Bosna i Hercegovina



zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,299


Subject: Petlje
DownloadIzvorni kod (PHP):
  1. <?PHP
  2. for($brojac = 1;$brojac<=10;$brojac++)
  3. {
  4. echo $brojac."\n";
  5. }
  6. ?>
  7.  
  8. <?PHP
  9. /*For each petlja*/
  10. $dan_datum["Ponedjeljak"] = "5.12.2014";
  11. $dan_datum["Utorak"] = "6.12.2014";
  12. $dan_datum["Srijeda"] = "7.12.2014";
  13. $dan_datum[" etvrtak"] = "8.12.2014";
  14. foreach($dan_datum as $dan => $datum){
  15. echo $datum." je ".$dan."<br />";
  16. }
  17. ?>
  18.  
  19. <?PHP
  20. /*while petlja*/
  21. $brojac = 1;
  22. while ( $brojac <= 5 )
  23. {
  24. echo $brojac.", ";
  25. $brojac = $brojac+1;
  26. }
  27. ?>
  28.  
  29. <?PHP
  30. /*Do petlja*/
  31. do
  32. {
  33. $i=$i+1;
  34. echo $i. ", ";
  35. } while ($i<5);
  36. ?>

Pozdrav
Ovaj komentar je mijenjan 1 puta. zadnja izmjena 12.01.2015-10:14 od strane zxz. ↑  ↓

zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,299


Subject: Re: web strana pocetok
Neznam dali je ovo jasno i dali ima pitanja.
Hocemo li ici dalje?
Pozdrav
↑  ↓

Gjoreski Offline
Super Moderator
Registrovan/a od: 02.02.2009-22:24
Komentari: 1,169


Subject: Re: web strana pocetok
da da jasno e samo ovie dva dena imam poveke obavezi na rabota i zatoa malku zastanavme no od utre mozime da prodolzime.

Pozdrav
↑  ↓

zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,299


Subject: Re: web strana pocetok
E sad ako je ovo jasno mozda treba da preskocimo objsanjenje procedura.
Idemo sada na kobinaciju htm i php.
Primjer upisa podataka sa forme u txt file.
Ovaj fajl zapisite kao index.html
DownloadIzvorni kod (HTML):
  1. <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8" />
  2. <title>Upist</title>
  3. </head>
  4.  
  5.         <form method="POST" action="upis.php"><br />
  6.         Ime:<input name="ime" type="text" /><br />
  7.         Prezime:<input name="prezime" type="text" /><br />
  8.         Broj Telefona:<input name="broj" type="text" /><br/>
  9.         <input type="submit" value="Pošalji" name="posalji">
  10.         </form>
  11.    
  12.     <a href='upis.txt'>Text file</a>
  13. </body>
  14. </html>

A ovo zapisite u fal upis.php
DownloadIzvorni kod (PHP):
  1. <?php
  2. $ime=$_POST['ime'];
  3. $prezime=$_POST['prezime'];
  4. $prezime=$_POST['broj'];
  5. $txt = "upis.txt";
  6. $unos = $ime.",".$prezime.",".$broj;
  7.         if($handle = fopen($txt,'at'))
  8.         {
  9.                 fwrite($handle, $unos);
  10.                 fclose($handle);
  11.         }
  12.          else
  13.          echo "Greska prilikom otvaranja";
  14. ?>

Oba vajla moraju biti u isto direktoriju.
Jos napravite jedan prazan file koji ce se zvati upis.txt
Pozdrav
↑  ↓

Gjoreski Offline
Super Moderator
Registrovan/a od: 02.02.2009-22:24
Komentari: 1,169


Subject: Re: web strana pocetok
E ova ic ne mi e jasno i ne znam kako da go testiram.
Gi napraviv dvata fajloj i na run on upis.php dobivam greska
DownloadIzvorni kod (PHP):
  1. Notice: Undefined index: ime in C:\PHPVezbi\_debug_tmp.php on line 2
  2.  
  3. Notice: Undefined index: prezime in C:\PHPVezbi\_debug_tmp.php on line 3
  4.  
  5. Notice: Undefined index: broj in C:\PHPVezbi\_debug_tmp.php on line 4
  6.  
  7. Notice: Undefined variable: broj in C:\PHPVezbi\_debug_tmp.php on line 6
↑  ↓

Gjoreski Offline
Super Moderator
Registrovan/a od: 02.02.2009-22:24
Komentari: 1,169


Subject: Re: web strana pocetok
Aha razbrav ova treba da go testirame od index.html bidejki od html se povikuva PHP cod.
Na pocetok koga ke napravam Run na html ot dobivam forma za vnes na podatoci no vo teks tokumentot ne mi zapisuva nisto osven sto dodava edna zapirka plus
Ovaj komentar je mijenjan 1 puta. zadnja izmjena 14.01.2015-17:12 od strane Gjoreski. ↑  ↓

zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,299


Subject: Re: web strana pocetok
Moras podici Mysql sever i apache ovo kopiras u neki dir iza hdosc kako je navedeno prije gore.
Moze napr. da napravis dir. unos
Primjer:
C:\xampp\htdocs\unos\
U taj dir kopiras htm pod imenom index.html
pa onda kopras ovah php pod imenom upis.php.
Napravis jos jedan file kojise zove unos.txt.

