Bosna i Hercegovina



#1 21.04.2015-15:43
Avko Offline
Administrator
Registrovan/a od: 28.05.2014-09:21
Komentari: 3,162


Subject: kako poslati sadrzaj textbox-a u funkciju
[img][/img]

na slici se vidi da imam 6xText.box i 3xtipke. Tipke su kodiranje,dekodiranje i izlaz
u modulu imamo funkcije za:
kodiranje:
DownloadIzvorni kod (Visual Basic):
  1. Function kodiranje(sText)
  2.     Dim abData() As Byte
  3.     Dim i As Long
  4.     Dim Str As String
  5.     abData = StrConv(sText, vbFromUnicode)
  6.     For i = 0 To UBound(abData)
  7.         Str = Str & Hex(abData(i))
  8.     Next
  9.     sText = Str
  10. End Function

i dekodiranje:
DownloadIzvorni kod (Visual Basic):
  1. Function dekodiranje(sText)
  2.     Dim abData() As Byte
  3.     Dim i As Long
  4.     Dim Str as String
  5.     Str = sText
  6.     Str = StrConv(abData, vbUnicode)
  7.     sText = Str
  8. End Function

u formi imam ovo:
DownloadIzvorni kod (Visual Basic):
  1. Private Sub cmdKodiranje_Click()
  2.     Dim sText As String
  3.    
  4.     sText = Text1.Box
  5.     Call dekodiranje(sText)
  6.     Text2.Text = sText
  7.    
  8.     sText = Text3.Box
  9.     Call dekodiranje(sText)
  10.     Text4.Text = sText
  11.    
  12.     sText = Text5.Box
  13.     Call dekodiranje(sText)
  14.     Text6.Text = sText
  15. End Sub
Moj kod u varijablu sText stavlja vrijednost odgovarajuceg TextBox-a, poziva funkciju (kodiranje) i zatim vracenu vrijednost stavlja u odgovarajuci TextBox.
Htio bi smanjiti kod programa, a i nauciti nesto o slanju podataka iz TextBox-a u funkciju.

PITANJE:
Da li je moguce pritiskom na tipku (kodiranje) proslijediti funkciji (kodiranje) vrijednosti TextBox 1,3,5, a ona automatski vrati ispis u TextBox-ove 2,4,6 ili to nije moguce pa cu i dalje koristiti ovaj svoj kod
hmmm? malo sam isprobavao sa function(sText as TextBox) ali nisam uspio.
Ne znam dali sam dobro objasnio?
Život je moja domovina.
↑  ↓

#2 21.04.2015-17:51
Gjoreski Online
Super Moderator
Registrovan/a od: 02.02.2009-22:24
Komentari: 1,485


Subject: Re: kako poslati sadrzaj textbox-a u funkciju
Pa ne ti treba da go kompliciras kodot sto poednostavno to popregledno.
Naravno da mozes od funkcija da gi napolnis text boxovite no togas pak moras da stavis nekoj uslov po koj funkcijata ke znae koja vrednost vo koe pole da ja vrati bidejki ova e univerzalna funkcija.
mozes i vaka :

Private Sub cmdKodiranje_Click()
Text2.Text = dekodiranje(Text1.Text)
Text4.Text = dekodiranje(Text3.Text)
Text6.Text = dekodiranje(Text5.Text)
End Sub
↑  ↓

#3 22.04.2015-08:21
Avko Offline
Administrator
Registrovan/a od: 28.05.2014-09:21
Komentari: 3,162


Subject: Re: kako poslati sadrzaj textbox-a u funkciju
to sam juce prvo napravio i nije radilo, iz nekog razloga ne izvrsi kodiranje.
al dobro nema veze. Necu komplicirati. Radi, to je bitno. Hvala.
Život je moja domovina.
↑  ↓

#4 22.04.2015-12:59
Gjoreski Online
Super Moderator
Registrovan/a od: 02.02.2009-22:24
Komentari: 1,485


Subject: Re: kako poslati sadrzaj textbox-a u funkciju
ok odna probaj vaka

Text2.Text = dekodiranje(Cstr(Text1.Text))
↑  ↓

#5 23.04.2015-11:34
Avko Offline
Administrator
Registrovan/a od: 28.05.2014-09:21
Komentari: 3,162


Subject: Re: kako poslati sadrzaj textbox-a u funkciju
nece. Hvala nemoj se vise truditi. Radicu po starom.

jedino ispravak za dekodiranje. Ono gore ne radi. Ispravno je ovo:

