Bosna i Hercegovina



zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,304


Subject: Primjeri za pocetnike
DownloadIzvorni kod (Javascript):
  1. package hr.tvz.programiranje.java.vjezba;
  2. public class HelloWorld {
  3. }
  4. public static void main(String[] args) { System.out.println(""Programiranje u Javi!");
  5. }
  6. }

Pozdrav
↑  ↓

zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,304


Subject: Ispisivanje pozdravne poruke
Ispisivanje pozdravne poruke (projekt „HelloWorld“)
DownloadIzvorni kod (Javascript):
  1. package hr.tvz.programiranje.java.vjezba;
  2. public class PrintfHelloWorld {
  3. }
  4. public static void main(String[] args) {
  5. System.out.printf("%s\n%s\n%s\n", "Programiranje", "u", "Javi");
  6. }
  7. }

Pozdrav
↑  ↓

zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,304


Subject: Sabiranje cijelih brojeva
DownloadIzvorni kod (Javascript):
  1. public class Zbrajanje {
  2. public static void main(String[] args) {
  3. Scanner ulaz = new Scanner(System.in);
  4. int prviBroj; int drugiBroj; int rezultat;
  5. System.out.print("Unesite prvi cijeli broj >> "); prviBroj = ulaz.nextInt();
  6. System.out.print("Unesite drugi cijeli broj >> "); drugiBroj = ulaz.nextInt();
  7. rezultat = prviBroj + drugiBroj;
  8. System.out.printf("Zbroj unesenih brojeva %d i %d je %d ", prviBroj, drugiBroj, rezultat);
  9. }
  10. }

Pozdrav
↑  ↓

zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,304


Subject: Uporedjivanje brojeva
DownloadIzvorni kod (Javascript):
  1. public class NajveciOdTri {
  2. public static void main(String[] args) { Scanner ulaz = new Scanner(System.in); int prviBroj, drugiBroj, treciBroj;
  3. System.out.print("Unesite tri cijela broja >> "); prviBroj = ulaz.nextInt(); drugiBroj = ulaz.nextInt(); treciBroj = ulaz.nextInt();
  4. if (prviBroj > drugiBroj) { if (prviBroj > treciBroj) {
  5. System.out.println("Najvei broj je " + prviBroj); } else {
  6. System.out.println("Najvei broj je " + treciBroj); }
  7. } else {
  8. if (drugiBroj > treciBroj) { System.out.println("Najvei broj je " + drugiBroj);
  9. } else {
  10. System.out.println("Najvei broj je " + treciBroj);
  11. }
  12. }
  13. }
  14. }

Pozdrav
↑  ↓

zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,304


Subject: Kontrola toka iskaza
DownloadIzvorni kod (Javascript):
  1. <HTML>
  2. <HEAD>
  3. <META NAME="generator" CONTENT="toniarts easyhtml v.2.4">
  4. <TITLE>Title of your page</TITLE>
  5. </HEAD>
  6. <BODY>
  7. <SCRIPT LANGUAGE="JavaScript">   /* oznaka po
  8. etka JavaScripta */
  9. <!-- /* sve unutar ovog taga je nedostupno browserima koji ne podržavaju JavaScript */
  10.  
  11. var datum = new Date();   /* varijabli datum pridružuje tekui datum */
  12. var sati = datum.getHours();   /* u varijablu sati prihvaa tekui sat */
  13.  
  14. if (sati > 5 && sati < 13){   /* logi
  15. ka provjera */
  16.     document.write('<BODY BGCOLOR="blue">Dobro jutro!') /* BODY i ispis poruke */
  17. }
  18. if (sati > 12 && sati < 19){   /* ako je sati vee od 12 i manje od 19 */
  19.     document.write('<BODY BGCOLOR="green">Dobar dan!')
  20. }
  21. if (sati > 18 || sati < 6){   /* ako je sati vee od 18 ili manje od 6 */
  22.     document.write('<BODY BGCOLOR="silver">Dobra veer!')
  23. }
  24.  
  25. -->
  26. </SCRIPT>
  27. </BODY>
  28. </HTML>

Pozdrav
↑  ↓

zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,304


Subject: Kontrola toka iskaza
Primjer, zavisno od doba dana, postavlja odgovarajuću podlogu dokumenta i ispisuje poruku u HTML dokumentu.
Kao što već uočavate, unutar zagrada naredbe document.write(...) možete postaviti bilo koji HTML tag, tekst ili sve to kombinirati s vrijednostima svojih varijabli ili već postojećih funkcija u JavaScriptu.

