Bosna i Hercegovina



#31 09.05.2011-00:20
zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,484


Subject: Tekst naopacke
Ukoliko zelite da se vas tekst napise ispisuje naopacke to mozete jednostavno napraviti:

Kreirajte jednu formu.
U property opciju key preview stavite na true.
Postavite na formu jedan text box i na on change tekst bxa pšostavite ovaj kos:
DownloadIzvorni kod (Visual Basic):
  1. Private Sub Text0_Change()
  2.  SendKeys "{left}"
  3. End Sub

Pozdrav
Ovaj komentar je mijenjan 1 puta. zadnja izmjena 03.03.2012-23:05 od strane zxz. ↑  ↓

#32 10.06.2011-11:21
Bosanec Offline
Clan
Registrovan/a od: 02.02.2009-21:12
Komentari: 127


Ocjena: Ocjena:100 Subject: Re: Access trikovi
Evo jedan prilog ako želite da svoju aplikaciju dotjerate da izgleda profesionalnije i elegantije
kada pređete mišom preko neke kontrole ili labele ona postaje kao svjetleća reklama

u ostalom pogledajte primjer

pozdrav

Prilozi:
Informacije o fajlu: rar  FlashLabel.rar
Preuzimanja: 172
Veličina: 12.82 KB

↑  ↓

#33 10.06.2011-18:16
Bosanec Offline
Clan
Registrovan/a od: 02.02.2009-21:12
Komentari: 127


Subject: Šminkerski dodata
Još jedan šminkerski dodatak vašoj aplikaciji

svaka aplikacija treba da ima i formu koja sadrži podatke Autora

u prilogu je primjer

Pozdrav

Prilozi:
Informacije o fajlu: rar  AnimiranaLabela.rar
Preuzimanja: 181
Veličina: 15.93 KB

Ovaj komentar je mijenjan 1 puta. zadnja izmjena 03.03.2012-23:07 od strane zxz. ↑  ↓

#34 30.10.2011-21:20
zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,484


Subject: Mozda vam zatreba kao ideja
Mozda vam zatreba kao ideja.
Pogledajte.

Prilozi:
Informacije o fajlu: zip  trik.zip
Preuzimanja: 191
Veličina: 15.65 KB


Pozdrav
Ovaj komentar je mijenjan 1 puta. zadnja izmjena 03.03.2012-23:07 od strane zxz. ↑  ↓

#35 04.12.2011-16:57
zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,484


Ocjena: Ocjena:100 Subject: Equation to MSaccess
Pisanje formula
Nekad nam bas treba da pisemo neke formule koje je nemoguce upisati standardnom tastaturom.
Onda mozemo iskorisititi axtivx equaton i da to vidimo bas onako kako treba da izgleda.
Uostalom pogledajte u prilogu.

Prilozi:
Informacije o fajlu: zip  FormuleEquation.zip
Preuzimanja: 110
Veličina: 19.46 KB


Pozdrav
↑  ↓

#36 05.12.2011-21:24
zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,484


Ocjena: Ocjena:100 Subject: Pregled vord dokumenata
Ovo je samo ideja a moze se napraviti aplikacija sa bazom i opsimo za svaki dokument cak i grupe kao projekte pa u sklopu projekta dokumenti sa opisom sta sadrzi odredjeni dokument.
Ja sam obradio samo vord dokumente.
Mdb treba da bude u folderu gdje imate vordovih dokumentata jer nisam obradio da se moze putanja upisati u bazu.
Naravno i to se moze obraditi.

Prilozi:
Informacije o fajlu: zip  Dokumenti.zip
Preuzimanja: 156
Veličina: 12.09 KB


Pozdrav
↑  ↓

#37 05.12.2011-22:15
Bosanec Offline
Clan
Registrovan/a od: 02.02.2009-21:12
Komentari: 127