DownloadIzvorni kod (Visual Basic):
  1. Function dekodiranje(sText)
  2.     Dim i As Long
  3.     Dim Str As String
  4.     For i = 1 To Len(sText) Step 2
  5.         Str = Str & Chr("&H" & Mid(sText, i, 2))
  6.     Next i
  7.     sText = Str
  8. End Function

jbg, kada sam isprobavao nije radilo pa sam morao promijeniti.
Narod bi rekao: "Ispeci pa reci" tako sam i ja trebao sve prvo isprobati pa staviti na forum.
Uglavnom ako netko naleti tko zna manje od mene dobro ce mu doci.
Život je moja domovina.
↑  ↓

#6 23.04.2015-12:22
zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,722


Subject: Re: kako poslati sadrzaj textbox-a u funkciju
Citat:
Uglavnom ako netko naleti tko zna manje od mene dobro ce mu doci.
Ovo je dobro receno.
Nego ja imam neko moje razmisljanje o ovome pa cu se nadodati.
Ukoliko imas bazu a vjerovatno bi imao ako se radi o nekim podacima, onda bi to islo malo drugacije.
Morao bi upisivati sirove pdatke da tako nazovem te ih pri upisu u bazu sifrovati ili kodirati.
Prilikom iscitavanja iz baze morao bi tepodatke dekodirati.
To ljudi znaju cesto raditi jer je iz baze lako iscitati podatke a ovako bi bilo dosta teze.
Pozdrav
↑  ↓

#7 24.04.2015-13:53
Avko Offline
Administrator
Registrovan/a od: 28.05.2014-09:21
Komentari: 3,162


Subject: Re: kako poslati sadrzaj textbox-a u funkciju
hvala na misljenju.
to cu i napraviti. kodiracu web linkove u hex oblik (svako slovo ascii u hex) i spremiti u fajl tako da se nemoze sa notepadom pregledati fajl i otkriti koji su to linkovi. Program napisan u vb6 ce korititi taj fajl za linkove. recimo link za skidanje nekih datoteka itd. Svi linkovi su spremljeni kao binarni podaci pa se nemogu niti ucitati ako neznamo koliko je podataka spremljeno recimo
DownloadIzvorni kod (Visual Basic):
  1. type podaci
  2.        link1
  3.        link2
  4.        obavijest
  5.        razlog
  6.        pass
  7. end type
i cemu to sluzi, mozda se pitate? e pa nicemu igram se đems bonda u slobodno vrijeme i gubim dane. Eto, dakle razbibriga i ucenje vb6 Laughing
Život je moja domovina.
↑  ↓

#8 24.04.2015-14:32
zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,722


Subject: Re: kako poslati sadrzaj textbox-a u funkciju
type podaci
link1
link2
obavijest
razlog
pass
end type
Vise varijabli u jednoj grupi. U ci c++ se to zve struktura.
E sad ako hopces i primjer kako se to koristi ja cu napraviti primjer.
Pozdrav
↑  ↓

#9 24.04.2015-16:22
Gjoreski Online
Super Moderator
Registrovan/a od: 02.02.2009-22:24
Komentari: 1,485


Subject: Re: kako poslati sadrzaj textbox-a u funkciju
Ova igrajne e dobro no jas razmisluvam malku razlicito odnosno moeto prasajne e :

Kako da napravime baza na podatoci so kriptirani podatoci?

Nesto sto ne mi vleguva vo glava a toa e kako ke pravime funkcii , querija i stor proceduri so kriptirani podatoci vo bazata.
↑  ↓

#10 28.04.2015-09:39
Avko Offline
Administrator
Registrovan/a od: 28.05.2014-09:21
Komentari: 3,162


Subject: Re: kako poslati sadrzaj textbox-a u funkciju
Citat od zxz:

Vise varijabli u jednoj grupi. U ci c++ se to zve struktura.
E sad ako hopces i primjer kako se to koristi ja cu napraviti primjer.
netreba, hvala.
samo evo jedno pitanje. Ako imamo binarni zapis recimo tel.imenik. Dali bi bilo brze ako cijeli zapis prebacimo na pocetku u matricu pa pretrazujemo matricu velicine recimo dim matrica(500,12,35) ili je isto. Jos me zanima dali se sa sqlstr "select" koristi samo kod otvaranja mdb (access) fajla ili se to moze koristiti i kod otvorenog binarnog fajla. recimo open fajl for binary ... pa onda mozemo sql upotrebiti.
mozda su pitanja glupa i pokazuju da onaj koji to pita pojma nema o strukturi podataka ali rekao bi narod: nema glupih pitanja ima samo glupih odgovora. Grinning

