Centar za edukaciju-BiH



#1 29.07.2020 08:33
Avko Van mreze
Administrator
Registrovan od:28.05.2014
Postovi:4,696


Predmet:Kelnerice, isprintaj mi šnicl
KFC eksperimentira s bioprintanjem pilećih medaljona koji bi trebali biti sličnog okusa i teksture kao originalna verzija

Lanac restorana brze prehrane Kentucky Fried Chicken (KFC) eksperimentira s novom vrstom mesa, točnije 3D bioprintanom verzijom jednog od popularnijeg jela sa svojeg jelovnika - chicken nuggetsa (pilećih medaljona).

KFC će zapravo u ovome eksperimentu koristiti pileće stanice i materijal na biljnoj bazi za stvaranje pileće zamjene koja bi, prema navodima kompanije, trebala biti slična po okusu i teksturi originalnim pilećim medaljonima. Naime, KFC će znanstvenicima iz moskovske tehnološke kompanije dati „panirung“ i začine da bi se u laboratorijskim uvjetima mogao uzgojiti što vjerniji putrasti okus i hrskava tekstura KFC-ove tradicionalne piletine.

Tvorci navode da će pritom iz „biomesa“ ukloniti aditive koji se koriste u današnjem tradicionalnom uzgoju pa će, u konačnici, kreirati i zdraviji proizvod. Pritom su istaknuli studiju objavljenu u časopisu American Environmental Science & Technology Journal koja opisuje da ovakav oblik proizvodnje, 3D bioprintanje mesa, ima minimalan negativan utjecaj na okoliš jer se troši upola manje energije u odnosu na tradicionalni uzgoj mesa, emisija stakleničkih plinova je 25 puta manja te se koristi 100 puta manje prostora za proizvodnju.

KFC ističe da će, ako projekt uspije, ovo biti prvi laboratorijski pileći medaljon dobiven iz pravih životinjskih stanica. Ovakav proces proizvodnje više je etičan u odnosu na tvornički uzgoj jer laboratorijski dobiveno meso tijekom proizvodnje ne uključuje odlazak životinja u vječna lovišta, a pritom se medaljoni ne mogu smatrati vegetarijanskom inačicom jer se baziraju na životinjskom tkivu.

S 3D-ispisima ovakvoga tipa sve se više eksperimentira, a testiranje ovog KFC proizvoda odvit će se najesen, s time da još nije poznato kada bi trebao doći u prodaju.

IZVOR:BUG.HR
zivot je moja domovina.
Ovaj post je ureden 1 puta. Posljednja izmjena 29.07.2020 08:49 od strane Avko. ↑  ↓

Stranice (1):1

Sva vremena su GMT +01:00. Trenutno vrijeme: 9: 11 am.