Bosna i Hercegovina



zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,221


Subject: PHP za Pocetnike
Php je opensource serverside skriptni programski jezik za dinamičko generiranje HTML koda.
Drugim riječima, PHP je skriptni programski jezik pomoću kojeg možete kreirati HTML stranicu na serveru prije nego što je ona poslana klijentu popunjenu dinamičkim sadržajem. Govorimo o radu sa templateima. Ovim načinom generiranja sadržaja klijent ne može vidjeti kod (skriptu) koji je generirao sadržaj koji gleda, već ima pristup čistom HTML kodu.

Opensource u gornjoj definiciji znači da svatko tko želi može skinuti izvorne PHP kodove pisane u Cu i, ukoliko ih razumije, može ih mijenjati po svojoj volji te dodavati nove funkcije PHPu. Štoviše, svi su pozvani da sudjeluju u razvoju novih verzija PHPa. Izvorne kodove i instalacijske datoteke možete skinuti sa službenog PHP sitea.
Serverside programiranje i usporedba PHPa sa ostalim server side tehnologijama
PHP je jedna od najnaprednijih i najkorištenijih serverside skriptnih tehnologija danas u upotrebi. On je svojom sintaksom sličan mnogim drugim sličnim jezicima, čak i ima istoznačne (iste po sintaksi i funkcionalnosti) funkcije kao i neki drugi jezici kao što su C ili Perl. To znači da jednu radnju možete izvesti korištenjem više različitih funkcija.
Pozdrav
↑  ↓

zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,221


Subject: Re: PHP za Pocetnike
Recimo ova dva primjera rezultiraju istim prikazom:
Primjer 1

DownloadIzvorni kod (PHP):
  1. <?
  2. echo 'Pozdrav forumasima';
  3. ?>

DownloadIzvorni kod (PHP):
  1. <?
  2. printr( 'Pozdrav forumasima');
  3. ?>

Rezultat predvidate da će izgledati:
Pozdrav forumasima

Još jedna važna stvar svima onima koji planiraju jednog dana biti napredni korisnici PHPa je ta da je PHP bogat funkcijama za manipuliranje mnogo različitih tipova sadržaja. Od manipuliranja grafikom (png, jpg, flash…) do loadanja .NET modula i rada sa XMLom

Ono što PHP stavlja još više ispred ostalih web skriptnih tehnologija je njegova podrška za baratanje širokom paletom baza podataka. Podržava sve popularnije baze podatak kao MySQL, PostgreSQL, dBase, Oracle, ODBC…
Isto tako njegova neovisnost o operacijskom sustavu i pristupačne cijene (besplatan je) ga čini medu prvim izborom velikih i malih kompanija za izradu vlastitih mrežnih sustava
Mislim da je ovo dovoljno da se svatko sa malo petlje i vremena upusti prekrasni svijet PHP programiranja.
Pozdrav
↑  ↓

zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,221


Subject: PHP u usporedbi sa drugim server side skriptnim jezicima
PHP u usporedbi sa drugim server side skriptnim jezicima

PHP-ASP
Prva razlika je ta što ASP sam po sebi nije jezik već skupina povezanih objekata kojima možemo pristupiti pomoću VB ili Java Scripta. Druga stvar koja stavlaj ASP u drugi plan je ta što je ASP podržan na Win32 sistemima sa IISom, a morali bi izdvojiti izdašnu sumu da bi ga pokrenuli na drugim platformama ili serverima. Veliki problem kod ASPa je to što je programer ograničen samim jezikom koji je podijeljen na 'komponente' i ukoliko želimo šire mogućnosti morali bismo nadogradivati ASP dodatnim komponentama, što u Microsoft žargonu znači dodatni troškovi!
Pozdrav
↑  ↓

zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,221


Subject: Re: PHP za Pocetnike
PHP vs Perl
Ova dva jezika imaju dosta sličnosti, ali više razlika. Glavna razlika je ta što je PHP namijenjen prvenstveno za web skriptanje a Perl ima mnogo širu upotrebu. Samim time ima i složeniju sintaksu od PHPa što ga čini teže za naučiti i manje 'shvatljivim' od PHPa. Unatoč široj uporabi Perla PHP koristi mnoge 'dobre' značajke Perla poput konstruktora.
Pozdrav
Ovaj komentar je mijenjan 1 puta. zadnja izmjena 14.12.2010-19:50 od strane zxz. ↑  ↓

zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,221


Subject: Re: PHP za Pocetnike
Instalacija PHP
Stvorite PHP folder (c:\php)
U njega odzipajte arhivu. Sada se u PHP folderu nalaze svi fileovi potrebni za rad PHPa uključujući php.exe te dva različita php.ini filea.
Odaberite jedan od php.ini fileova ( jednostavnosti radi odaberite php.inirecommended, skinite mu iz imena recommended i prebacite ga u vaš system root folder ( npr c:\win )
Tip instalacije koji sam odabrao za ovaj priručnik je instalacija CGI aplikacije. Naime ovaj tip je najstabilniji (SAPI i ISAPI instalacija, iako je malo funkcionalnija, može stvarati probleme pri radu tako da ću to ostaviti vama naprednim korisnicima da se sami poigrate. Početnicima i nije od neke velike važnosti imati PHP instaliran kao SAPI modul – više informacija o SAPI i ISAPI modulima nadite na http://www.php.net )
Da bi osigurali rad PHPa morate se pobrinuti da se svi dllovi mogu naći u vašem sistemu. Zato ih možete ostaviti u istom direktoriju kao i php.exe ili ih prebaciti u <sistem root>\system32 ili <sistem root>\system . Dll koji je potreban za rad PHPa kao CGI aplikacije je php4ts.dll i on se već nalazi u istom folderu kao i php.exe
Ukoliko želite koristiti dodatne ekstenzije nadite u php.ini fileu [ extension_dir ] liniju i u njoj navedite lokaciju extensions direktorija (C:\PHP\extensions ) i maknite ' ; ' ispred onih ekstenzija koje želite koristiti. Proučite na PHP siteu koje ekstenzije dolaze uz distibuciju jer ukoliko odkomentirate neku koja se ne nalazi u distribuciji vaš server neće raditi.
Zadnji korak ( pri radu sa IIS 4.0 ili više ) je povezivanje .php datoteka sa php.exe fileom. Ukoliko preskoćite ovaj korak IIS neće znati što treba učiniti sa .php datotekama. Otvorite IIS, označite Default web site i kliknite Properties. U odjeljku Home directory odaberite Configuration. U prozoru koji se otvorio odaberite Add. U odgovarajuće polje unesite path php.exe izvršnog filea a pod Exstension upišite .php. Ponovite ovu proceduru i za .php3 ekstenziju.
Ukoliko naidete na nekakve probleme pri radu otvorite install.txt file gdje je ova procedura detaljnije obješnjena.
Pozdrav
↑  ↓

zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,221


Subject: Re: PHP za Pocetnike
Sintaksa PHPa
Već ste u prijašnjem primjeru mogli vidjeti neke bitne stvari. Npr. da se sav PHP kod nalazi izmedu <? i ?>

kvačica. Mali dodatak ovom pravilu bi bio korištenje <?php … ?> kvačica radi razlikovanja izmedu PHP i XML koda (naime i XML koristi iste ove kvačice). Druga stvar koja je očita iz tog primjera je da varijable prije svog imena imaju znak $.

Prelaženje iz PHP u HTML mode

Vrlo bitna karakteristika PHPa i bilo kojeg drugog jezika je razdvajanje server side koda od statičkog HTMLa. Tako u PHPu korištenjem <? I ?> govorimo serveru da se izmedu njih nalazi PHP kod i da je potrebno prvo njega izvršiti i tek nakon toga poslati HTML output tog koda skupa sa ostatkom statičkog HTML koda klijentu. Ovo je osnova serverclient mrežne komunikacije putem TCP/IP protokola i ne bih ulazio u detalje, ali ono što je korisno znati je kako ovo koristiti u vlastitu korist i olakšati sebi posao u razvijanju PHP aplikacija.

