Bosna i Hercegovina#1 03.09.2018-09:51
Avko Offline
Administrator
Registrovan/a od: 28.05.2014-09:21
Komentari: 3,457


Subject: Imam strah da mi netko ne uzme novce sa racuna
Korisnici interneta suočavaju se s brojnim opasnostima, ali se ipak najviše plaše hakera koji bi mogli da im „upadnu“ u računare i ukradu privatne podatke.

Tokom surfanja internetom korisnicima prijete brojne opasnosti – od praćenja od strane pretraživača i oglašivača koji žele da saznaju što više o stranama koje pretražuju, do praćenja od strane američke Agencije za nacionalnu sigurnost i FBI-a pa do hakovanja, odnosno „napada“ na računala, osobne naloge, krađe podataka o bankovnim karticama i slično.

Poslednje istraživanje koje su u Americi napravili Benenson Strategy Group i American Viewpoint pokazalo je da korisnici ipak nisu toliko zabrinuti za praćenje njihovog online ponašanja, nego su za veliki broj njih najveća noćna mora hakeri koji mogu provaliti u njihove računare i dokopati se ličnih podataka. Korisnicima je mnogo važnija zaštita ličnih podataka koji se nalaze u računaru, nego zaštita njihovog online ponašanja, odnosno strana koje pretražuju.

Čak 75 odsto internet korisnika strahuje da bi se hakeri mogli dokopati njihovih podataka, dok nešto više od polovine korisnika brine o praćenju oglašivača, odnosno pretraživača koji prikupljaju podatke o stranama kojima surfuju.

Na pitanje šta je gore – hakovanje ili praćenje online ponašanja, ispitani su gotovo jednoglasno odgovorili da se mnogo više plaše hakera. Gotovo polovina ispitanih priznala je da je ili njima neko provalio u mejl ili da poznaju osobe kojima su hakeri provalili u mejl.

Zanimljivo je da je ovo istraživanje pokazalo da čak 74 odsto ispitanih smatra da bi država trebalo više da brine i donosi oštrije zakone, odnosno kazne protiv hakerske krađe identiteta – iako je 2013. godinu obeležilo špijuniranje i praćenje upravo (državne) Agencije za nacionalnu sigurnost i FBI-a, ali je to zabrinulo samo 15 odsto ispitanih.

Naročito bizarno je to da čak 65 odsto ispitanih kaže da čita pravila privatnosti internet strana i servisa, u šta je teško povjerovati, budući da većina ljudi samo klikne “prihvatam”, a da ne pročita ni jednu riječ.
Život je moja domovina.
↑  ↓

Stranice (1): 1


All times are GMT +01:00. Current time: 15.07.2019-20:56.