Bosna i Hercegovina



#1 15.11.2010-17:35
zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,432


Ocjena: Ocjena:100 Subject: Access trikovi
Kako u tekst box upisati vise redova?
Napravite Auto formu od neke tbele gdje imate napr. ime polja opis.
Idite na dizajn forme odnosno kliknite na dizajn ovog tekst moksa.
U property Skroll bar stavite vertical.
Prosirite ovo polje po vertikali.
Idite na view forme i upisite nesto u taj tekst boks i tada dzite pritisnut taster ctrl te pritisnite enter.
Doci cete u novi red istog boksa i mozete pisati dalje.
Pozdrav
Ovaj komentar je mijenjan 2 puta. zadnja izmjena 22.07.2013-12:28 od strane zxz. ↑  ↓

#2 15.11.2010-20:31
zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,432


Subject: Kako napraviti jedinstven dizajn formi
Kako napraviti jedinstven dizajn formi?
Napravite jednu formu i na nju ubacite tekst box combo list subformu.
Dizajnirajte po zelji pozadinu unutarnji dio kontrola obrub kontrola.
Zapisite pod imenom templata te je podignite ponovo na dizajn.
Sada idite u meni Format-->Autoformat.
Kliknite na control customize.
Odaberite opciju Create New Autoformat based on the form "Templata"
Kliknite na OK.
Sada kada pravite formu od neke tabele nemojte odabirati auto form nego form.
Pozdrav
Ovaj komentar je mijenjan 1 puta. zadnja izmjena 03.03.2012-22:53 od strane zxz. ↑  ↓

#3 16.11.2010-02:27
zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,432


Subject: Kako napraviti meni Bar?
Kako napraviti meni Bar?
Idite na meni.
View-->Toolbars-->Customize
Opcija New (gorelijevo komandni taster)
Upisite ime tulbara:
Moj
DownloadIzvorni kod (Visual Basic):
  1. Function MojMeni()
  2. Dim MeniBar
  3. Dim Kontrola
  4. Dim K As ComboBox
  5. Set MeniBar = CommandBars("moj")
  6. If MeniBar.Visible = False Then MeniBar.Visible = True
  7.  
  8. Set Kontrola = MeniBar.Controls.Add(Type:=2)
  9. Set Kontrola = MeniBar.Controls.Add(Type:=3)
  10. Set Kontrola = MeniBar.Controls.Add(Type:=4)
  11. Kontrola.Style = 1
  12. With Kontrola
  13. .Caption = "Godina:"
  14. .Text = Year(Date)
  15. .AddItem "2010", 1
  16. .AddItem "2009", 2
  17. End With
  18. End Function
  19.  
  20. Function otvori()
  21. Dim godina
  22. godina = Application.CommandBars.ActionControl.Text
  23. MsgBox "otvorena:" & godina
  24. End Function
Ovaj kod kopirajte u neki modul.
U Prozor Imediate ukucajte:
?MojMeni
Pritisnite enter.

Ako vam se svidja ova tema idemo dalje.
Pozdrav
Ovaj komentar je mijenjan 3 puta. zadnja izmjena 03.03.2012-22:54 od strane zxz. ↑  ↓

#4 18.11.2010-11:01
nzuko Offline
Clan
Registrovan/a od: 13.09.2010-10:32
Komentari: 371


Subject: pitanje za meni bar
Meni javlja grešku na ovoj liniji "Invalid procedure or argument"
Set MeniBar = CommandBars("Moj")
Pozdav,

Nedim
Ovaj komentar je mijenjan 1 puta. zadnja izmjena 03.03.2012-22:54 od strane zxz. ↑  ↓

#5 18.11.2010-15:03
miro35 Offline
Moderator
Registrovan/a od: 05.01.2009-15:56
Komentari: 609


Subject: Re: meni bar
Trebaš u toj bazi napravit meni MojMeni koji je prazan i onda pokušaj pokrenuti tu funkciju
Miro
Ovaj komentar je mijenjan 1 puta. zadnja izmjena 03.03.2012-22:55 od strane zxz. ↑  ↓

#6 18.11.2010-15:04
zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,432


Subject: Re: Meni bar
Pa nisi napravio meni bar koji se zove moj.
Pise ti gore postupak.
Napravis tulbar pod imenom Moj.
Poslije mu promijenis opciju u meni bar.
Mozda si ga i napravio ali nisi promijenio.
Namjerno nisam htio kodom to rijesiti jer da bi se naucilo kako se pravi neki meni bar.
Pozdrav
Ovaj komentar je mijenjan 1 puta. zadnja izmjena 03.03.2012-22:56 od strane zxz. ↑  ↓

#7 18.11.2010-15:14
nzuko Offline
Clan
Registrovan/a od: 13.09.2010-10:32
Komentari: 371