Unutar koda se možemo u bilo kojem trenutku prebaciti iz HTML moda u PHP mode. Čak i unutar if, for i ostalih kontrolnih struktura. Ovo nam omogućuje rad sa templateima u kojima se na isti način prikazuju različiti podatci iste strukture. Zvuči nejasno? Da ilustriram jednim vrlo jednostavnim primjerom, a detaljniji opis dolazi kasnije u vodiču.

Primjer 4

<html> <head> <title>Untitled</title> </head> <body> <? $ime="Jovo"; $prezime="Danguba"; ?> <table width="300" border="1" cellspacing="0" cellpadding="0"> <tr> <td> <? echo $ime; ?> </td> <td><?=$ime?></td> </tr> </table> </body> </html>

Rezultat gornjeg koda bi izgledao
JovoDanguba

Pozdrav
↑  ↓

zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,221


Subject: Re: PHP za Pocetnike
Uočite da je ispis sadržaja varijable koristen na dva različita načina koji su rezultirali istim krajnjim ispisom. Naime unutar <? i ?> se nalazi php kod koji će se izvršiti ukoliko se u njemu ne nalaze neke sintaktičke pogreške. Druga metoda ispisa je izgledala ovako :

<?=$prezime?>

Ovu metodu koristimo kada želimo ispisati neku varijablu ili string. Ova linija je identična

<? echo $prezime ?>

samo što smo umjesto echo naredbe koristili znak = koji PHPu govori da ispiše ono što se nalazi izmedu <? i ?> kvačica. Više o ovim metodama u poglavlju 'Tehnike PHP programiranja'

Kao što sam već spomenuo varijable prije svog imena obavezno moraju sadržavati znak $. Ovo je čisto način govorenja PHP prevoditelju da se radi o varijabli a ne o tekstu. Ukoliko ga izostavite aplikacija će javiti grešku ( u najboljem slučaju), a preći će preko nje ( u najgorem slučaju) i umjesto sadržaja varijable će ispisati samo njeno ime.
Još jedna vrlo bitna stvar kod varijabli u PHPu je da su imena varijabli casesensitive. Siguran sa da ste svi upoznati sa značenjem ovog pojma ali da vam ilustriram ovo pravilo možda bi bio dobar jedan mali primjer:
$mojeime ? $MojeIme
Isto tako, u imenima varijabli ne smijete koristiti razmake niti bilo kakve znakove osim [ i ] koji se koriste u nizovima i kod nekih metoda rada sa stringovima, ali o tome malo kasnije, te znaka '_'. Svi ostali znakovi su zabranjeni u imenima varijabli. Isto tako, ime varijable ne smije početi sa brojem, ali ga može sadržavati na bilo kojoj drugoj poziciji u imenu.
U PHPu se ne morate brinuti o brisanju varijabli radi štednje memorijskog prostora jer se sve varijable automatski brišu iz memorije kada se trenutna skripta koja ih je stvorila završi. Ukoliko stvarno želite obrisati neku varijablu iz bilo kojeg razloga to možete učiniti pomoću unset($varijabla); naredbe
Pozdrav
Ovaj komentar je mijenjan 1 puta. zadnja izmjena 15.12.2010-11:30 od strane zxz. ↑  ↓

zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,221


Subject: Re: PHP za Pocetnike
U imenima varijabli ne smijete koristiti razmake niti bilo kakve znakove osim [ i ] koji se koriste u nizovima i kod nekih metoda rada sa stringovima, ali o tome malo kasnije, te znaka '_'. Svi ostali znakovi su zabranjeni u imenima varijabli. Isto tako, ime varijable ne smije početi sa brojem, ali ga može sadržavati na bilo kojoj drugoj poziciji u imenu.

U PHPu se ne morate brinuti o brisanju varijabli radi štednje memorijskog prostora jer se sve varijable automatski brišu iz memorije kada se trenutna skripta koja ih je stvorila završi. Ukoliko stvarno želite obrisati neku varijablu iz bilo kojeg razloga to možete učiniti pomoću unset($varijabla); naredbe.

