Bosna i Hercegovina



#31 17.01.2015-15:48
Gjoreski Offline
Super Moderator
Registrovan/a od: 02.02.2009-22:24
Komentari: 1,320


Ocjena: Ocjena:100 Subject: Re: web strana pocetok
Temava e super no mislam deka lugevo se zasiteni od noviteti ,toa go pisuvav i pred malku zatoa ne se uklucuvaat na vakvi temi.
Sto se odnesuva do mene i jas ne sakam mnogu noviteti no ne sakam i mnogu da zaostanam pa sakam malku da se nadgradam .
Dobro e da se ulkuci uste nekoj ke bide po zabavno i poveke glavi inaku mislat , a treba i malku da se zazivee forumov bidejki sega zasega se se svede samo na resavajne na tugi problemi (sto i jeste ovaj forum) no mislam deka mnogu od ovde ne im se deli znaejneto odnosno primaat znaejne a ne davaat.
Ne sakam da navredam nikogo no na firumov 90% se se svede na ZXZ so mali isklucoci na nekoi drugi.
Imame eden kup korisnici koi samo koristat a nisto ne pridonesuvaat ,ako e taka mozebi e podobro forumov da bide od zatvoren karakter pa taka mozebi ke dobieme pogolem broj na aktivni clenovi i malku raznoobraznost.

Malku ja izbegnav temava no prodolzuvame ponataka.
Ova ke go probam i so rabota ke prodolzime od vtornik pa natakaa bidejki ovie denovi imam mnogu obvski.

Pozdrav
↑  ↓

#32 21.01.2015-14:11
Gjoreski Offline
Super Moderator
Registrovan/a od: 02.02.2009-22:24
Komentari: 1,320


Subject: Re: web strana pocetok
Mozime da prodolzime ponataka
↑  ↓

#33 21.01.2015-14:33
zxz Online
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,452


Subject: Re: web strana pocetok
Nisam ni mislio da smo zavrsili sa ovim nego sam ocekivao da i ti postavis neko pitanja.
Ovo je bio samo neki mali uvod.
Pozdrav
↑  ↓

#34 21.01.2015-15:42
Gjoreski Offline
Super Moderator
Registrovan/a od: 02.02.2009-22:24
Komentari: 1,320


Subject: Re: web strana pocetok
Pa vaka posto jas ne znam od kade da pocnam a mislaam deka vo web se pocnuva od glavnata pocetna stranica odnosno kolku sto uspeav da zabelezam na poveke sajtovi ima naziv kako INDEX.

Daj za pocetok da napravime edna prazna stranica na koja ke stavime pozadina, baner,logo,nekoja slika link do nekoja stranica.
Toa e toa sto mi paga na pamet , ako ne e vo red daj da odime vo druga nasoka ili od kade treba da se zapocni i kako Web stranicata.
↑  ↓

#35 21.01.2015-18:30
zxz Online
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,452


Subject: Re: web strana pocetok
Citat:
Pa vaka posto jas ne znam od kade da pocnam a mislaam deka vo web se pocnuva od glavnata pocetna stranica odnosno kolku sto uspeav da zabelezam na poveke sajtovi ima naziv kako INDEX.

Nemora biti index ali ako das ime index onda je nemoras niti pozivati ona ce se pokrenuti ako napises putanju do nje.

Napr imas:
localhost/primjeri/
Ovdje imas nekoliko fajlova primjer:
stil.css
prvastrana.html
drugastrana.html
unos.php
racun.php
------------------------
e sad ako ovako ima onda moras pozvati odnosno pisati u Browseru:
localhost/primjeri/prvastrana.html

Ako sada promijenimo ime prvastrana.php u index.php tada mozemo pozivati:
localhost/primjeri
Citat:
Daj za pocetok da napravime edna prazna stranica na koja ke stavime pozadina, baner,logo,nekoja slika link do nekoja stranica.

ovo se sve pravi u html pa i logo stim da to mora biti forma metod get odnosno provjera korisnickog imena i sifre a koje mora biti upisano negdje odnosno bazi Mysql.
E ovdje se sad veze php tj. na taster sumbit poziva se php kod pomocu kojeg provjeravas sifru i kor. ime.