Citat od Gjoreski:
Kako da napravime baza na podatoci so kriptirani podatoci?
pa rekao je zxz (a ne zizi , otkrio sam da imamo i registriranog ziz-ja), a koliko sam ja razumio i kako cu ja napraviti. napravis editor koji kriptira podatke i sprema u fajl. Otvaranjem toga fajla u recimo notepadu ili nekom drugom editoru dobijes kriptirane , necitljive podatke. Onda napravis program u vb i on kod ucitavanja fajla dekriptira te podatke i valjda ih spremi u memoriju RAM, mozda u matricu pa ih obradujes. Ako zelis spremiti te podatke opet u fajl moras imati proceduru koja kriptuje pa onda kriptirano spremis u taj isti fajl. Tako sam ja to razumio. Kriptirano je samo u fajlu snimljenom na disk a vb program to dekriptuje i pretrazuje, ispisuje ili vec sta drugo.
recimo imamo instalirane tel.imenike na racunalima korisnika , a baze telefonskih brojeva i podataka smjestene na internet. Baze su kriptirane i ako ih netko skine nemoze nista sa njima no oni koji imaju program tel.imenik instaliran na racunalu oni mogu citati te datoteke jer se u programu nalazi dekriptor. zanimljivo je sve to. Program moze skinuti i pass za dekripciju, a u samom programu nalazi se kljuc koji se razlikuje od korisnika do korisnika. Skidanjem baze sa interneta na lokalno racunalo korisnik skida i zabranu koristenja. Za odredeni licencni kljuc moze biti show off meni pa tako blokiramo nekoga korisnika za kojega sumnjamo da je djelio program. Blokiramo sve programe sa tim kljucem i onemogucimo im uvid u bazu. Slanjem local IP i IP spajanja mozemo otkriti i lokaciju toga korisnika i onih kojima je dao program, jer program salje podatke licencni kljuc, ip local i ip adresa na mail i onda vidimo iz kojih sve dijelova svijeta odredeni licencni kljuc koristi bazu podataka. Nemoguce je da isti licencni kljuc koristi u razmaku 1-2 sekunde bazu sa dve strane svijeta. Eto tako , idem se ja igrati sa vb6. Ovo postaje sve zanimljivije. Kupio sam jos jednu knjigu Laughing uglavnom unutra pise sve sto pise i u mojim koje sam imao samo je autor drugi Disappointed
Život je moja domovina.
Ovaj komentar je mijenjan 1 puta. zadnja izmjena 28.04.2015-09:45 od strane Avko. ↑  ↓

#11 28.04.2015-12:35
zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,722


Subject: Re: kako poslati sadrzaj textbox-a u funkciju
Nema glupih pitanja, samo ima glupih odgovora.
Citat:
Ako imamo binarni zapis recimo tel.imenik. Dali bi bilo brze ako cijeli zapis prebacimo na pocetku u matricu pa pretrazujemo matricu velicine recimo dim matrica(500,12,35) ili je isto. Jos me zanima dali se sa sqlstr "select" koristi samo kod otvaranja mdb (access) fajla ili se to moze koristiti i kod otvorenog binarnog fajla. recimo open fajl for binary ... pa onda mozemo sql upotrebiti.
mozda su pitanja glupa i pokazuju da onaj koji to pita pojma nema o strukturi podataka ali rekao bi narod: nema glupih pitanja ima samo glupih odgovora

Naravno ako podatke ucitamo u memoriju da ce brze raditi ali netreba pretjerivati jer ako je los comp odnosno nema dovoljno memorije on ce to opet zapisivati na disk pa citati kolicine koje je u mogucnosti ucitati u ram.
Hehe treba se domacinski ponasati, ne raspiati se ako hoces dobar program.
SQL je skriptni jezik pisan za svaku vrstu baza ponaosob za (MDb SQL MySQl ORACLE) i on radi tako sto iz nekog programskog koda(Moze biti vb, c, paskalitd..) salčjemo bazi instrukciju u obliku stringa i onda je ona obradi i vrati nama zeljene podatke.
Znaci jezik u kome pisemo kod (Vb,c,PHP itd..) ne razumije SQL skriptni jezik nego taj dio koda prosljedjuje bazi podataka u obliku stringa te ga ona obradjuje odnosno prihvata kao njen kod i izvrsava naredbe napisane u njemu te na osnovu naredbi vraca rezultate ili izvrsava instrukcije na bazi.

