Bosna i Hercegovina



#1 20.12.2010-18:28
roko Offline
Clan
Registrovan/a od: 02.02.2009-00:23
Komentari: 236


Subject: Dodavanje polja u tabelu
Imam import u bazu podataka (dbf,xml,csv,xlsx etc..)
Da si pojednostavim "unos" kreiram si tabelu DjelatTemp

DoCmd.DeleteObject acTable, "DjelatTemp"
' Brišem staru
CurrentDb.TableDefs("ImortTabla").Name = "DjelatTemp
" 'Preimenujem
DoCmd.RunSQL ("ALTER TABLE DjelatTemp ADD COLUMN [UbaciRadnika] YesNo")
'Ubacujem polje da se zabilježi koji če se ubacivati

ALTER TABLE mi postavi polje ali u nije dobar format pa onda puštam kod

With DBEngine(0)(0).TableDefs("DjelatTemp").Fields("UbaciRadnika")
.Properties.Append .CreateProperty("DisplayControl", dbInteger, CInt(acCheckBox))
End With

1.Nekad mi ga odradi a nekad ne u čemu je problem ?
2.Kako mogu Fields("UbaciRadnika") poslati na prvo mjesto u tabeli ?
Ovaj komentar je mijenjan 1 puta. zadnja izmjena 20.12.2010-23:46 od strane zxz. ↑  ↓

#2 20.12.2010-19:04
zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,490


Subject: Re: Gdje je greška
Neznam sto pravi gresku nevidim ovako ali isto tako neznam sto se koristi property pa runsql ako je vec kodom radjeno.
Peobaj ovaj kod
DownloadIzvorni kod (Visual Basic):
  1. Function ImportTablela()
  2. Dim db As Database
  3. Dim DjelatTemp As TableDef
  4.  
  5. Set db = CurrentDb
  6. db.TableDefs("ImortTabla").Name = "DjelatTemp"
  7. Set DjelatTemp = db.TableDefs("DjelatTemp")
  8. With DjelatTemp
  9. .Fields.Append .CreateField("UbaciRadnika", 1)
  10. End With
  11. DjelatTemp.Fields("UbaciRadnika").OrdinalPosition = 0
  12. End Function

Pozdrav
↑  ↓

#3 20.12.2010-19:51
roko Offline
Clan
Registrovan/a od: 02.02.2009-00:23
Komentari: 236


Subject: Re: Gdje je greška
Zapravo sam to riješio Sub-om
samo da mi ne bježi stalno po sabu...
DownloadIzvorni kod (Text):
  1. Sub DodajPolje(tabNaziv As String)
  2.     Dim db As dao.Database
  3.     Dim tbl As dao.TableDef
  4.     Dim fld As dao.Field
  5.     Dim prp As dao.Property
  6.    
  7.     Set db = CurrentDb()
  8.     Set tbl = db.TableDefs(tabNaziv)
  9.     Set fld = New dao.Field
  10.     With fld
  11.         .Name = "UbaciRadnika"
  12.         .type = dbBoolean
  13.     End With
  14.     tbl.Fields.Append fld
  15.    
  16.     Set prp = fld.CreateProperty("DisplayControl", dbInteger, CInt(acCheckBox))
  17.     fld.Properties.Append prp
  18.      fld.OrdinalPosition = 0 '' ovo mi je falilo al kad ubacim csv ili xlsx stavlja mi ga na drugo mjesto ??
  19.     Set prp = Nothing
  20.     Set fld = Nothing
  21.     Set tbl = Nothing
  22.     db.Close
  23.     Set db = Nothing
  24. End Sub
↑  ↓

#4 20.12.2010-20:01
zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,490


Subject: Re: Gdje je greška
Ok.
Znaci rijesio si ako sam te razumio.
Pozdrav
↑  ↓

Stranice (1): 1


All times are GMT +01:00. Current time: 24.11.2017-14:05.