DownloadIzvorni kod (Javascript):
  1. <HTML>
  2. <HEAD>
  3. <META NAME="generator" CONTENT="toniarts easyhtml v.2.4">
  4. <TITLE>Title of your page</TITLE>
  5. </HEAD>
  6. <BODY>
  7. <SCRIPT LANGUAGE="JavaScript">   /* oznaka po
  8. etka JavaScripta */
  9. <!-- /* sve unutar ovog taga je nedostupno browserima koji ne podržavaju JavaScript */
  10.  
  11. var datum = new Date();   /* varijabli datum pridružuje tekui datum */
  12. var sati = datum.getHours();   /* u varijablu sati prihvaa tekui sat */
  13.  
  14. if (sati > 5 && sati < 13){   /* logi
  15. ka provjera */
  16.     document.write('<BODY BGCOLOR="blue">Dobro jutro!') /* BODY i ispis poruke */
  17. }
  18. if (sati > 12 && sati < 19){   /* ako je sati vee od 12 i manje od 19 */
  19.     document.write('<BODY BGCOLOR="green">Dobar dan!')
  20. }
  21. if (sati > 18 || sati < 6){   /* ako je sati vee od 18 ili manje od 6 */
  22.     document.write('<BODY BGCOLOR="silver">Dobra veer!')
  23. }
  24.  
  25. -->
  26. </SCRIPT>
  27. </BODY>
  28. </HTML>

Pozdrav
↑  ↓

skahu Offline
Clan
Registrovan/a od: 29.05.2011-00:09
Komentari: 36


Subject: Re: Primjeri za pocetnike
Mene zanima nešto
nekad sam pisao programe u QBasicu i znam da moram da imam instaliran basic kao bih mogao pisati i pokretati programe
tako je koliko znam i sa VB
Za html otprilike znam napiše se kod u editoru i fajl snimim sa extenzijom htm, pokreće se u brovzeru.
Interesuje me kako to funkcioniše sa javom,
- u čemu se pišu programi ( ili script kako je već pravilnije)
- u kom obliku se script snima (čuva..), koja extenzija
- kako se ti programi pokreću

zahvaljujem
↑  ↓

zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,304


Subject: Re: Primjeri za pocetnike
I kod jave imas nesto slicno kao sto si pominjao za QB. Imaju negdje i linkovi da skines java editor i kompajler za exe . Ukoliko ne nadjes postavit cu obdje.
Drugi dio je java skriptni program. Ukoliko koristis javu u HTML dokumentu dovoljno je napisati
<script language="Javascript" type="text/javascript">
Poslije ovoga pises java naredbe
zavrsetak se oznacava kao ispod red.
</script>
Isto tako java ima i svoj file koji ima ekstenziju js u skriptnom jeziku i mozemo ga pozvati da se izvrsi iz htm dokumenta

Primjer:
<script type="text/javascript" src="ImeiPutanjaod htmdokumenta.js"></script>

Java radi i na linuxu i na win.
Znaci postoji kompajler isto kao za html i kod ce se izvrsavati
Pozdrav
↑  ↓

zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,304


Subject: Re: Primjeri za pocetnike
Koje su razlike između Jave i JavaScripta?
Bez obzira na nazive, Java i JavaScript su različiti jezici. Oni predstavljaju dve različite tehnike
programiranja na Internetu. Java je programski jezik. JavaScript je (kako mu i samo ime kaže) skript
jezik. Razlika je u tome što sa Javom možete da kreirate prave programe, koji mogu da se izvršavaju
potpuno nezavisno od WWW čitača (poput programa napisanih sa C++ ), ili Java aplete koje možete da
pozivate iz HTML dokumenta i koji se dovlače preko mreže i onda izvršavaju u okviru vašeg WWW
čitača.
Ipak, najčešće vam za unapređenje HTML dokumenata zaista ne treba “teška artiljerija” poput Jave,
jer želite da napravite neki efekat brzo, ne zamarajući se pravim programiranjem. Tu dolazimo na
JavaScript, koji je jednostavan za razumevanje i upotrebu. JavaScript jeste zasnovan na Javi, ali postoje i brojne razlike.
Java JavaScript
Prevodi se na serveru pre izvršavanja u klijentu.Interpretira ga WWW čitač - ne prevodi se.
Objektno-orijentisan jezik. Postoji podrška za objekte, klase, nasleđivanje..Objektno-baziran jezik. Postoje ugrađeni objekti.
Apleti su odvojeni od HTML dokumenata (iz kojih se pozivaju)Integrisano u HTML dokument
Promenljive se moraju deklarisati (jaka tipizacija)Promenljive se ne moraju deklarisati (slaba tipizacija)
Statičko povezivanje: reference objekata moraju postojati u vreme prevođenja.Dinamičko povezivanje: reference objekata se proveravaju u vreme izvršavanja.

