Bosna i Hercegovina



#16 07.12.2010-00:46
zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 8,824


Subject: Aces izvjestaj
Kreirajte jedan prazan izvjestaj.
Na detalj on print stavite ovaj kod.
DownloadIzvorni kod (Visual Basic):
  1. Private Sub Detail_Format(Cancel As Integer, FormatCount As Integer)
  2. Print "Ime ovog izvjestaja je:" & Me.Name
  3. End Sub

E sad se vi dalje igrajte i vidite sta sve mozete napraviti.
Pozdrav
Ovaj komentar je mijenjan 1 puta. zadnja izmjena 03.03.2012-23:01 od strane zxz. ↑  ↓

#17 07.12.2010-19:55
zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 8,824


Subject: Šahovska tabla u izvještaju
Accessov izvjestaj je nesto sto je po meni najbolje uradjeno u accessu.
Evo ja cu dati jos jedan primjer.
Da napomenem samo da su podaci mogli biti i iz tabele.
Kreirajte prazan izvjesta.
Detalj izvjestaja prosirite otprilike na sirinu A4 formata.
Na detail on Print postavite ovaj kod.
DownloadIzvorni kod (Visual Basic):
  1. Private Sub Detail_Print(Cancel As Integer, PrintCount As Integer)
  2. Dim DuzTeksta As Single
  3. Dim DuzinaPapira As Single
  4. Dim Sredina As Single
  5. Dim I As Integer
  6. Dim N As Integer
  7. Dim StartX As Integer
  8. Dim StartY As Integer
  9. Dim Ispuna As Boolean
  10. Dim Boja
  11.  
  12. DuzinaPapira = Me.Width
  13. Me.ForeColor = 255
  14. Me.FontSize = 18
  15. Me.FontBold = True
  16. DuzTeksta = Me.TextWidth("ŠAHOVKA TABLA")
  17. Sredina = (DuzinaPapira - DuzTeksta) / 2
  18. Me.CurrentX = Sredina
  19. Print "ŠAHOVSKA TABLA"
  20. StartY = Me.CurrentY + 1000
  21.  
  22. For N = 1 To 8
  23.     For I = 0 To 7000 Step 1000
  24.             If Ispuna = True Then
  25.             Ispuna = False
  26.             Me.FillStyle = 0
  27.             Else
  28.             Ispuna = True
  29.             Me.FillStyle = 1
  30.             End If
  31.         Me.Line (I + 1000, StartY + 1000)-(I, StartY), 0, B
  32.     Next I
  33. Ispuna = Ispuna + 1
  34. StartY = StartY + 1000
  35. Next N
  36. End Sub
Pokrenite izvjestaj.
Pozdrav
Ovaj komentar je mijenjan 1 puta. zadnja izmjena 03.03.2012-23:01 od strane zxz. ↑  ↓

#18 08.12.2010-10:25
zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 8,824


Subject: Naredba parent
Kada dodamo na formu neku kontrolu i vecina od njih ima i labelu vezanu za sebe.
U labeli napisemo na sto se kontrola odnosi.
Poslije nam cesto treba da procitamo koja labela pripada kojoj kontroli.
To mozemo iscitai na sledeci nacin:
Dim a
a=Me.ImeLabele.Parent.Name
Pozdrav
↑  ↓

#19 08.12.2010-20:40
Bosanec Offline
Clan
Registrovan/a od: 02.02.2009-21:12
Komentari: 125


Subject: Re: Access trikovi
Ovaj kod iz posta #17 je dobar u slučaju kada hoćete nekome dati demo verziju vašeg programa
ubacite na svakom izvještaju ovaj kod napišete velikim slovima "DEMO VERZIJA" onda može hakovati koliko hoće ali kod nemože promijeniti eto jedan primjer gdje bi se mogao iskoristit. Wink
Ovaj komentar je mijenjan 1 puta. zadnja izmjena 08.12.2010-20:43 od strane Bosanec. ↑  ↓

#20 08.12.2010-23:39
zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 8,824


Subject: Re: Access trikovi
Dovoljno je samo preko izvjestaja napisati demo verzija.
Kad nadjem vremena napisat cu primjer.
Pozdrav
↑  ↓

#21 28.12.2010-01:45
zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 8,824


Subject: Kalsendar u izvještaju
Evo jedan kalendar za novu godinu.

