Bosna i Hercegovina



#16 31.07.2013-00:10
Gjoreski Offline
Super Moderator
Registrovan/a od: 02.02.2009-22:24
Komentari: 1,388


Ocjena: Ocjena:100 Subject: Re: Importovanje .dbf u Access
Ova e dobro samo za prviot pat da gi importiras tabelite no dokolku gi povrzis so relacii tabelite posle importot ova nema da funkcionira .
Zatoa Gatsbi ne znam kakva e situacijata kaj tebe ama jas sega zboruvam po predpostavka deka site mesta od kade sto ke gi importiras tabelite se so identicni tabeli ( Ova bi trebalo da e nekoj star program pod DOS)
Malku so zakasnuvajne ama eve i edno moe resenie koe vo kombinacija so ona od ZXZ mislam deka ke e OK
Prviot pat gi importiras tabelite gi vrzuvas vo relaciii i potoa so ova programce odpiras od vo koj folder se naogaat tabelite i gi prezemas podatocite vo predhodno importiranite tabeli koi prvo se praznat a potoa se polnat so novi podatoci.
Sekako treba da se istestira prvo.
Pozdrav

Prilozi:
Informacije o fajlu: rar  ImportDbase.rar
Preuzimanja: 49
Veličina: 25.95 KB

↑  ↓

#17 31.07.2013-14:59
Getsbi Offline
Clan
Registrovan/a od: 04.02.2009-05:18
Komentari: 100


Subject: Re: Importovanje .dbf u Access
@ Gjoreski

Puca pri povezivanju. Run Time errpr 3078.
Linija VBA kooda: DoCmd.RunSQL "DELETE * FROM " & rs1(1)

Za svak.dbf fajl tvrdi da nije korektan naziv ili ne može da ga pronađe. Menjeo sam I "dBASE IV;" u "dBASE III;".
Ništa nije pomoglo.
Inače preko SQL je vrlo zanimljiv pristup rešavanju problema.
↑  ↓

#18 31.07.2013-20:00
Gjoreski Offline
Super Moderator
Registrovan/a od: 02.02.2009-22:24
Komentari: 1,388


Subject: Re: Importovanje .dbf u Access
Probaj ovako
Komentiraj ja linijata za brisejne na tabelite .
Izbrisi gi racno i probaj dali ke gi importira podatocite ili stavi nekoja tabela od tie dbf da probam da vidam sto e problemot bidejki kaj mene raboti bez problem
↑  ↓

#19 31.07.2013-21:16
Gjoreski Offline
Super Moderator
Registrovan/a od: 02.02.2009-22:24
Komentari: 1,388


Subject: Re: Importovanje .dbf u Access
Vidov kade e problemot.
Problemot e vo toa sto tabelite sto se importirani se so razlicno ime od tabelite koi se vo folderot.
Eve koregirana verzija.

Prilozi:
Informacije o fajlu: rar  ImportDbase.rar
Preuzimanja: 56
Veličina: 40.26 KB

↑  ↓

#20 03.08.2013-17:08
Gjoreski Offline
Super Moderator
Registrovan/a od: 02.02.2009-22:24
Komentari: 1,388


Subject: Re: Importovanje .dbf u Access
Gatsbi sto bidna dali raboti ova ?
↑  ↓

#21 04.08.2013-09:41
Getsbi Offline
Clan
Registrovan/a od: 04.02.2009-05:18
Komentari: 100


Subject: Re: Importovanje .dbf u Access
Radi. To je funkcija LinkAllTblsinDir() koju je prethodno dao ZXZ. Ja sam očekivao neko rešenje kroz SQL kako si započeo ali ne mari. Važno je da je problem rešen.

Završio sam dodelu ključeva kroz VBA kood i povezivanje (relationships). Jedino mi je ostalo da uradim automatsko raskidanje veza pre brisanja svih tabela, kako bi mogle da se importuju .dbf datoteke drugog korisnika.