Pozdrav
↑  ↓

Avko Offline
Super Moderator
Registrovan/a od: 28.05.2014-09:21
Komentari: 2,410


Subject: Re: Primjeri za pocetnike
Citat od zxz:
..Poslednja prednost Jave je to što je ona prost jezik,u poređenju sa drugim programskim jezicima i zbog toga se relativno lako uči. ...

Bas i nisam siguran da je jednostavnija od VB6, mozda tebi koji imas vise desetaka programskih jezika u glavi pa ti sve to logički izgleda. Za razliku od tebe mene ubi VB6, a o javi da i ne govorim.
Uzeo sam par dana odmora (10-tak) pa citao knjigu za koju je rekao zis da je dobra. Na kraju ispalo da je autor Predrag Brođanac. Uzeo tiskanu verziju da mogu citat vani u snijegu.

Ono sto me ubilo odma na pocetku su klase i konstruktori, a iznerviralo me sto svi koriste za ispis rezultata System.out.println. Pronasao sam i editor , cak dva koja hvale. Eclipse i BlueJ. Eclipse sam instalirao i povezao sa android studiom tako da ju ne koristim za pisanje samostalnih java app, a BlueJ sam instalirao i ucim pisanje java programa. Dakle , BlueJ je editor u kojem pisete java app i mozete kompajlirati (Compile) te ako ima greske zaustavi se i pokaze vam gresku gdje se nalazi, a mozete i startati pa vidite sta ste napravili. Da, naravno ako ste napisali System.out.println onda necete vidjeti u editoru BlueJ vec morate otisi u dos prompt pronaci datoteku koju ste napisali i snimili kao imeProgram.java (ovo java nastavak je obavezno). Onda ako ga niste kompajlirali iz BlueJ to ucinite iz dos prompta na sljedeci nacin: javac imeProgram.java i dobijete imePrograma.class i tada ga startate sa: java imePrograma.class. Program ce se izvrsiti i ispisati vam u onom dos promptu rezultat.

Eto za sto mi je trebalo 10-tak dana a nisam ni zagrebao povrsinu jave.

Sada tek dolazi ono mucenje. Smiling
Kao i u svakom programskom jeziku krenem ja od citanja obicne txt datoteke i napisem sljedece:

Pr.1.
DownloadIzvorni kod (Text):
  1. import java.io.BufferedReader;
  2. import java.io.FileReader;
  3. import java.io.IOException;
  4. import java.util.ArrayList;
  5.  
  6. public class Citaj_txtFile {
  7.    
  8.     public static void main(String[ ] args) throws IOException
  9.     {
  10.         ArrayList<String> matrica = new ArrayList<>();
  11.         BufferedReader ucitajFile = new BufferedReader(new FileReader("D:\\tekst.txt"));
  12.             while (true)
  13.             {
  14.                 String redak = ucitajFile.readLine();
  15.                     if (redak == null) {
  16.                         break;
  17.                     }
  18.                 matrica.add(redak);
  19.             }
  20.         // zatvori datoteku
  21.         ucitajFile.close();
  22.        
  23.        // ispisi velicinu matrice
  24.         System.out.println("br.Linija: " + matrica.size());
  25.         // ispisi sve redove matrice
  26.         for (String redak : matrica)
  27.         {
  28.              System.out.println(redak);//ispisuje sve redove teks datoteke, red po red
  29.         }
  30.         ispis(matrica);
  31.     }
  32. }

i tako ovo gore radi, nema zime no ono sto sam ja htio je da to ispisem u prozoru (JFrame) i okviru za tekst (JLabel)
Da bi ukljucili prozor i okvir za tekst,a oni su isto klase u javi koje se ukljucuju sa import.javax.swing.*;
pisemo:

Pr.2.
DownloadIzvorni kod (Text):
  1. import javax.swing.*;
  2. import java.awt.*;
  3.  
  4. public class ProzorSaTekstOkvirom extends JFrame
  5. {
  6.     private final int sirina = 220;
  7.     private final int visina = 200;
  8.     private Container c;
  9.     private JTextField t1;
  10.  
  11.     public ProzorSaTekstOkvirom()
  12.     {
  13.         setTitle ("Prozor sa Tekst okvirom");
  14.         setSize (sirina, visina);
  15.         setDefaultCloseOperation (EXIT_ON_CLOSE);
  16.         c = getContentPane ();
  17.         c.setLayout (null);
  18.         //okvir za tekst
  19.         t1 = new JTextField ();
  20.         t1.setSize (200, 25);
  21.         t1.setLocation (5, 5);
  22.         c.add (t1);
  23.         setVisible (true);
  24.      }
  25.      public static void main (String[] s)
  26.      {
  27.           ProzorSaTekstOkvirom p = new ProzorSaTekstOkvirom ();
  28.      }
  29. }