Prilozi:
Informacije o fajlu: zip  kalendar200.zip
Preuzimanja: 74
Veličina: 23.25 KB


Pozdrav
Ovaj komentar je mijenjan 1 puta. zadnja izmjena 03.03.2012-23:02 od strane zxz. ↑  ↓

#22 29.12.2010-00:14
zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 8,824


Subject: Kombo trik
Cesto puta imate neki combo ali bi voljeli da se ne vidi da je combo nego da izgleda kao text box pa tek kada udjete da vam se ponudi combo.
Jeftin trik zar ne?

Prilozi:
Informacije o fajlu: zip  Komboprimjer2000.zip
Preuzimanja: 104
Veličina: 14.08 KB


Pozdrav
↑  ↓

#23 25.01.2011-16:55
zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 8,824


Subject: Slozi po parent
Cesto puta vam treba meni pa podmeni pa pod meni itd.
Ne samo to. Vidio sam cesto puta da ljudi zbog pripadnosti prave mnostvo tabela i uvijek jedna zafali.
Evo primjer kako to mozete napraviti u jednoj tabeli:
ID Naziv Pripadnost
1 Glavni meni  
2 Podmeni1 1
3 Podmeni2 1
4 Pod Pod meni1 2
5 Stavka U Pod Podmeniju1 4
6 Stavka u podmeniju2 3
7 Stavka u podmeniju1 2
8 sss 5
Zapisiste ovaj kod u neki modul:
DownloadIzvorni kod (Visual Basic):
  1. Function Slaganje(ID As Variant) As String
  2. Dim Parentni As Variant
  3. Start:
  4. Parentni = DLookup("Pripadnost", "Tree", "ID=" & ID)
  5. If IsNull(Parentni) Then
  6.         GoTo Kraj
  7.     Else
  8.         Slaganje = Str(Parentni) & "." & Str(ID) & "." & Slaganje
  9.         ID = Parentni
  10.         GoTo Start
  11.     End If
  12. Kraj:
  13. End Functio
n
Zapisite ovaj kod u Query te pokrenite Query koji ce vam napraviti tabelu.
CREATE TABLE Tree(ID AUTOINCREMENT, Naziv TEXT(50), Pripadnost Integer );
Popunite tabelu po zelji po uzoru na gore navedenu.
Zapisiste sledeci Query te ga pokrenite:
DownloadIzvorni kod (SQL):
  1. SELECT *
  2. FROM Tree
  3. ORDER BY slaganje(ID);

Pozdrav
↑  ↓

#24 05.02.2011-21:06
zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 8,824


Subject: Upute za pravljenje pretrage
Kada vrsite pretragu pa ako mozete da birate onda pokusajte vrsiti pretragu po tekstualnim poljima.
Racunar brze vrsi pretragu teksta nego brojeva.
da jos napomenem izbjegavajte vrsiti pretragu po poljima koja nisu indeksirana. sa velikim brojem podataka ovo veoma sporo radi u bilo kojoj bazi.
Pozdrav
Ovaj komentar je mijenjan 1 puta. zadnja izmjena 03.03.2012-23:03 od strane zxz. ↑  ↓

#25 09.02.2011-23:01
zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 8,824


Subject: SQL naredba IN
Cesto puta se desi da iz neke kolone birate vise podataka sa SQL upitom.
Primjer:
SELECT * FROM Uposlenici WHERE ime='Mujo' or ime='Pero' or ime='Mitar'
Moze se to i lakse napisati
SELECT * FROM Uposlenici WHERE ime IN ('Mujo','Pero','Mitar')
Pozdrav
Ovaj komentar je mijenjan 1 puta. zadnja izmjena 03.03.2012-23:05 od strane zxz. ↑  ↓

#26 10.02.2011-01:41
zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 8,824


Subject: Naredba END
Dali koristite naredbu end?
Vjerovatno znate za nju a jos vjerovatnije niste je nikada koristili.
Pored naredbi exit iend sub end function itd kome treba samo end. A vjerovatno vam je trebala.
Evo jedan primjer.
Svi znate napraviti komandi taster preko vizarda za podizanje nekog izzvjetsja i to nije problem.
Poslije razmisljate logicno zasto izvjestaj otvarati ako nema podataka te napravite kod da se uzvjestaj zatvori ako nema izvjestaja. Najzgodnije to odraditi na dogadjaj no data na izvjestaju. Dovoljno je napisati
Msgbox "Nema podataka" i
cancel=-1