Sada podignes browser i u njega kucas.
localhost/unos/
Znaci ne kucas nista prije hdocs nego samo iza.
hdocs ti je lokalhost.
Pozdrav
↑  ↓

Gjoreski Offline
Super Moderator
Registrovan/a od: 02.02.2009-22:24
Komentari: 1,169


Subject: Re: web strana pocetok
Dobro e se snajdov samo imase edna mala greska vo PHP codot gore mi dade greska
ova
$prezime=$_POST['broj'];
treba da se zameni so ova
$broj=$_POST['broj'];
Ovaj komentar je mijenjan 1 puta. zadnja izmjena 15.01.2015-17:10 od strane Gjoreski. ↑  ↓

zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,299


Subject: Re: web strana pocetok
Da ja sam pogrijesio.
Eto vec sada mozes i ispravljati greske koje ja napravim.
DownloadIzvorni kod (PHP):
  1. <?php
  2. $txt = "upis.txt";
  3.  
  4.    $Ime = $_POST['ime'];
  5.    $Prezime = $_POST['prezime'];
  6.    $Broj = $_POST['broj'];
  7.    $unos = $Ime.','.$Prezime.','.$Broj;
  8.         if($un = fopen($txt,'at'))
  9.         {
  10.                 fwrite($un, $unos);
  11.                 fclose($un);
  12.         }
  13.          else
  14.          echo "Greska prilikom otvaranja";
  15. ?>

Pozdrav
↑  ↓

Gjoreski Offline
Super Moderator
Registrovan/a od: 02.02.2009-22:24
Komentari: 1,169


Subject: Re: web strana pocetok
ne e problem jas go popraviv toa kaj mene i sve funkcionira ok napisav ovdeka ako nekoj cita da znae .
Mozeme da prodolzime ponataka.
↑  ↓

zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,299


Subject: Re: web strana pocetok
Da u pravu si treba popraviti greske radi drugih.
Mene interesuje nesto drugo a to je dali je sad ista jasnije kako radi php i dali je ovo pomoglo?
Pozdrav
↑  ↓

Gjoreski Offline
Super Moderator
Registrovan/a od: 02.02.2009-22:24
Komentari: 1,169


Subject: Re: web strana pocetok
Da ne recam deka sve e 100% jasno ova e malku drug nacin na programirajne , no kako sto razbrav PHP codot moze da se koristi slicno kako Funkciite vo Visual studio.
E sega ne mi e jasno dali sekogas ke moram da kombiniram PHP so HTML ili ke mozam sve da rabotam samo vo PHP?
↑  ↓

zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,299


Subject: Re: web strana pocetok
Naravno da mozemo kombinovati html i php samo je bitno da se to nalazi na serveru da bi se moglo kompajlirati i ne samo kombinirati sa php nego mozemo kobinirati sve skriptne jezike vb skrip java itd.

evo jedan primjer html i php.
DownloadIzvorni kod (HTML):
  1. <META NAME="generator" CONTENT="toniarts easyhtml v.2.4">
  2. <TITLE>Kombinacija php html</TITLE>
  3. </HEAD>
  4.  Mnozenje:
  5.  7x5= <?php $zbir=7*5;
  6. echo $zbir;
  7. ?>
  8. </BODY>
  9. </HTML>

Pozdrav
↑  ↓

Gjoreski Offline
Super Moderator
Registrovan/a od: 02.02.2009-22:24
Komentari: 1,169


Subject: Re: web strana pocetok
Ova e vo red no da ne ja sirime mnogu temava.Jas bi predpocital da rabotime samo PHP i dokolku ima potreba da se koristat drugi raboti.
Ova so PHP + HTML go probav.
↑  ↓

zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,299


Subject: Re: web strana pocetok
Mozda je dobro jos ovo dodati tj. konekcija i upis u MySQL bazu.
DownloadIzvorni kod (PHP):
  1. <?PHP
  2. mysql_connect("server", "korisnik", "lozinka") or
  3. die("Konekcija nije uspjela");
  4. mysql_select_db("ime_baze") or die("Nije uspjelo");
  5. $ime="Mujo";
  6. $prezime="Dobojlija";
  7. mysql_query("INSERT INTO `ime_tabele` (`ime`, `prezime`)
  8. VALUES ('$ime', '$prezime');");
  9. ?>

Kako nema vise nikoga da se ukljuci?
Mislim da je dobra tema.
Pozdrav
↑  ↓

 Podijeli  Dodaj odgovor Stranice (5): 1, 2, 3, 4, 5


All times are GMT +01:00. Current time: 26.05.2017-23:45.