Subject: Re: Access trikovi
dobra ti ova, ovo bi se moglo primjeniti recimo za neku notarsku ili advokatsku aplikaciju

gdje ima puno word dokumenata pa bi se mogla napraviti i pretraga u samoj aplikaciji

stvarno dobro

pozdrav
↑  ↓

#38 06.12.2011-19:43
zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,484


Subject: Sta se sve moze za mid naredbom.
Vjerovatno ste koristili naredbu mid na nacin da izdvojite iz nekog stringa samo dio ali ona moze jos ponesto.
Pogledajte u primjeru:
DownloadIzvorni kod (Visual Basic):
  1. Function PrimjerMId()
  2. '''''''''''''''''''''''''''''''''''
  3. 'Šta se sve moze sa funkcijom Mid '
  4. '''''''''''''''''''''''''''''''''''
  5. Dim Str As String
  6. Dim DioStr As String
  7.  
  8. Str = "Ja idem u školu"
  9. Mid(Str, 1, 8) = "Ti ideš"         ' str = "Ti ideš u školu"
  10. Str = "Ja idem u školu"
  11. Mid(Str, 11) = "Tuzlu"             'str="Ja Idem u Tuzlu"
  12. Str = "Ja idem u školu"
  13. Mid(Str, 4) = "neu u školu"     'str="Ja neu u školu
  14. Str = "Ja idem u školu"
  15. DioStr = Mid(Str, 3)               'diostr=idem u školu"
  16. Str = "Ja idem u školu"
  17. DioStr = Mid(Str, 4, 4)            'diostr="idem"
  18. End Function

Pozdrav
↑  ↓

#39 06.12.2011-19:55
zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,484


Subject: Naredba space
Koristite li naredbu space.
Vjerovatno ne a ni ja da vam kazem pravo jer se rijetko kada sjetim.
Jedino kada neki tekst moram upisati u tacno odredjena polja tada je sa ovim najlakse.
Evo primjer:
DownloadIzvorni kod (Visual Basic):
  1. Function Razmak()
  2. Dim str As String
  3. Dim Ime As String
  4. Dim Prezime As String
  5.  
  6. Ime = "Mijo"
  7. Prezime = "Muji"
  8. str = Ime & Space(5) & Prezime
  9. End Function

Pozdrav
↑  ↓

#40 06.12.2011-20:00
roko Offline
Clan
Registrovan/a od: 02.02.2009-00:23
Komentari: 236


Subject: Okretanjem stringa
Neznam dali se neko sretao s okretanjem stringa al ja ga dosta puta moram koristiti

DownloadIzvorni kod (Visual Basic):
  1. Public Function Naopako(StrZaNaop As String) As String
  2.     Dim TempStr As String
  3.     Dim BrojSlovaAs Long
  4.     BrojSlova= Len(StrZaNaop)
  5.     Do Until BrojSlova= 0
  6.         TempStr = TempStr & Mid(StrZaNaop, lngCount, 1)
  7.         BrojSlova= BrojSlova- 1
  8.     Loop
  9.     Naopako = TempStr
  10. End Function
Ovaj komentar je mijenjan 1 puta. zadnja izmjena 03.03.2012-23:09 od strane zxz. ↑  ↓

#41 15.12.2011-16:34
roko Offline
Clan
Registrovan/a od: 02.02.2009-00:23
Komentari: 236


Ocjena: Ocjena:100 Subject: Upute za win7 64 bita
Da vas ne zatekne :
Attention
Ako svoj app želite instalirati na win7 64 bita
sve Private Declare , Public Declare funkcije dodajte PtrSafe što je zapravo
Private Declare PtrSafe Function
To se naročito koristi ako imate neku funkciju tipa
Private Declare PtrSafe Function GetVolumeInformation _
Lib "Kernel32.dll" Alias "GetVolumeInformationA"
Ako koristite OCX is system32 napravite bat files za registraciju pa na left click install as administrator
ako neki od files neče proći provaj kroz %windir% /wov64 folder pa bat install as administrator
poz..
Ovaj komentar je mijenjan 1 puta. zadnja izmjena 03.03.2012-23:10 od strane zxz. ↑  ↓