Tekstualna datoteka nema SQL nemoze ne imati jer se radi o klasicnom tekstu iza kojeg ne stoji nikakva app. koja bi sve to podrzala.
Pozdrav
↑  ↓

#12 10.05.2015-12:26
Avko Offline
Administrator
Registrovan/a od: 28.05.2014-09:21
Komentari: 3,162


Subject: Re: kako poslati sadrzaj textbox-a u funkciju
evo rijesio i to.
jednim klikom slanje textbox u funkciju.
Vazno je napomenuti da kada pozivamo funkciju na ovaj nacin:

ImeFunkcije(varijabla)

vrijednost koju dobijemo izracunom u funkciji moramo staviti u ImeFukcije na ovaj nacin:

ImeFunkcije=vrijednost koju dobijemo

evo ukratko:

sub ()
Dim varijabla as Integer
Dim vrijednost as Integer
vrijedost=ImeFunkcije(varijabla)
end sub

Function ImeFunkcije(varijabla)
varijabla=varijabla+1
ImeFunkcije=varijabla
End Function

[img][/img]
[img][/img]

ovo je cijeli kod:
koristimo 4 textbox-a
dva tastera (buton)
kodDek je logicka varijabla tipa boolen koja okrece ako je kodiranje onda je sljedece dekodiranje i obrnuto. Koristi nam za koristenje samo jednog tastera na kojem se okrece ispis u ovisnosti boolen varijable, a i funkcija ce izvrsiti radnje ovisno o dekKod, tj. ako je kodDek=True izvrsiti ce se dekodiranje, a kodDek=False onda ce se izvrsiti kodiranje

DownloadIzvorni kod (Visual Basic):
  1. Option Explicit
  2. Dim kodDek As Boolean 'dimenzioniranje kodDek logicke varijable kao boolen na globalnoj razini
  3.  
  4. Private Sub Command1_Click()
  5.     Dim f As Integer
  6.        
  7.     'prolazak kroz sve textbox uz pomoc Controls
  8.    'imamo 4 textbox-a f=1 to 4, broj=f
  9.    'izabiremo ih uz pomoc Me.Controls("ImeKontrole" & Cstr(broj).text)="ono sto zelimo ispisati"
  10.    For f = 1 To 4
  11.         'ovisno dali je kodDek True ili False
  12.        If kodDek = True Then
  13.             'poziva funkciju kodiranjeDekodiranje i rezultat vraca u isti textbox
  14.            Me.Controls("Text" & CStr(f)).text = kodiranjeDekodiranje(Me.Controls("Text" & CStr(f)).text)
  15.         Else
  16.             'poziva funkciju kodiranjeDekodiranje i rezultat vraca u isti textbox
  17.            Me.Controls("Text" & CStr(f)).text = kodiranjeDekodiranje(Me.Controls("Text" & CStr(f)).text)
  18.         End If
  19.     Next f
  20.     'okrecemo logicku varijablu ako je kodDek = False onda je kodDek= True i obrnuto
  21.    If kodDek = False Then
  22.         kodDek = True
  23.     Else
  24.         kodDek = False
  25.     End If
  26. End Sub
  27.  
  28. Function kodiranjeDekodiranje(sText)
  29.     'dimenzioniranje varijabli koje koriste oba uvjeta
  30.    'sText je varijabla na globalnoj razini koju smo poslali u funkciju
  31.    Dim i As Long
  32.     Dim Str As String
  33.     If kodDek = True Then
  34.         Command1.Caption = "KODIRANJE" 'zamjena ispisa na tasteru
  35.        For i = 1 To Len(sText) Step 2
  36.             Str = Str & Chr("&H" & Mid(sText, i, 2))
  37.         Next i
  38.     Else
  39.         Dim abData() As Byte 'dimenzioniranje varijable koju koristi samo ovaj uvijet
  40.        Command1.Caption = "DEKODIRANJE" 'zamjena ispisa na tasteru
  41.        abData = StrConv(sText, vbFromUnicode)
  42.         For i = 0 To UBound(abData)
  43.             Str = Str & Hex(abData(i))
  44.         Next
  45.     End If
  46.     'vracanje vrijednosti Str u samu funkciju kodiranjeDekodiranje
  47.    kodiranjeDekodiranje = Str
  48. End Function
  49. Private Sub Command3_Click()
  50.     Unload Me
  51. End Sub

za rijesenje ovoga problema pomoglo mi je:
- izlaganje zxz u skoli vb za pocetnike (koju proucavam svaki dan)
- korisni kodovi od zxz
- upornost, volja, vjezbanje
- podrska Gjoreskog
Život je moja domovina.
↑  ↓

Stranice (1): 1


All times are GMT +01:00. Current time: 16.07.2018-11:58.