Ispravna imena variabli
$str_ime | $varijabla2 | $niz[1] | $string[0]

Neispravna imena variabli
$2varijabla | $var*ijabla | $_var | $var(1)
Pozdrav
↑  ↓

zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,221


Subject: Re: PHP za Pocetnike
Tipovi podataka

U PHPu ne postoje fiksni tipovi podataka. Naime, ne morate definirati tip varijable prije njenog korištenja i varijablu možete deklarirati bilo kada unutar skripte i pridruživati joj različite tipove podataka tokom izvodenja skripte (iako ovo nije uobičajena niti previše pametna praksa). Isto tako možete mijenjati tip podataka neke varijable jednog te istog sadržaja, ali o tome par redaka kasnije.

Tipovi podataka koje podržava PHP su:
Cijeli brojevi (integer)
Realni brojevi (floatingpoint numbers )
Tekstualni podatci (String)
Logičke varijable
Nizovi
Objekti
Pozdrav
↑  ↓

zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,221


Subject: Re: PHP za Pocetnike
Primjeri sa cijelim brojevima:
$int_var=123; //pozitivan decimalni broj
$int_var=-123; //negativni decimalni broj
$int_var=0123; //oktalni broj
$int_var=0#123; //heksadecimalni broj

Realni brojevi
Postoje dva načina spremanja realnih brojeva
$dbl_var=0.123;
ili
$dbl_var=1.123e8;

Budite pažljivi kada koristite realne brojeve. Naime njihova točnost nije garantirana (ima veze sa pretvaranje ovog broja u njegov binarni ekvivalent. Recimo 0.33333 nikada neće biti točno prebačen u binarni ekvivalent). Stoga, nemojte ih usporedivati za jednakost i vjerovat im do posljednje decimale.
Pozdrav
↑  ↓

zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,221


Subject: Re: PHP za Pocetnike
Tekstualni podaci
Sadržaj string tipa varijable se nalazi izmedu navodnika. Možete koristiti duple i jednostruke navodnike. Postoje razlike u ispisu sadržaja ovisno o tipu navodnika koje koristite.

Korištenjem duplih navodnika možete koristiti 'spcial characters'. To su posebni znakovi koji govore PHPu da izvrši odredene radnje pri ispisu sadržaja varijable. Ako ste ikada radili u Cu ili Perlu već ste upoznati za ovim znakovima. To su znakovi koji slijede iza znaka backslash ( \ ). On se ujedno koristi za preskakanje odredenog znaka unutar stringa.

Lista escape znakova: Znak     Značenje
\n     Novi red(LF ili 0x0A u ASCIIu)
\t     Tab razmak (HT ili 0x09 u ASCIIu)
\\     Backslash
\$     Dolar znak
\"     Dupli navodnik

Ovi znakovi neće imati utjecaja na izgled same stranice u prozoru browsera, već će njihov utjecaj biti vidljiv tek pri pregledu sourcea dokumenta. Ovime možete sasvim sakriti činjenicu da je stranica stvorena putem PHPa i pomoću njih je lakše pronaći grešku u generiranoj stranici. U protivnom bi se sav sadržaj ispisao u jedan red bez razmaka. Uvidate da bi bilo vrlo teško u tom neredu naći bilo što, a kamoli grešku u ispisu, ako ju tražite u source viewu.

Ukoliko želite da se neki tekst prebaci u novi red pri gledanju stranice u prozoru browsera morat ćete se poslužiti <br> i sličnim tagovima. Znači, ako se želite koristiti PHPom morate se jako dobro znati služiti HTMLom.

Još jedan bitna razlika izmedu duplih i jednostrukih navodnika je ta da će se pri korištenju duplih navodnika sadržaj varijable ispisati a pri korištenju jednostrukih navodnika ispisat će se ime varijable skupa sa znakom $. Mali primjer bi ovo dobro ilustrirao.
Pozdrav
↑  ↓

zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,221


Subject: Re: PHP za Pocetnike
Primjer

DownloadIzvorni kod (PHP):
  1. <? $str_ime="Jovo";
  2. echo ("Moje ime je $str_ime");
  3. ?>