Hvala na angažovanju.
↑  ↓

#22 04.08.2013-11:21
Gjoreski Offline
Super Moderator
Registrovan/a od: 02.02.2009-22:24
Komentari: 1,388


Subject: Re: Importovanje .dbf u Access
ne me imas dobro razbrano
da pojasnim sto tocno raboti mojot del od codot sto go rabotev jas.
eve vaka :
Codot od zxz e da gi importiras DBF datotekite vo Access i tuka zavrsuva negovata rabota.
Posle ovo ti radis povrzuvajne vo relacii i takvi stvari
Posle ova ide mojot del od codot.
prvo se odreduva od kade ke se zemaat podatocite od koj folder so " Odberi folder so DBF Bazi "
Potoa vo subformata selektiras od koi bazi da se importiraat podatocite i odime prevzemi "Prevzemi podatoci od DBF"
Znaci mojot del od codot vrsi IMPORT NA PODATOCI od DBF tabeli vo access tabeli koi se predhodno importirani vo access i povrzani vo relacii ne vrsi import na dbf tabeli
↑  ↓

#23 04.08.2013-12:28
Getsbi Offline
Clan
Registrovan/a od: 04.02.2009-05:18
Komentari: 100


Subject: Re: Importovanje .dbf u Access
Sad sam razumeo. Jednom radim Import Tabeli, a svaki drugi put: Odberi folder so DBF Bazi, pa Prevzemi Podatoci od DBF.

Posle prvog importa sam dodelio ključeve i povezao tabele. Referencijalni integritet kod podataka je sigurno ispravan. U suštini program radi. Mada mi se ponekad dogodi da pukne.
1. Recimo ako u nekoj tabeli odabranog foldera nema podataka pukne na liniji: rs.MoveFirst.
2. Ili na liniji: DoCmd.RunSQL SQLInsert sa greškom Run-Time error 3075 Syntax error in string in query expression "LI"
To bi trebalo ispitati.

Pozdrav.
↑  ↓

#24 04.08.2013-18:21
Gjoreski Offline
Super Moderator
Registrovan/a od: 02.02.2009-22:24
Komentari: 1,388


Subject: Re: Importovanje .dbf u Access
treba da vidam nekoja takva tabela za da go isprobam toa da vidime zosto puka
↑  ↓

#25 04.08.2013-18:55
Gjoreski Offline
Super Moderator
Registrovan/a od: 02.02.2009-22:24
Komentari: 1,388


Subject: Re: Importovanje .dbf u Access
Ako imas vakvi relacii od tipot ONE to MANY moze ovaj program da ne ti gi importira pravilno podatocite odnosno nekoi tabeli da ti ostanat prazni.
Za ova da go izbegnis mozebi e dobro vo tabelata tblBazi da dodadis uste edno pole na primer RB_Import po koe programot ke se orientira po koj redosled da se importiraat podatocite.
Ako go resis toa taka todas ke treba ovaj del
DoCmd.RunSQL "INSERT INTO tblBazi(TNaziv,TPateka)" & _
"SELECT '" & tblName & "','" & InputDir & "\" & "'"
da go zamenis so Update SQL na poleto TPateka vo tabelata tblBazi
i ovaj del
DoCmd.SetWarnings False
DoCmd.RunSQL "DELETE * FROM tblBazi"
DoCmd.SetWarnings True
da go izbrisis za da ne ti ja prazni tabelata.

Ili pak mozes vo tblBazi da gi cuvas samo nazivite na DBF tabelite i redosledot na importirajne na podatocite a patekata da ja stavis vo nekoja globalna constanta
koja ke se menuva spored potrebite.

Prilozi:
Informacije o fajlu: bmp  untitled.bmp
Preuzimanja: 55
Veličina: 685.59 KB

Ovaj komentar je mijenjan 1 puta. zadnja izmjena 04.08.2013-18:59 od strane Gjoreski. ↑  ↓

Stranice (2): 1, 2


All times are GMT +01:00. Current time: 25.02.2018-12:17.