#42 05.02.2012-11:49
zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,484


Subject: Razmak izmedju redova u izvjestaju
Ovo sam negdje nasao i mozda malo prepravio.
Ne sjecam se vise.
Ukoliko zelite napraviti razmak nakon odredjenog broja redova u izvjestaju koji je napravljena kao redovi i kolone, mozete pomocu koda ispod.
DownloadIzvorni kod (Visual Basic):
  1. Option Compare Database
  2. Option Explicit
  3.      Dim Prazno As Integer
  4.      Dim Brojac As Integer
  5.  
  6. Private Sub Detail_Print(Cancel As Integer, PrintCount As Integer)
  7. If PrintCount = 1 Then
  8. Brojac = Brojac + 1
  9. End If
  10. If Prazno Then
  11.     Me.PrintSection = False
  12.     Me.NextRecord = False
  13.     Prazno = False
  14. Else
  15.     Me.PrintSection = True
  16.     Me.NextRecord = True
  17.     Prazno = (Brojac Mod 3 = 0) ' koliko redova
  18. End If
  19. End Sub
  20.  
  21. Private Sub PageHeader_Format(Cancel As Integer, FormatCount As Integer)
  22.  Brojac = 0               'Reset brojaca
  23.     Prazno = False
  24. End Sub

Pozdrav
↑  ↓

#43 05.02.2012-12:25
zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,484


Subject: Medjuzbir po stranicama
Ovo vam je vjerovatno cesto puta trebalo a to je da imate zbir nekog polja po stranici.
Sta trebate uraditi?
Napraviti jedno teksrualno polje u Page Footer izvjestaju i dajte mu ime SumaS.
Kod ispod postavite kako je napisano i nezaboravite promijeniti ime polja za koje zelite imati zbir.
Na Vruh modula:
DownloadIzvorni kod (Visual Basic):
  1. Option Compare Database
  2. Option Explicit
  3. Dim ZbirS As Currency
U detail izvjestaja na on Print
Private Sub Detail_Print(Cancel As Integer, PrintCount As Integer)
If PrintCount = 1 Then
ZbirS = ZbirS + Me.ImeVasegPolja'Ovjde ime polja za koji zelite zbir
endif
End Sub

U Page footer na on format:

DownloadIzvorni kod (Visual Basic):
  1. Private Sub PageFooter_Format(Cancel As Integer, FormatCount As Integer)
  2.  Me.SumaS = ZbirS
  3. End Sub

U Page Header na on format:
DownloadIzvorni kod (Visual Basic):
  1. Private Sub PageHeader_Format(Cancel As Integer, FormatCount As Integer)
  2. ZbirS = 0
  3. End Sub

Pozdrav
↑  ↓

#44 07.02.2012-01:30
zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,484


Subject: Redni Broj U Queriju
Cesto puta trazeno.
DownloadIzvorni kod (SQL):
  1. Kako u Query-u napraviti polje sa rednim brojem.
  2. SELECT ImeTabele.ImeIDPolja, (SELECT Count(ImeIDPolja)  FROM ImeTabele AS R WHERE ImeTabele.ImeIDPolja>R.ImeIDPolja ) AS RedniB
  3. FROM ImeTabele

Ovo ce vam brojati od nule.
Ako hocete od 1 onda ide;
DownloadIzvorni kod (SQL):
  1. Kako u Query-u napraviti polje sa rednim brojem.
  2. SELECT ImeTabele.ImeIDPolja, (SELECT Count(ImeIDPolja)  FROM ImeTabele AS R WHERE ImeTabele.ImeIDPolja>R.ImeIDPolja +1) AS RedniB
  3. FROM ImeTabele

Pozdrav
↑  ↓

#45 13.02.2012-12:16
zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,484


Subject: Brza i laka pretraga
Ne filtriranje podataka nego pretraga ba osnovu izbora u coboBoxu.
Veoma brza i laka pretraga i primjenljiva.

DownloadIzvorni kod (Visual Basic):
  1. Sub CboMoveTo_AfterUpdate ()
  2.     Dim rs As DAO.Recordset
  3.  
  4. If Not IsNull(Me.cboMoveTo) Then
  5.         Set rs = Me.RecordsetClone
  6.         rs.FindFirst "[ImePolja] = " & Me.ImeComba
  7.         If rs.NoMatch Then
  8.             MsgBox "Nema podataka"
  9.         Else
  10.             Me.Bookmark = rs.Bookmark
  11.         End If
  12.         Set rs = Nothing
  13. End If
  14. End Sub

Pozdrav
↑  ↓

Stranice (7): 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7


All times are GMT +01:00. Current time: 18.11.2017-12:51.