Mozda ti da pocnes praviti pa da pomognem jer kazem ovdje je skoro sve html.
Pozdrav
↑  ↓

#36 21.01.2015-20:47
zxz Online
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,452


Subject: Re: web strana pocetok
Evo ti jedan primjer od mene pa se sad pati.

Nemoj puno bolje pitaj.
hehe.

Prilozi:
Informacije o fajlu: zip  prvastrana.zip
Preuzimanja: 28
Veličina: 925 Byte


Pozdrav
Ovaj komentar je mijenjan 1 puta. zadnja izmjena 21.01.2015-21:00 od strane zxz. ↑  ↓

#37 22.01.2015-20:22
Gjoreski Offline
Super Moderator
Registrovan/a od: 02.02.2009-22:24
Komentari: 1,320


Subject: Re: web strana pocetok
ne vidov deka si mi stavil primer no deneska malku rabotev i eve rezultat od toa sto go napraviv

http://www.gjoreski.com/

vidi i kazi odcenka
↑  ↓

#38 22.01.2015-20:26
zxz Online
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,452


Subject: Re: web strana pocetok
Hehe dobro je da si krenuo a kad se krene onda se nesto i uradi.
Ici ce to sve samo polako.

Ako imas problema sa HTL-om evo ti ovaj link
Pozdrav
↑  ↓

#39 22.01.2015-21:06
Gjoreski Offline
Super Moderator
Registrovan/a od: 02.02.2009-22:24
Komentari: 1,320


Subject: Re: web strana pocetok
dobar e ovaj link za html
Jas stom sakam nesto da napravam ke go napravam no sve sto pravam sakam da razberam zosto e toa taka za vo idnina ako mi treba nesto stom go vidam codot da znam sto raboti toj cod,zatoa sporo napreduvame so rabotava.
Sega veke mi se pojasni nekoi raboti okolu web programirajnevo no so rabobota sve stanuva pojasno i pojasno.
Tesko mi bese da svatam zosto html pa PHP no sega veke pocnuvam da gi razbiram rabotive
↑  ↓

#40 22.01.2015-22:17
zxz Online
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,452


Subject: Re: web strana pocetok
Mozda je bolje da smo poceli od HTML/CSS.
http://www.icentar.ba/showtopic.php?id=2126
Pozdrav
↑  ↓

#41 29.05.2016-17:34
Avko Offline
Administrator
Registrovan/a od: 28.05.2014-09:21
Komentari: 2,634


Subject: Re: web strana pocetok
ja nisam nasao php dizajner 2005 pa sam uzeo HTML -kit

web stranicu editiram sa notepadom++, a php fajl sa HTML-kit editorom

ovo je tvoja webstranica
DownloadIzvorni kod (HTML):
  1. <META NAME="generator" CONTENT="toniarts easyhtml v.2.4">
  2. <TITLE>Moja prva stranica</TITLE>
  3. </HEAD>
  4. <BODY bgcolor="#998066">
  5.  <form method="POST" action="provjera.php"><br />
  6.         Ime: <input name="ime" type="text" /><br />
  7.         Šifra:<input name="sifra" type="text" /><br />
  8.         <input type="submit" value="Pošalji" name="posalji">
  9. </form>
  10. </BODY>
  11. </HTML>

pitanje je: kako dozvoliti pod Šifra unos samo brojeva?
Newton laže! Lake padaju brže!
↑  ↓

#42 30.05.2016-17:04
zxz Online
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,452


Subject: Re: web strana pocetok
DownloadIzvorni kod (HTML):
  1. </head>
  2.  Unesi nešto:
  3.  <input type="text"/>
  4.  <script>    
  5.  
  6. document.getElementsByTagName('input')[0].onkeypress = function(e) {
  7.   e = e || event
  8.   var chr = getChar(e)  
  9.   if (!isNumeric(chr) && chr !== null) {
  10.    return false
  11.  }
  12. }
  13. function isNumeric(val) {
  14.  return val !== "NaN" && (+val)+'' === val + ''
  15. }
  16. function getChar(event) {
  17.  if (event.which == null) {
  18.    return String.fromCharCode(event.keyCode) // IE
  19.  } else if (event.which!=0 && event.charCode!=0) {
  20.    return String.fromCharCode(event.which)  
  21.  } else {
  22.    return null
  23.  }
  24. }
  25. </script>
  26. </body>
  27. </html>

