Bosna i Hercegovina



#76 28.09.2013-10:15
zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,484


Subject: Greska VB-a
Prekopirajte ovu proceduru u neki modul te pokrenite.
DownloadIzvorni kod (Visual Basic):
  1. Function Mnozi()
  2. Mnozi = 300 * 300
  3. End Function
Prijavit ce vam gresku Run time error 6.
Sada stavite iza 300 uzvicnik i sve ce da radi.
Pozdrav
↑  ↓

#77 29.09.2013-10:17
zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,484


Subject: Re: Access trikovi
Napravili ste formu i na njoj imate polja za unos podataka.
Ukoliko su vam u nekom polju podaci djelimicno vidljivi zbog sirine polja ili pak sto je mali font onda mozete pritiskom na tatere shift+F2 dobiti zoom podataka iz tog polja.
Pozdrav
↑  ↓

#78 29.09.2013-10:21
zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,484


Subject: Re: Access trikovi
Ukoliko hocete neku exelovu tablicu da uvucete u access onda to mozete uraditi metodom vuci spusti tj. privucete ikonu exel dokumenta na ikonu accessa.
Pozdrav
↑  ↓

#79 29.09.2013-14:26
zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,484


Subject: Save record
Kako sve mozemo zapisati trenutni rekord na formi:
1. RunCommand acCmdSaveRecord
2. DoCmd.DoMenuItem acFormBar, acRecordsMenu, acSaveRecord, , acMenuVer70
3. Me.Refresh
4. Me.Dirty = False

Pozdrav
↑  ↓

#80 03.10.2013-19:13
pmiroslav Offline
Moderator
Registrovan/a od: 02.02.2009-10:32
Komentari: 1,339


Ocjena: Ocjena:100 Subject: Re: Access trikovi
Ako imate neku tablicu sa Autonumber poljem i imate potrebu da ručno dodate ili izmjenite broj u autonamber polju, možete to uraditi na slijedeći

način:
1. Za svaki slučaj napravite Backup baze.
2. Ako je tablica relacijski vezana sa drugim tablicama treba ići na
    Tools > Relationships pa desni klik na relacijsku vezu izabrati Edit Relationship...
    Odčekirati Enforce Referential Integrity
3. File > Get External Data > Import
    U prozoru Import pronači istu bazu koja je otvorena i iz nje uvesti tablicu u kojoj želimo napraviti promjene.
    (Access će je automatski preimenovati, ako je originalna tablica npr. tblArtikli, uvezena tablica bit će tblArtikli1)
4. Sada otvorite originalnu tablicu i obrišite sve rekorde.
5. Otvorite uvezenu tablicu u Design View i Autonumber polje promjenite u Number.
6. Sada u novoj tablici možete promjeniti ili dodati novi podatak.
7. Napravite Appened Query koji će podatke iz nove tablice dodati u staru praznu tablici
    INSERT INTO tblArtikli
    SELECT tblArtikli1.*
    FROM tblArtikli1;
4. Ponovno uredite Relacijske veze kako su bile.
Pozdrav
↑  ↓

#81 08.11.2013-09:40
zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,484


Subject: Shortcut meny
Kako napraviti Skocni meni na desnom misu.
Napravite klasicni meni bar.
kako se pravi imate ovdje Yes

Sada se pozicionirajte na vas tul bar odnosno bolje reci selektujte vas tul bar.
Kada selektujete kliknite na commandni taster properties.
Kada vam se otvori drugi prozor u njemu u opciji type odaberete Popup

Ikona prilozene slike:
mini2.gif
Tip fajla: Informacije o fajlu: gif gif
Preuzimanja: 43
Veličina: 4.39 KB
Veličina slike: 377 x 256 Pixels
mini1.gif
Tip fajla: Informacije o fajlu: gif gif
Preuzimanja: 46
Veličina: 6.64 KB
Veličina slike: 382 x 362 Pixels


Pozdrav
Ovaj komentar je mijenjan 6 puta. zadnja izmjena 08.11.2013-09:51 od strane zxz. ↑  ↓

#82 12.12.2013-20:25
dex Offline
Super Moderator
Registrovan/a od: 23.02.2012-19:59
Komentari: 553