i sada neznam kako svaki red procitane matrice stavljati u okvir za tekst, tj kako spojiti ova dva Primjera u jedan programski kod.
Zxz zna sigurno pa eto kad ces imati vremena bilo bi lijepo od tebe. Smiling
Newton laže! Lake padaju brže!
↑  ↓

dex Offline
Super Moderator
Registrovan/a od: 23.02.2012-19:59
Komentari: 544


Ocjena: Ocjena:100 Subject: Re: Primjeri za pocetnike
Pozdrav kolega.
Ne uzimaj me previse ozbiljno, i ja sam tezak pocetnik u Javi.
Umesto JTextField koristi JTextArea,
Znaci zameni u svom kodu

t1 = new JTextArea();
nije mi poznato da li text field moze da prikaze vise redova.

Za ispisivanje koristi naredbu append.

Nesto kao

for (String redak : matrica) {
t1.append(redak + “/n”); // /n je symbol za nov red.
}

Ako zelis da pravis programe sa prozorima, frejmovima, GUI komponentama najbolje je da koristis Netbeans, tu je sve vizuelno, samo redjas komponente po frameu, kao kod VB-a
Ovaj komentar je mijenjan 1 puta. zadnja izmjena 11.01.2016-14:42 od strane dexxxl. ↑  ↓

zxz Offline
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,304


Subject: Re: Primjeri za pocetnike
Uf nisam ti ja u Javi radio skoro pa nista ali posto si me prozvao moram nesto napisati.
Za sadanema ni neki editor niti kompajler pa da bi ivo tvoje isprobao.
Ono sto mogu reci vizuelnim gledanjem je da treba povezati ove dvije procedure.
U drugoj proceduri imas neki objekat c kao kontajner i u njemum t1 kao text field.
E sad tu nisam bas siguran jel ti treba tekst field ili samo textarea.
To mozese provjeriti.
Sada u prvoj proceduri trebas prepraviti da ti procedura vraca vrijednost ucitanog fajla.
Kako se vraca vrijednost ces naci
Tu vracenu vrijednost treba ucitati u t1.

ako ne bude islo bas nikako pokusat cu naci neki editor pa cu i ja probati.
Pozdrav
↑  ↓

Avko Offline
Super Moderator
Registrovan/a od: 28.05.2014-09:21
Komentari: 2,410


Subject: Re: Primjeri za pocetnike
ok zxz, evo ima strucnjak za javu i excel. dexxxl je to lijepo odgovorio i objasnio. Na meni je da naucim javu, a dexxxl ce uskociti kad zapnem.

Citat od dexxxl:
...
Ako zelis da pravis programe sa prozorima, frejmovima, GUI komponentama najbolje je da koristis Netbeans, tu je sve vizuelno, samo redjas komponente po frameu, kao kod VB-a

odlicno, e bas am to mislio. Nesto kao VB pa komponente po fremovima i napravim program.
Trebat cu malo to prouciti, u biti me interesira napraviti app za android uredaj.
Malo sam otisao na stranice Netbeansa i vidio da moram napraviti isti postupak kao i za eclipse.
1.instalirati javu (to imam)
2. integrirati javu u netbeans, onaj IDE

jos jedno pitanje.
u dos promptu utipkam javac -version i napise mi: 1.7.0_79
a kada utipkam java -version ispise mi : 1.8.0_66
dali je to u redu i koju verziju Netbeansa trebam instalirati?
Newton laže! Lake padaju brže!
Ovaj komentar je mijenjan 1 puta. zadnja izmjena 12.01.2016-09:52 od strane Avko. ↑  ↓

dex Offline
Super Moderator
Registrovan/a od: 23.02.2012-19:59
Komentari: 544


Subject: Re: Primjeri za pocetnike
Na sajtu je obicno zadnja verzija. Obrati paznju, ima verzija sa raznim dodacima (za PHP, c++...), uzmi samo za javu (osim ako ne zelis da experimentises). Sto se tice integrisanja, obicno to sam odradi prilikom instalacije. Ako ne uspe da nadje folder sa JDK (sto se meni nikad nije desilo) moras rucno da ga izaberes, obicno u program files/Java.

Pozdrav i puno uspeha Wink
↑  ↓

Avko Offline
Super Moderator
Registrovan/a od: 28.05.2014-09:21
Komentari: 2,410


Subject: Re: Primjeri za pocetnike
ok hvala. Uzecu samo za javu.
Newton laže! Lake padaju brže!
↑  ↓

 Podijeli  Dodaj odgovor Stranice (1): 1


All times are GMT +01:00. Current time: 29.05.2017-23:38.