Ispisuje:

moje ime je Jovo
Dok će,

Primjer

<? $str_ime="Jovo"; echo ('Moje ime je $str_ime'); ?>

ispisati:
moje ime je $str_ime

Mogli smo to i ovako napisati:
DownloadIzvorni kod (PHP):
  1. <?php
  2. $str_ime="Jovo";
  3. echo "Moje ime je ". $str_ime;
  4.  ?>
I ovo je ispravno i rezultat ce biti:
Moje ime je Jovo
U PHPu je takoder moguće spajanje više stringova u jedan ispis. To radimo pomoću '.' . Evo primjera:

Primjer

DownloadIzvorni kod (PHP):
  1. <? $str_var1='Dijete'; $str_var2='ide'; //nema razmaka prije ili poslije rije
  2. i echo $str_var1 . ' ' . $str_var2 . ' u školu';
  3.  
  4. // rezultira sa // Dijete ide u školu ?>

Uočite da su u gornjem primjeru korišteni jednostruki navodnici, ali varijable se ne nalaze u njima tako da će se njihov sadržaj ispisati. Takoder su izostavljene zagrade, što je dozvoljeno.
Pozdrav
Ovaj komentar je mijenjan 2 puta. zadnja izmjena 28.12.2010-02:41 od strane zxz. ↑  ↓

zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,221


Subject: Re: PHP za Pocetnike
Logičke varijable

Logički tip podataka ima dvije moguće vrijednosti : true i false
Deklaracija logičke varijable:
$logicka=true; $logicka=false;

Ovaj tip podataka je takoder rezultat logičkih izraza (npr. iz if uvjeta) te nekih PHP funkcija.
Pozdrav
↑  ↓

zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,221


Subject: Nizovi
Nizovi
PHP podržava više vrsta nizova. Tekstualne (associative) i cjelobrojne (vectors / indexed) indexima. Mogu biti jednodimenzionalni ili multidimenzionalni.

Primjer

DownloadIzvorni kod (PHP):
  1. <?
  2. $arr_boje=array('plavo','žuto','zeleno');
  3. echo $arr_boje[0]; // ispisat e 'plavo' echo $arr_boje[2]; // ispisat e 'zeleno' $arr_boje[3]='crveno'; // dodaje novi element u niz $arr_boje[2]='ljubi
  4. asto'; // mijenja staru vrijednost na indexu 2 -zeleno prelazi u
  5. ljubi
  6. asto $arr_boje[7]='roza' // indexi ne moraju slijediti kronološki redosljed // želite li ispisati sve elemente niza možete se služiti ovom metodom
  7. foreach ($arr_boje as $int_kljuc => $str_vrijednost){ echo $int_kljuc . " => " . $str_vrijednost . "<br>\n"; }
  8. ?>

Rezultat:
plavo zeleno
0=> plavo 1=> žuto 2=> ljubičasto 3=> crveno 7=> roza
Pozdrav
↑  ↓

zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,221


Subject: Stvaranje cjelobrojnog niza
Stvaranje cjelobrojnog niza
DownloadIzvorni kod (PHP):
  1. <? // ako želite petljom stvoriti niz od n elemenata gdje e svakom elementu biti pridodan // faktorijel njegovog indeksa to u
  2. inite ovako
  3. $n=10; // niz e imati 10 elemenata $int_faktorijel=1; // inicijalizacija faktorijela for ($i=1;$i<=$n;$i++){ $int_faktorijel*=$i;
  4. // ovdje smo mogli komotno koristiti i //$int_faktorijel=$int_faktorijel * $i;
  5. $arr_niz[$i]=$int_faktorijel; // elementu pridružujemo njegov faktorijel
  6. // mogli smo koristiti i // $arr_niz[]=$int_faktorijel; // ali onda indeks ne mi odgovarao faktorijelu jer bi indeksi po
  7. eli sa 0 a završili sa 9 } foreach ($arr_niz as $int_kljuc => $int_vrijednost){ echo $int_kljuc . " => " . $int_vrijednost . "<br>\n"; }
  8. ?>
Rezultat:
1=> 1 2=> 2 3=> 6 4=> 24 5=> 120 6=> 720 7=> 5040 8=> 40321 9=> 362880 10=> 3628800
Pozdrav
↑  ↓

 Podijeli  Dodaj odgovor Stranice (1): 1


All times are GMT +01:00. Current time: 31.03.2017-01:34.