Bosna i Hercegovina



#1 24.04.2018-14:05
pmiroslav Offline
Clan
Registrovan/a od: 02.02.2009-10:32
Komentari: 1,370


Subject: Combo box limitirani
Pozdrav svima.
Dugo me nije bilo na forumu. Razlog je što je sve manje Accessa, ato je jedino što donekle znam raditi.
Napravio sam jednu malu bazu ta svoje potrebe i sada je dotjerujem i zapeo sam na jednom detalju.

U frmUplate imam Combo Box "BrojRacuna" koji mi nudi podatak it tablice "tblProdaja"

Moja je želja da u Combu "BrojRacuna" kod upisa novog Recorda dobijem samo podatke koji nisu predhodno već iskorišteni.

Naime u primjeru koji sam prikvačio zadnji broj računa je 37/PP1/1 i ako sata u tablicu tblprodaja upišem nekoliko novih brojeva računa želio bih da se u Combu vide samo ti brojevi.

Prilozi:
Informacije o fajlu: rar  Prodaja.rar
Preuzimanja: 71
Veličina: 1.08 MB


Pozdrav
↑  ↓

#2 25.04.2018-08:38
zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,742


Subject: Re: Combo box limitirani
DownloadIzvorni kod (SQL):
  1. SELECT tblProdaja.BrojRacuna
  2. FROM tblProdaja LEFT JOIN tblProdajaStavke ON tblProdaja.OrderID = tblProdajaStavke.OrderID
  3. WHERE tblProdajaStavke.OrderID IS NULL

Pozdrav
↑  ↓

#3 25.04.2018-09:09
pmiroslav Offline
Clan
Registrovan/a od: 02.02.2009-10:32
Komentari: 1,370


Subject: Re: Combo box limitirani
Hvala na pokušaju ali nije dobro. Sa ovim mi se isprazne i svi prethodni upisi u polju BrojRacuna na frmUplate
Pozdrav
↑  ↓

#4 25.04.2018-09:23
zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,742


Subject: Re: Combo box limitirani
Moras promijeniti da combo nije limitiran na listu.
Sad vidim da si imao na njemu dva polja id i broj racuna i da si prenosio id.
Treba prenositi broj racuna.
To je isto kada bi iz cjenovnika napr. prenosio id cijene u stavke umjesto cijenu i kada u cjenovniku promijenis cijenu onda ti se mijenjaju cijene u svim stavkama.
To nije dobro tako.
Neke stvari kada se prenose preko comba u drugu tabelu moraju u toj drugoj tabeli ostati nepromijenjene.
Jednom kada upises broj racuna vise nije podlozan promjenama nego mara ostati takav kakav jeste.
Pozdrav
↑  ↓

#5 25.04.2018-17:12
pmiroslav Offline
Clan
Registrovan/a od: 02.02.2009-10:32
Komentari: 1,370


Subject: Re: Combo box limitirani
Nikad zapravo nisam načisto što je kod kombo Boxa
Column Count
Bound Column

i što je

Limit to list

Možeš li objasniti
Pozdrav
↑  ↓

#6 25.04.2018-19:17
dex Offline
Super Moderator
Registrovan/a od: 23.02.2012-19:59
Komentari: 605


Subject: Re: Combo box limitirani
Pozdrav, dugo te nije bilo,
pretpostavio sam da si otisao u mirovinu, pa ti je dosta Accessa, ali kao sto vidis, kako kazu to kad uhvati ne pusta.

Column Count - broj kolona koje se prikazuju u combu

Bound Column - kolona iz koje se se podaci upisuju u bazu (najcesce 1)

Limit to list - u combo se mozeizabrati samo podatak iz liste comba (ne mozes upisati nesto svoje)

Najbolji primer je kad combo vuce podatke iz tabele artikli.
Imamo IdArrtikla i Naziv

Bound Column je 1 - u tabelu se upisuje Id Artikla
Column Count postavis na 2 - da se prikazuju dve kolona
Column Widths postavis 0;5 - onda se vidi samo naziv, a ako stavis 1.5;5 vide se i sifra i naziv