Pozdrav
↑  ↓

#43 30.05.2016-21:14
zxz Online
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,452


Subject: Re: web strana pocetok
DownloadIzvorni kod (HTML):
  1. <META NAME="generator" CONTENT="toniarts easyhtml v.2.4">
  2. <TITLE>Moja prva stranica</TITLE>
  3.  
  4. </HEAD>
  5. <BODY bgcolor="#998066">
  6.  <form name="mojaforma" method="POST" action="provjera.php"><br />
  7.         Ime: <input name="ime" type="text" /><br />
  8.         Šifra:<input name="sifra" type="text" /><br />
  9.         <input type="submit" value="Pošalji" name="posalji">
  10. </form>
  11. <script type="text/javascript" language="javascript">
  12. document.getElementsByTagName('input')[1].onkeypress = function(e) {
  13.   e = e || event
  14.   var chr = getChar(e)  
  15.   if (!isNumeric(chr) && chr !== null) {
  16.    return false
  17.  }
  18. }
  19. function isNumeric(val) {
  20.  return val !== "NaN" && (+val)+'' === val + ''
  21. }
  22.  
  23. function getChar(event) {
  24.  if (event.which == null) {
  25.    return String.fromCharCode(event.keyCode) // IE
  26.  } else if (event.which!=0 && event.charCode!=0) {
  27.    return String.fromCharCode(event.which)  
  28.  } else {
  29.    return null
  30.  }
  31.  }  
  32.  </script>
  33. </BODY>
  34. </HTML>

Pozdrav
↑  ↓

#44 31.05.2016-20:28
Avko Offline
Administrator
Registrovan/a od: 28.05.2014-09:21
Komentari: 2,634


Subject: Re: web strana pocetok
kad stignes malo pogledaj ovaj kod dali je sve u redu. To je tvoj kod i nesto mi je cudno sa varijablama
imek, ime_k, sifra i sifra_k. Pa vidi samo dali si to dobro napisao.

DownloadIzvorni kod (Text):
  1. $konekcija = mysql_connect("localhost","root","sifra_pristupa_mysql_bazi");
  2.     if (!$konekcija){
  3.           die('Nije ostvarena konekcija na server: ' . mysql_error());
  4.        }
  5.      echo "<script>alert(\"Konekcija je uspjela.\");</script>";
  6.      mysql_select_db("vjezbe") or die("Nije uspjelo");
  7.      $imek = $_POST['ime'];
  8.      $sifra = $_POST['sifra'];
  9.      $post_podaci=$imek. $sifra;
  10.      $korisnici =mysql_query("SELECT `ime_k` , `sifra`
  11.      FROM `korisnici`
  12.      WHERE `ime_k` ='".$imek."'");
  13.      $redovi = mysql_num_rows($korisnici);
  14.      if($redovi>1){
  15.           echo "Greška ima više korisnika";
  16.       }
  17.       while ($redovi = mysql_fetch_assoc($korisnici)){
  18.               $korisnik = $redovi['ime_k'];
  19.               $sifra_k =  $redovi['sifra'];
  20.         }
  21.        $baza_podaci=$korisnik.$sifra_k;
  22.        if ($baza_podaci==$post_podaci){
  23.             echo "Logovanje je uspjelo";
  24.        }else{
  25.             echo "logovanje nije uspjelo";
  26.       }

Newton laže! Lake padaju brže!
Ovaj komentar je mijenjan 1 puta. zadnja izmjena 31.05.2016-20:31 od strane Avko. ↑  ↓

#45 31.05.2016-21:10
zxz Online
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,452


Subject: Re: web strana pocetok
Daj mi link gdje je moj izvorni kod.
Pozdrav
↑  ↓

Stranice (5): 1, 2, 3, 4, 5


All times are GMT +01:00. Current time: 22.10.2017-22:05.