Ocjena: Ocjena:100 Subject: Redni broj stavke
Ukoliko zelite da u tabeli stavke dokumenta kao primarni kljuc imate kombinaciju IdDokumenta i redni broj stavke na BeforeInsert podforme za unos stavke stavite

me.redniBroj=me.Recordset.RecordCount + 1
↑  ↓

#83 24.01.2014-20:16
zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,484


Subject: kontrola unosa znakova
Kako dozvoliti ukucavanje samo odredjenih znakova u neko polje:
Napravite neko tekst polje i dajte mu ime T.
Na Key Press stavite ovaj kod ispod:
DownloadIzvorni kod (Visual Basic):
  1. Private Sub T_KeyPress(KeyAscii As Integer)
  2. If Provjera(KeyAscii) = False Then KeyAscii = 0
  3. End Sub

Ovu proceduru mozete staviti bilo gdje u bilo koji modul.
DownloadIzvorni kod (Visual Basic):
  1. Function Provjera(Taster As Integer) As Boolean
  2. Const znaci = "ABCDSG" ' Ovdje ukucate znakove koje zelite dozvoliti da se mogu ukucati
  3. Dim Znak As String
  4.  
  5. Znak = Chr(Taster)
  6. If InStr(1, znaci, Znak) > 0 Then
  7. Provjera = True
  8. Else
  9. Provjera = False
  10. End If
  11.  
  12. End Function

Pozdrav
↑  ↓

#84 29.01.2014-23:24
zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,484


Subject: Boja polja u fokusu
Napravite neku autoformu na osnovu neke vase tabele.
U timer interval stavite 100.
Na on timer postavite kod ispod.
DownloadIzvorni kod (Visual Basic):
  1. Private Sub Form_Timer()
  2. On Error Resume Next
  3.     Screen.PreviousControl.ForeColor = 0
  4.     Screen.PreviousControl.BackColor = 16777215
  5.     Me.ActiveControl.ForeColor = 252525
  6.     Me.ActiveControl.BackColor = 65535
  7. End Sub

Dali vam se svidja ova igracka?
Pozdrav
↑  ↓

#85 15.02.2014-09:41
zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,484


Subject: Redim variabli
Ukoliko vrsite redimenzionisanje neke variable onda ce ona izgubiti sve vrijednosti koje je do tada imala.
Tako je najlakse naprimjer vratiti sve vrijednosti na nulu.
Dim i As Integer
Dim V()

ReDim V(10)
For i = 1 To 10
V(i) = i
Next i

'Poslije ovoga su sve vtijednost V 0d 0 do 10 suz ibrisane
ReDim V(10)

Medjutim ako dimenzionisemo ovako:
ReDim Preserve V(10) As Integer
Sve ce vrijednosti biti zadrzane.
Pozdrav
↑  ↓

#86 13.03.2014-20:32
zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,484


Subject: Broj redova u tabelama
Nekata i to zatreba, da iscitate koliko koja tabela ima upisanih redova.
To mozete iscitati pomocu ovoga Query-a.
Ime mu mozete dati po zelji a sadrzaj je ispod:
DownloadIzvorni kod (SQL):
  1. SELECT MSysObjects.Name, DCount("*",[Name]) AS Broj_redova, IIf([Type]=1,"Tabela u bazi","Linkana tabela") AS Vrsta_Tabele
  2. FROM MSysObjects
  3. WHERE (((MSysObjects.Name) NOT LIKE "MSys*") AND ((MSysObjects.Type) IN (1,6)))
  4. ORDER BY MSysObjects.Name;

Pozdrav
↑  ↓

#87 18.07.2014-10:19
zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,484


Subject: Ograninecenje kretanja kursora
Primjer ogranicenja kretanja kursora.
U ovom slucaju kursor se moze kretati samo po formi.
app. Access97.

