi podatak u tablicu, jedino je problem što u formi kroz koje unosim novi podatak polje ID na koje se ovo odnos stalno ostaje prazno tj ne vidi se novi ID sve dok se ne ode na novi unos pa se onda ponovo vrati na prednodni.
Pozdrav
↑  ↓

#8 02.11.2011-09:12
pmiroslav Offline
Clan
Registrovan/a od: 02.02.2009-10:32
Komentari: 1,359


Subject: Re: Problemi višekorisničkog rada
Evo i primjer

Prilozi:
Informacije o fajlu: rar  ProbaID.rar
Preuzimanja: 61
Veličina: 22.60 KB


Pozdrav
↑  ↓

#9 02.11.2011-09:15
zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,737


Subject: Re: Problemi višekorisničkog rada
Mozda si skinuo ovu proceduru sa onog default value. Cini mi se da je bila tamo.
Trebala bi ostati ako hoces da vidis, mada cesto neces vidjeti pravi odnosno on ce se ponovo generisati pa ako vec ima takav ovecat ce ga.
Pozdrav
↑  ↓

#10 02.11.2011-10:33
pmiroslav Offline
Clan
Registrovan/a od: 02.02.2009-10:32
Komentari: 1,359


Subject: Re: Problemi višekorisničkog rada
Ovo je O.K.
Hvala
Pozdrav
↑  ↓

Stranice (1): 1


All times are GMT +01:00. Current time: 19.08.2018-00:28.