Bosna i Hercegovina



zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,292


Subject: Re: Access trikovi
Kako export-ovati objekat i Access-a u text fajl i import-ovati ga nazad

Ako dodje do korupcije ili ostecenja Access baze, obicno repair i/ili importovanje objekata u novi fajl pomaze. Ali ako ni ovo ne radi, onda mozete da koristite komandu Application.SaveAsText da snimite objekat u text fajl i da ga komandom Application.LoadFromText ucitate u novi Access fajl.

Ako imamo formu "frmProducts" i zelimo da je exportujemo u text fajl, onda:
Otvorite code editor i immediate (debug) prozoru kucajte
Application.SaveAsText acForm, "frmProducts", "C:\frmProducts.txt"

Za import se koristi:
Application.LoadFromText acForm "frmProducts", "C:\frmProducts.txt"
Pozdrav
↑  ↓

zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,292


Subject: Re: Access trikovi
Ukoliko imate u nekom folderu neku svoju app. u accessu i ako napravite neku slicicu bmp i date joj isto ime kao i vase app. u acesu te je kopirate u isti folder onda ce se podizati ta slicica pri podizanju access app.
Pozdrav
↑  ↓

zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,292


Ocjena: Ocjena:100 Subject: Re: Access trikovi
Sta sve mozemo sa msgboxsom.
DownloadIzvorni kod (Visual Basic):
  1. Function MsgO()
  2. Dim Str As String, Titl As String
  3. Dim Stil As Integer, I As Integer, N As Integer
  4. Dim M As Integer
  5.  
  6. Str = "Neko upozorenje" & vbCr & "ili obavjestenje"
  7. Titl = "Napomena"
  8.  
  9. For I = 0 To 64 Step 16
  10.   M = I + 5
  11.   For N = I To M
  12.     msgbox Str, N, Titl
  13.   Next N
  14. Next I
  15. End Function

Ovo nema primjenu ali sad skontajte sta mozete sa ovim napraviti.
Pozdrav
↑  ↓

zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,292


Subject: Trepcuca forma
Napravite jednu formu i dajte joj ime "MojaForma"
Timer interval stavite na 1000.
Na vrh modula postavite ovaj kod:
DownloadIzvorni kod (Visual Basic):
  1. Private Declare Function FlashWindow Lib "User32" (ByVal hWnd As Long, _
  2.  ByVal lngInvert As Long) As Long
Na on timer stavite ovaj kod:
DownloadIzvorni kod (Visual Basic):
  1. Private Sub Form_Timer()
  2. Dim Hw
  3.  Hw = Forms("MojaForma").hWnd
  4.  FlashWindow Hw, True
  5. End Sub

Pozdrav
Ovaj komentar je mijenjan 1 puta. zadnja izmjena 17.09.2013-20:41 od strane zxz. ↑  ↓

zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,292


Subject: Re: Access trikovi
Ukoliko zelite da vam app. radi automatski kompakt pri zatvaranju iste onda pokrenite ovaj kod:
DownloadIzvorni kod (Visual Basic):
  1. Function AutoKmpakt()
  2. Application.SetOption "Auto compact", True
  3. End Function

Pozdrav
↑  ↓

zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,292


Subject: Dijagram u izvjestaju
Ako zelite napraviti neki grafcki pregled u izvjestaju onda skite ovaj primjer.
Mozda vam pomogne.

Prilozi:
Informacije o fajlu: zip  dijagram.zip
Preuzimanja: 70
Veličina: 14.65 KB


Pozdrav
↑  ↓

zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,292


Subject: Prikaz dana u sedmici
Veoma jednostavan primjer kako prikazati dan u sedmici.

Prilozi:
Informacije o fajlu: zip  Dan.zip
Preuzimanja: 53
Veličina: 4.79 KB


Pozdrav
↑  ↓

zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,292


Subject: Zabrana unosa nekog karaktera
Kako zabraniti unos nekog ili nekih karaktera iz nekog polja na formi.
Primjer:
Napravite neku formu:
Postavite na nju neki textbox.
Na On Key Pres ovog polja postavite ovaj kod:
DownloadIzvorni kod (Visual Basic):
  1. Private Sub Text0_KeyPress(KeyAscii As Integer)
  2. Const Strg = "%$#!/*?&+.,;:-<>\|[]{}§"
  3. Dim Poz As Integer
  4. Dim KeyStr As String
  5.  
  6. KeyStr = Chr$(KeyAscii)
  7. Poz = InStr(1, Strg, KeyStr)
  8.  
  9. If Poz > 0 Then
  10. KeyAscii = 0
  11. End If
  12. End Sub

ovo su znaci koje necete moci unijeti:
"%$#!/*?&+.,;:-<>\|[]{}§"
Znakove mozete dodavati po zelji.
Pozdrav
↑  ↓

zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,292


Subject: Datum + -
Ukoliko zelimo u nekom text polju sa datumom da mozemo mijenjati datum na vise i na nize sa tasterima + i - onda to mozemo napraviti na sledeci nacin.
Krerati formu i na formi jedan text box pod nazivom text1.
Na on loda forme staviti ovaj kod:
DownloadIzvorni kod (Visual Basic):
  1. Private Sub Form_Load()
  2. Me.Text1 = Date
  3. End Sub
Na KeyPress tekst polja staviti sledeci kod:
DownloadIzvorni kod (Visual Basic):
  1. Private Sub Text1_KeyPress(KeyAscii As Integer)
  2. Select Case KeyAscii
  3.     Case 43            ' Plus key
  4.        KeyAscii = 0
  5.         Screen.ActiveControl = Screen.ActiveControl + 1
  6.     Case 45            ' Minus key
  7.        KeyAscii = 0
  8.         Screen.ActiveControl = Screen.ActiveControl - 1
  9.     End Select
  10. End Sub

Pozdrav
↑  ↓

zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,292


Subject: Period od do
Ukoliko imate napr. Tablicu koja se zove Ocitanja i u njoj polja:
ID
Datum
Stanje
IDDatumStanje
101.01.2013233
201.02.2013656
301.03.2013799
401.04.2013902

Sada bi htjeli da dobijete stanje od do.
SQl bi izgledao Ovako:
DownloadIzvorni kod (SQL):
  1. SELECT T1.Datum AS Od,(SELECT Min(T2.Datum)
  2. FROM Ocitanja T2
  3. WHERE T2.Datum>T1.datum) AS Do,T1.stanje
  4. FROM Ocitanja AS T1;

Pozdrav
Ovaj komentar je mijenjan 1 puta. zadnja izmjena 05.07.2013-09:57 od strane zxz. ↑  ↓

zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,292


Subject: Kako istaci polje koje je u focusu
Napravite jednu autoformu na odnovu neke vase tabele.
U timer interval upisite 100 a na on timer postavite ovaj kod.
DownloadIzvorni kod (Visual Basic):
  1. Private Sub Form_Timer()
  2. On Error Resume Next
  3.     Screen.PreviousControl.ForeColor = 0
  4.     Screen.PreviousControl.BackColor = 16777215
  5.     Me.ActiveControl.ForeColor = 252525
  6.     Me.ActiveControl.BackColor = 65535
  7. End Sub

Pozdrav
↑  ↓

zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,292


Subject: Blinkanje
Ako zelite napraviti da vam neki objekat na formi blinka onda to mozete napraviti na sledeci nacin.
Primjer blinkanja labele.
Kreirajte formu i na nju postavite jedan text box.
Texbox ima i labelu i ako ste sve uradili kako je navedeno labela ce imati ime label1.
Na timer interval forme stavite 250
Na on timer ovaj kod:
Private Sub Form_Timer()
If Label1.Visible = True Then
Label1.Visible = False
Else
Label1.Visible = True
End If
End Sub
Pozdrav
↑  ↓

zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,292


Subject: Otvori kontrol panel
Mozda niste znali kako otvoriti kontrol panel kodom.
Shell "control", vbNormalFocus
Pozdrav
↑  ↓

zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,292


Subject: Temp Query
Da nebi pravili mnostvo Querya, mozete jedan koristiti vise puta.
Napravite neki Query o zelji samo mu ime mora biti TempQ.
DownloadIzvorni kod (Visual Basic):
  1. Function QueryTemp(SQL As String) As Boolean
  2. Dim Db As Database
  3. Dim QTemp As QueryDef
  4.  
  5. On Error GoTo Greska
  6. Set Db = CurrentDb
  7. Set QTemp = Db.QueryDefs("TempQ")
  8. QTemp.SQL = SQL
  9. QueryTemp = True
  10. Izlaz:
  11. Exit Function
  12. Greska:
  13. QueryTemp = False
  14. End Functio
n
Pokrenite ovu proceduru te nakon toga pogledajte svoj Query.

DownloadIzvorni kod (Visual Basic):
  1. Function PozivQ()
  2. Dim SQL As String
  3. Dim I As Boolean
  4. SQL = "SELECT * FROM MsysObjects"
  5. I = QueryTemp(SQL)
  6. End Function

Pozdrav
↑  ↓

zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,292


Subject: Ime modula kao ime access procedure
Kreirajte novi modu i u njega prekopirajte ova kod ispod.
DownloadIzvorni kod (Visual Basic):
  1. Function DatumI()
  2. Dim Dat As Date
  3.  
  4. Dat = Date
  5. MsgBox Dat
  6. End Function

Zatvorite modul i zapisite ga pod imenom Date
Ponovo podignite modul te pokrenite proceduru.
Procedura ce vam prijaviti gresku na date.
To je zato sto ste dali ime modula Date.
Promijenite ime modula i sve ce raditi.
Ovo je samo primjer kako treba paziti pri dodjeli imena.
Pozdrav
↑  ↓

 Podijeli  Dodaj odgovor Stranice (7): 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7


All times are GMT +01:00. Current time: 27.04.2017-04:09.