Ali sad imamo drugi problem a to je da se u kodu koji smo napravili na komandnom tasteru za podizanje izvjestaja pojavljuje greska.
Eto vidite tu vam treba naredba end u stvari da se zaustavi izvrsenje koda poslije cancel=-1
Pa bi kod na no data izgledao ovako:
DownloadIzvorni kod (Visual Basic):
  1. Private Sub Report_NoData(Cancel As Integer)
  2. MsgBox "Nema podataka"
  3. DoCmd.CancelEvent
  4. End
  5. End Sub

Pozdrav
Ovaj komentar je mijenjan 1 puta. zadnja izmjena 24.05.2012-18:50 od strane zxz. ↑  ↓

#27 11.02.2011-23:06
zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 8,824


Subject: Select case ili if
Cesto puta imamo za potrebu provjeriti neki podatak odnosno njegovu vrijednost te ako imamo za potepu provjeravati vise od jednog parametra onda se pitamo sta koristiti if sa njegovim elseif ili select case.
Naravno ako imate vise napr od 4 parametra daleko je to ugodnije odraditi sa select case.
Preglednije je i razuljivije.
Medjutim treba imati na umu da select case sporije radi nego if sa svojim else if.
Primjer:

if podatak = uvjet1
'ako je zadovoljen uvjet 1
elseif podat= uvjet2
' ako je zadovoljen uvjet 2
elseif podatak uvet3
' ako je zadovoljen uvejt3
else
' ako nije zadovoljen niti jedan od uvjeta
endif

select case

case uvjet1
'Ako je zadovoljen uvjet1
case uvjet2
'ako je zadovoljen uvjet2
case uvjet3
'ako je zadovoljen uvjet3
case else
'ako nije zadovoljen niti jedan od zadatih uvjeta
end select
Pozdrav
↑  ↓

#28 18.02.2011-20:55
zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 8,824


Subject: Otvaranje jedne forme vise puta
Mozda vam se nekad desi da jednu te istu formu zelite podici vise puta jednovremeno.
Ovaj zakaceni primjer upravo to radi.

Prilozi:
Informacije o fajlu: zip  Viseformi.zip
Preuzimanja: 76
Veličina: 11.74 KB


Pozdrav
Ovaj komentar je mijenjan 1 puta. zadnja izmjena 24.05.2012-18:49 od strane zxz. ↑  ↓

#29 09.03.2011-21:00
zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 8,824


Subject: Boun column
Boun column Opcija koja postoji u proper combo boxa.
Ukliko imamo naprimjer combo za sifru artikla i una je u vecini slucajeva autonuber.
Kada pravimo racun ubacujemo sifru artikla ali nam treba i naziv artikla i pretpostavimo da je u tablici artikala druga kolona naziv artikla. I naziv artikla mozemo unijeti iz kodne tabele artikala u tabelu stavki racuna.
Posrupak je sledeci:
Postavimo jos jedan combo u kome ce u rowsorurce biti tabela artikli.
U control source odaberimo kolonu iz stavki racuna naziv artikla
U column count upisimo 2
U Column width: 0;3
U bound column upisimo 2 sto znaci da cemo upisivati drugu kolonu iz coba u polje kontrol source.
Pozdrav
↑  ↓

#30 14.03.2011-11:26
zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 8,824


Subject: DoEvents Naredba
Mozda ste nekad koristili a mozda i ne DoEvents.
Ima bezbroj nacina kako je iskoristiti.
Ukoliko naprimjer imate neki SQL zahvat ili proceduru koja podugo traje a mogla bi raditi i u pozadini tj. ne utice na daljnji proces rada onda jednostavno na pocetku vase procedure stavite naredbu DoEvents.

U kombinacij sa timer() naredbom moze se svasta nesto napraviti.
Pozdrav
↑  ↓

Stranice (7): 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7


All times are GMT +01:00. Current time: 22.01.2017-02:36.