Bosna i Hercegovina



#1 09.01.2015-00:03
Gjoreski Offline
Super Moderator
Registrovan/a od: 02.02.2009-22:24
Komentari: 1,086


Subject: web strana pocetok
Pozdrav do kolegite.
Nikogas ne sum sakal da se bavam so web programirajne no sakam nesto da napravam kako kombinacija izmegu web stranica I desktop aplikacija no toa e druga prikazna.
Me interesira kolku e dobro da pocnam da pravam edna web strana vo php,a jas vrska nemam od web programirajne I ne znam od kaj da pocnam.
Za pocetok znam deka mi treba domein I web host koj eden prijatel mi gi obezbedi I stavi na hostot nekakov si web sajt praven vo world pres kolku za proba.
Molam za soveti.
↑  ↓

#2 09.01.2015-15:22
zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 8,986


Subject: Re: web strana pocetok
Netreba ti za pocetak web host jer to sve mozes isprobati i napraviti da radi na tvom racunaru.
Za pocetak skini xamp i instalisi ga na svoj comp.
Mozes to instalisati napr. C/Web/xamp.
Poslije kada budes skidao da znas gdje ti je sve.
On sve komponente stavlja iza dir xamp.
Trebas i naci neki editor za php.
Ima ih mnostvo.
Ja imam php designer 2005.
Novije verzije nisu besoplatne.
Kada ovo dvoje instalises mozemo poceti.
Ima i zasevbno da se skine php te zasebno i Myql baza ali za pocetak je ovo lakse.
Pozdrav
↑  ↓

#3 09.01.2015-16:18
Gjoreski Offline
Super Moderator
Registrovan/a od: 02.02.2009-22:24
Komentari: 1,086


Subject: Re: web strana pocetok
kade mozam da go skinam ovaj php designer 2005
↑  ↓

#4 09.01.2015-22:18
zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 8,986


Subject: Re: web strana pocetok
php dizajner
Pozdrav
Ovaj komentar je mijenjan 1 puta. zadnja izmjena 09.01.2015-22:18 od strane zxz. ↑  ↓

#5 10.01.2015-10:09
Gjoreski Offline
Super Moderator
Registrovan/a od: 02.02.2009-22:24
Komentari: 1,086


Subject: Re: web strana pocetok
Skinato xamp i php dizajner i instalirano
↑  ↓

#6 10.01.2015-17:33
zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 8,986


Subject: Re: web strana pocetok
E sada napravi neki Dir napr. Vjezbe i to na putanji Xampp/Hdocs/Vjezbe i sve sto radis u php da bi se pokredtalo mora biti iza dir hdocs.
Sada podigne PHP Designer te idi u preferences.
U kartici debug na mjestu:
PHP Interpreter upisi:
C:\TvojaPutanjadoxampp\xampp\php\php-win.exe
a u
PHP ini upisi:
C:\TvojaPutanjadoxamp\xampp\php\php.ini

Kad to zavrsis javi da krenemo sa osnovnim naredbama.
Pozdrav
↑  ↓

#7 10.01.2015-20:28
Gjoreski Offline
Super Moderator
Registrovan/a od: 02.02.2009-22:24
Komentari: 1,086


Subject: Re: web strana pocetok
Napraviv folder Vjezbe na lpkacija C:\xampp\htdocs\Vjezbe
PHP Interpreter:
C:\xampp\htdocs\Vjezbe\xampp\php\php-win.exe
PHP ini
C:\xampp\htdocs\Vjezbe\xamp\xampp\php\php.ini
Vaka treba da bide ?
↑  ↓

#8 10.01.2015-21:26
zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 8,986


Subject: Re: web strana pocetok
Idemo sad na prvu vjezbu.
DownloadIzvorni kod (PHP):
  1. <?php
  2. $novired=" \n";
  3. $pozdrav="Zdravo. Ovo je prva vjezba";
  4.  
  5. echo $pozdrav;
  6.  /* ovo je napomena neka kao u vb rem odnosno znak'*/
  7.  /* \n ovo je znak za novi red */
  8.  echo $novired;
  9. print $pozdrav;
  10. /*kao sto se primijeti svaki red se zavrsava sa tackazarez ; kqao u C jezicima*/
  11.  ?>

Pozdrav
↑  ↓

#9 10.01.2015-21:44
Gjoreski Offline
Super Moderator
Registrovan/a od: 02.02.2009-22:24
Komentari: 1,086