Prilozi:
Informacije o fajlu: zip  OgraniciKursor.zip
Preuzimanja: 36
Veličina: 7.07 KB


Pozdrav
↑  ↓

#88 19.02.2015-21:50
zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,484


Subject: Kako iscitati tip variable
Jeste li koristili komandu VarType.
Vjerovatno niste ali mozda vam nekada zatreba.
DownloadIzvorni kod (Visual Basic):
  1. Function TipVar()
  2. Dim MojaVar As Double
  3. Dim DrugaVar As String
  4.  
  5. DrugaVar = VarType(MojaVar)
  6. End Functio

Tipovi varijabli i kodovi:
vb nazivsifraopis
vbEmpty Empty (uninitialized)
vbNull1Null (no valid data)
vbInteger2Integer
vbLong3Long integer
vbSingle4Single-precision floating-point number
vbDouble5Double-precision floating-point number
vbCurrency6Currency value
vbDate7Date value
vbString8String
vbObject9Object
vbError10Error value
vbBoolean11Boolean value
vbVariant12Variant (used only with arrays of variants)
vbDataObject13A data access object
vbDecimal14Decimal value
vbByte17Byte value
vbArray8192Array

Pozdrav
↑  ↓

#89 23.02.2015-14:10
roko Offline
Clan
Registrovan/a od: 02.02.2009-00:23
Komentari: 236


Subject: Re: Access trikovi
Kreiranje GUIID
Ako nekome treba GUIID za slanje podataka
DownloadIzvorni kod (Visual Basic):
  1. Option Explicit
  2. DefLng A-Z
  3. Private Type GUID
  4.         Data1 As Long
  5.         Data2 As Integer
  6.         Data3 As Integer
  7.         Data4(0 To 7) As String * 1
  8.     End Type
  9.     Declare Function CoCreateGuid Lib "ole32.dll" (tGUIDStructure As GUID) As Long
  10. 'Za access 64 bita
  11. ' Declare PtrSafe Function CoCreateGuid Lib "ole32.dll" (tGUIDStructure As GUID) As Long
  12. Const mciLen As Integer = 4     'svakih part's
  13.  
  14. Public Function CreateGUID() As String
  15.     Dim sGUID   As String       '= result
  16.    Dim TGUID   As GUID         'unutar structure
  17.    If CoCreateGuid(TGUID) = 0 Then ' API uzmi GUID
  18.        With TGUID              'build return string
  19.            sGUID = "{" & PadLeft(Hex(.Data1), mciLen * 2) & "-"
  20.             sGUID = sGUID & PadLeft(Hex(.Data2), mciLen) & "-"
  21.             sGUID = sGUID & PadLeft(Hex(.Data3), mciLen) & "-"
  22.             sGUID = sGUID & FormatGUIDData4(.Data4())
  23.         End With
  24.         sGUID = sGUID & "}"     'end
  25.        CreateGUID = sGUID
  26.     End If
  27. End Function
  28.  
  29. Private Function FormatGUIDData4(aryData4() As String * 1) As String
  30.     Dim i       As Integer      'loop KROZ
  31.    Dim sGUID   As String       'resultat
  32.    Dim sTemp1  As String       '1. part
  33.    Dim sTemp2  As String       '2.part
  34.    For i = LBound(aryData4()) To UBound(aryData4())   'process string array
  35.        If i < 2 Then           '1. part
  36.            sTemp1 = sTemp1 & Hex(Asc(aryData4(i)))
  37.         Else                    '2. part
  38.            sTemp2 = sTemp2 & Hex(Asc(aryData4(i)))
  39.         End If
  40.     Next
  41.     sGUID = PadLeft(sTemp1, mciLen) & "-" & PadLeft(sTemp2, mciLen * 3) 'pad left s nulama
  42.    FormatGUIDData4 = sGUID                     'return gotov
  43. End Function
  44.  
  45. Private Function PadLeft(sString As String, iLen As Integer) As String
  46. '  left zreos ako bude
  47.    Dim sTemp As String
  48.     sTemp = right$(String$(iLen, "0") & sString, iLen)
  49.     PadLeft = sTemp
  50. End Function
↑  ↓

#90 27.02.2015-11:50
zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,484


Subject: Providna forma
Mozda i ovo nekome zatreba.
Primjer kako formu mozete napraviti providnom.

Prilozi:
Informacije o fajlu: zip  TransparentForma.zip
Preuzimanja: 48
Veličina: 14.49 KB


Pozdrav
↑  ↓

Stranice (7): 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7


All times are GMT +01:00. Current time: 18.11.2017-12:48.