Bosna i Hercegovina



#91 27.02.2015-19:39
zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,420


Subject: Ogtanicenje kretanja misa
Ogranicenje kretanja misa samo na formu koja je u fokusu.

Prilozi:
Informacije o fajlu: zip  MisNaFormi.zip
Preuzimanja: 36
Veličina: 8.42 KB


Pozdrav
↑  ↓

#92 27.02.2015-20:16
zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,420


Subject: Muvanje forme
Pres misa bilo gdje na formu i pomjerajte formu.
Mozda nekom i ovo zatreba.

Prilozi:
Informacije o fajlu: zip  MuvanjeForme.zip
Preuzimanja: 25
Veličina: 9.76 KB


Pozdrav
↑  ↓

#93 04.12.2015-12:56
zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,420


Subject: Druga mdb preko referenci
Ovo je primjer pokretanja objekata iz druge mdb uvezivanjem preko referenci.

Prilozi:
Informacije o fajlu: zip  FormaIZDrugeMDB.zip
Preuzimanja: 45
Veličina: 19.51 KB


Pozdrav
↑  ↓

#94 18.08.2016-16:07
zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,420


Subject: NZ Funkcija
Koristite li accessovu funkciju NZ?
NZ funkcija dobro dođe ako se u nekom rezultatu moze pojaviti null.
Kao sto znamo null nije nula nego nista pa se sa njom nemogu danje obavljati matematicke operacije.
Sa NZ funkcijom null mozemo pretvoriti u nulu ili neki drugi podatak ukoliko se u nekoj memorijskoj povremeno pojavi null.
DownloadIzvorni kod (Visual Basic):
  1. Function FunkcijaNZ()
  2. Dim a
  3.  
  4. a = Null
  5. MsgBox Nz(a, "Podatak je null")
  6. a = 2
  7. MsgBox Nz(a, "Podatak je null")
  8. End Function

Pozdrav
↑  ↓

#95 18.08.2016-16:20
zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,420


Subject: Not Between Sql
Naredbu Between ste vjerovatno koristili ali NOT u kombinaciji za Between dali vam je kada palo napamet.
Evo primjer:
DownloadIzvorni kod (SQL):
  1. SELECT  *
  2. FROM Artikli
  3. WHERE ArtikalId NOT BETWEEN 2 AND 4

Pozdrav
↑  ↓

#96 20.08.2016-20:36
zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,420


Subject: Instr naredba
Instr ( [start], string ukome se trazi, string koji trazis, [compare] )
VBAkontantaValueObjašnjenje
vbBinaryCompare Binary poređenje
vbTextCompare1Tekstualni poređenje
vbDatabaseCompare2Poređenje zasnovan na bazi podataka
DownloadIzvorni kod (Visual Basic):
  1. Function InstrPrimjer()
  2. Dim Str As String
  3. Dim Znak As String
  4. Dim Pozicija As Integer
  5.  
  6. Str = "Ana voli Milovana"
  7. Znak = "a"
  8. Pozicija = InStr(1, Str, Znak, 0)
  9. 'Pozicija = 3
  10. Pozicija = InStr(1, Str, Znak, 1)
  11. 'Pozicija = 1
  12. Pozicija = InStr(1, Str, Znak, 2)
  13. 'Pozicija = 1
  14. Pozicija = InStr(1, Str, Znak)
  15. 'Pozicija = 1
  16. Pozicija = InStr(7, Str, Znak, 0)
  17. 'Pozicija = 15
  18. End Function

Ukoliko ne navedemo nacinpretrage radit ce kao da smo upisali kao tekstualna pretraga odnosno 1.
Pozdrav
↑  ↓

#97 19.10.2016-11:34
zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,420


Subject: Naredba String
Ova naredba ne daje nesto sto nemozete napraviti i bez nje ali je sa njom puno elegantnije.
Ukoliko zelite u nekom tekst fajlu napisati napr nekoliko znakova donje crte.
To vam treba naprimjer ako nesto hocete podvuci.
Naredba bi isla ovako:
Print #1, string(45,"_")
Znaci ispisat ce 45 znakova _ u redu.
Pozdrav
Ovaj komentar je mijenjan 1 puta. zadnja izmjena 19.10.2016-11:39 od strane Avko. ↑  ↓

#98 08.11.2016-20:22
zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,420


Subject: Mnozenje dva cijela broja
Ukoliko u Vb mnozite dv acijela broja a njihov proizvod je veci od 32767 odnosno da da je veci od integer
tada ce se pojaviti greska.
Primjer:
x=300*300
Sta je rjesenje?
Dovoljno je samo jedan od dva broja deklarisati kao single ili double
Primjer:
x=cdl(300)*300
ili pak dati do snanja da moze biti decimalan pa ce se sam deklarisatio kao double
Primjer:
x=300#*300
Pozdrav
↑  ↓

#99 09.11.2016-17:00
zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,420


Subject: Dijeljenje
Operator za dijeljenje u Vb je kosa crta "/"
Primjer:
Dim a, b, c
a=10
b=3
c=a/b
to funkcionise ali ako umjesto ove kose crte upotrijebimo ovu kosu crtu "\" tada cemo dobiti cjelobrojni rezultat dijeljenja.
DownloadIzvorni kod (Visual Basic):
  1. Function Dijeljenje()
  2. Dim a, b, c, d
  3. a = 10
  4. b = 3
  5. c = a / 3
  6. MsgBox "10/3=" & c
  7. d = a \ b
  8. MsgBox "10\3=" & d
  9. End Function

Pozdrav
↑  ↓

Stranice (7): 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7


All times are GMT +01:00. Current time: 25.09.2017-19:55.