Subject: Re: web strana pocetok
Ova e napraveno
↑  ↓

#10 10.01.2015-22:26
zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 8,986


Subject: Re: web strana pocetok
Moja preporuka je da procitas ove dvije teme pogotovo ovu drugu ako vec nisi.
http://www.icentar.ba/showtopic.php?id=792
http://www.icentar.ba/showtopic.php?id=590
POslije ovoga posto si ti vec programer mozemo ici odmah na uvjete odnosno If.
DownloadIzvorni kod (PHP):
  1. <?php
  2. $i=1;
  3. if ($i==1){
  4. echo "Uslov ispunjen";
  5. }
  6. if ($i==2){
  7. echo "Uslov nije ispunjen";
  8. }
  9. ?>

Pozdrav
↑  ↓

#11 10.01.2015-23:24
zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 8,986


Subject: Jos jedan primjer za if
DownloadIzvorni kod (PHP):
  1. <?PHP
  2. $i=1; /*ovo mijnjaj odnosno vrijednost i*/
  3. if ($i==1)
  4. {
  5. echo "Uslov 1 ispunjen";
  6. } elseif ($i==2)
  7. {
  8. echo "Uslov 2 ispunjen";
  9. }
  10. elseif ($i>5)
  11. {
  12. echo "Uslov 3 ispunjen";
  13. }
  14. else
  15. {
  16. echo "Nije ispunjen ni jedan gornji uslov";
  17. }
  18. ?>

Pozdrav
↑  ↓

#12 11.01.2015-00:52
zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 8,986


Subject: Svitch
Svitch je na vb jeziku receno select case.
Skoro je potpuno isti u PHP i c jezicima.
DownloadIzvorni kod (PHP):
  1. <?PHP
  2. $i=1;
  3. switch($i){
  4. case 1:
  5. echo "i=1";
  6. break;
  7. case 2:
  8. echo "i=2";
  9. break;
  10. default:
  11. echo "Nije definisano s svitch";
  12. break;
  13. }
  14. ?>
Mora postojati Break; na kraju svako case tj. da se zaustavi svitch.
Ukoliko je nema nastavit ce ispitivati dalje te moze se desiti da prodje kroz 2 ili vise case odnosno uslova.
Pozdrav
↑  ↓

#13 11.01.2015-10:41
Gjoreski Offline
Super Moderator
Registrovan/a od: 02.02.2009-22:24
Komentari: 1,086


Subject: Re: web strana pocetok
Ova do sega mi e jasno sve malku me buni sintaksata bidejki nemam nisto drugo osven VB raboteno no ne e problem se snaogam nekako.
Do sega sive vezbi sto gi stavi i jas gi testiram so Run & Debag(F5) a rezultaatot go gledam vo dolniot desen agol vo Debager vo Code i HTML dali e toa vo red?
↑  ↓

#14 11.01.2015-12:53
zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 8,986


Subject: Re: web strana pocetok
Da upravo se tako testira na debug.
Ali mozes ti to pokrenuti sa bilo kojeg racunara u lokalnoj mrezi na browseru.
Ako ide sa tvog racunara onda pise u browser
Localhost/Vjezbe/imedatoteke.html.
Za dalje ces morati malo pricekati.
Dobrop bi bilo da se jos neko ukljuci od ovih nasih iz accessa jer ocevidno tamo vise malo ko sta radi.
Pozdrav
↑  ↓

#15 11.01.2015-13:55
Gjoreski Offline
Super Moderator
Registrovan/a od: 02.02.2009-22:24
Komentari: 1,086


Subject: Re: web strana pocetok
Pa dobro Access e vo red jas i ponatamu rabotam i gi odrzavam i nadograduvam programite praveni vo access no posle nekolku godini intezivna rabota veke nauciv da se snaogam sam i da si pravam resenija za problemite ( sekaako so golemo iskustvo se zdobiv blagodarenie na ovaj forum ) . Sega vo posledno vreme mnogu rabotam VB6 i SQL Server bidejki nekoi od proektite mi nalagaa nekoi posebni uslovi a sakav da napravam platforma koja e malku polesna za odzavajne i postabilna od programite raboteni vo access.
A ova so web programirajnevo e samo zatoa sto sakam da si napravam moja WEB stranica koja ke mozam sam da si ja odzavam i menuvam kako jas sakam.
↑  ↓

Stranice (5): 1, 2, 3, 4, 5


All times are GMT +01:00. Current time: 28.02.2017-13:29.