Subject: Re: Meni bar
Upravu si napravio sam meni ali nisam promjenio, sad radi otvori je jedno prazno polje, jedan prazan combo i combo sa dije godine kaoko si napisao u funkciji
Pozdav,

Nedim
Ovaj komentar je mijenjan 1 puta. zadnja izmjena 03.03.2012-22:56 od strane zxz. ↑  ↓

#8 18.11.2010-15:25
zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,432


Subject: Re: Meni bar
Eto tako se moze apraviti kod za linkovanje na baze po godinama.
Pozdrav
Ovaj komentar je mijenjan 1 puta. zadnja izmjena 03.03.2012-22:57 od strane zxz. ↑  ↓

#9 18.11.2010-15:43
nzuko Offline
Clan
Registrovan/a od: 13.09.2010-10:32
Komentari: 371


Subject: Re: Meni bar
Ma radio sam ja preko meni bara sa formama i prije ali kroz properti pa sam ih vezo sa forme i reporte ali stvarno nisam kroz kod. Ja sam ti od onih da ako nemora ja nepišem kod ali ako baš nemogu onda ga koristim (kako kažu izlaz za nuždu). Kad vidim kako ti to sa lakoćom radiš pođe mi ah na to. Pa sam i ja zagrizo za pisanje svaka ti ćast na tome, moja žena kaže za mene, "tebe samo treba pokrenuti a kad se potreneš onda te šteta zaustavljati, sve nešto hoćeš i što netreba".
Pozdav,

Nedim
Ovaj komentar je mijenjan 1 puta. zadnja izmjena 03.03.2012-22:57 od strane zxz. ↑  ↓

#10 18.11.2010-15:51
zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,432


Subject: Re: Access trikovi
Hehe dobro si ti to zagrizao i dosta naucio cini mi se.
Pozdrav
↑  ↓

#11 18.11.2010-15:53
nzuko Offline
Clan
Registrovan/a od: 13.09.2010-10:32
Komentari: 371


Subject: Re: Access trikovi
Trudim se, a tvoje savjeti mi puno pomažu, ma neću više da ti se zahvaljujem pretjeraću, ali starno je rjetko naiči na nekoga ko hoće da ti pomogne i pokaže sve šta zna.
Pozdav,

Nedim
↑  ↓

#12 18.11.2010-15:56
zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,432


Subject: Re: Access trikovi
Meni je u startu bila to ideja. Jedinop mi je zao sto ne uspijevam mladje ljude privuci.
Ima jos ljudi ovdje kojima je isti cilj. Pomenucu roza getbi itd..
Pozdrav
↑  ↓

#13 30.11.2010-22:49
zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,432


Subject: Kako procitati putanju do access-a
Kako procitati putanju do access-a
Function AccessPutanja()
AccessPutanja = SysCmd(9)
end function
7--verzija accessa
13--putanja i ime system.mdw
ovo zadnje obavezno provjerite
Pozdrav
Ovaj komentar je mijenjan 1 puta. zadnja izmjena 15.02.2016-17:11 od strane zxz. ↑  ↓

#14 05.12.2010-23:54
zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,432


Subject: Eval Je funkcija access VBa
Eval Je funkcija access VBa i ne postoji u Vb.
Postojala je na komodorovm basicu.
Kako radi:
Ukoliko napisemo neki strin i upotrijebimo standardne operatore za neke matematicke izraze ona ce teo i obradditi.
Primjer:
DownloadIzvorni kod (Visual Basic):
  1. Function EvalFunkcija()
  2. Dim Str As String
  3. Dim Rezultat As Double
  4. Str = "2+3*5/2"
  5. Rezultat = Eval(Str)
  6. End Function

Isprobajte nije uopste lose a i zatreba ponekad doduse.
Pozdrav
Ovaj komentar je mijenjan 1 puta. zadnja izmjena 03.03.2012-22:58 od strane zxz. ↑  ↓

#15 06.12.2010-00:16
zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,432


Subject: Animacija forme
Ovdje vam necu nista opisati.
Isprobajte sami.
Napravite jednu formu i na on activate prekopirajte kod ispod.

DownloadIzvorni kod (Visual Basic):
  1. Private Sub Form_Activate()
  2. Dim i As Integer
  3. Dim K As Integer
  4. For i = 0 To 7565 Step 1
  5. Me.InsideHeight = i
  6. Next i
  7. For K = 0 To 11455 Step 1
  8. Me.InsideWidth = K
  9. Next K
  10. End Sub

Pozdrav
Ovaj komentar je mijenjan 1 puta. zadnja izmjena 03.03.2012-22:59 od strane zxz. ↑  ↓

Stranice (7): 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7


All times are GMT +01:00. Current time: 17.10.2017-03:03.