Tako operator vidi nazive artikala, a u bazu se upisuje Id

Svako dobro i navrati ponekad na casicu razgovora
Ovaj komentar je mijenjan 1 puta. zadnja izmjena 25.04.2018-19:20 od strane dex. ↑  ↓

#7 25.04.2018-19:23
zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,742


Subject: Re: Combo box limitirani
Ova prica o combu je stara. Imam na forumu tema o tome.
Prvo treba znati da svaki red na formi nema za sebe klasu combo nego je jedna.
U stvari i ostale kontrole se isto ponasaju pa je zbog toga dodata opcija conditional formatting u accessu 2003 cini mi se.
Tom opcijom smo mogli formatireti redove na osnovu nekog rezultata u polju.
Ovo tvoje bi mogli nampraviti naprimjern na on enter da stavimu sql sa uvjetom ovaj koji samja dao a na on exit upisati ponovo tvoj sql u rowsource comba.
Nije ni to bas dobro rjesenje jer kad je combo u fokusu onda ni u jednom redu nevidimo rezultate.

Naj prihvatljivije rjesenje je da napravimo dva polja jedno ovaj nas combo ali bez c ontrolsource i drugo polje sa odabranim rezultatom odnosno u tvom slucaju bi to bilo br. racuna.
Ako bi htio da i dalje upisujes u uplate idracuna umjesto broja racuna onda bi i drugo polje moralo biti combo i zakljucano.

E sad odgovor na pitanja.
Column Count
Broj kolona koje ces koristiti
Bound Column
Kolona iz koje ces prenositi podatak.
Limit to list
Ako je yes onda mozes samo iz comba odabrati vrijednost a nemozes dodati neku novu vrijednost.
No moze biti samo u slucaju ako je column count 1.

Primjer za bound:
Ako imamo dvije koline kao u tvom slucaju.
Column count ce biti 2
To su kolone iduplate i brojracuna
ako stavis bound column 1
onda ce se upisivati iduplate
a ako stavimo bound column2
onda ce se upisivati podaci iz druge kolone tj. broj racuna.
Pozdrav
↑  ↓

#8 25.04.2018-20:40
pmiroslav Offline
Clan
Registrovan/a od: 02.02.2009-10:32
Komentari: 1,370


Subject: Re: Combo box limitirani
Citat od dex:
Pozdrav, dugo te nije bilo,
pretpostavio sam da si otisao u mirovinu, pa ti je dosta Accessa, ali kao sto vidis, kako kazu to kad uhvati ne pusta.

Tako je u mirovini sam ali smo supruga i ja otvorili neku malu domaću radinost pa sam si napravio malu bazu za vođenje evidencije i ispis ponuda i računa. To mi sve radi ali malo dotjerujem bazu i tu i tamo zapnem.
Hvala na uputama, Nadam se da ću sada uspjeti napraviti što mi treba.
Pozdrav
Ovaj komentar je mijenjan 1 puta. zadnja izmjena 25.04.2018-20:41 od strane pmiroslav. ↑  ↓

#9 26.04.2018-14:32
pmiroslav Offline
Clan
Registrovan/a od: 02.02.2009-10:32
Komentari: 1,370


Subject: Re: Combo box limitirani
Evo samo da prijavim. Riješio sam svoj problem na slijedeći način.
Možda nisam dobro objasnio ali meni je trebalo da kada izabere kupca da mi se u Combo Bpxu "BrojRacuna" prikažu samo brojevi koji se odnose na odabranog kupca.
To sada ide ovako:
Row source Comba BrojRacuna
SELECT tblProdaja.BrojRacuna FROM tblProdaja WHERE (((tblProdaja.PartnerID)=[Forms]![frmUplate]![Kupac]));

Combo "Kupac" On Change

DownloadIzvorni kod (vb.net):
  1. Private Sub Kupac_Change()
  2. Me.BrojRacuna.Value = Null
  3. End Sub

Combo "BrojRacuna" GotFocus

Me.BrojRacuna.Requery

Još jednom hvala na sugestijama

Prilozi:
Informacije o fajlu: rar  Prodaja_2.rar
Preuzimanja: 66
Veličina: 1.07 MB


Pozdrav
↑  ↓

Stranice (1): 1


All times are GMT +01:00. Current time: 25.09.2018-11:42.