Prikazi cijelu temu 25.02.2015 00:24
Registrovan od:06.07.2011
Lokacija:-


Predmet:Re: Access programeri sta dalje.
Da i ja dam mali doprinos ovoj temi, ali uz jednu opasku. Access je VEOMA OZBILJAN ALAT za razvoj programa za čuvanje i obradu podataka. Namerno kažem alat a ne baza. Malo i da pojasnim, ali pre toga:

Kada mi neko u razgovoru kaže da je ACCESS loš proizvod, ja odmah započnem priču o fudbalu ili politici ili ga pitam "Gledaš li ti kaubojce ?" (citat D. Torbica).

Uglavnom...
- Baza (i njena pripadajuća JET mašina) je sasvim solidna. Čuva referencijalni integritet, kaskadna ažuriranja i brisanja,default vrednosti, indeksi su OK kao i fragmentacija, i sl. Za nešto više (trigeri, UDF, storage procedure i sl.) uvek koristim MS SQL EXPRESS i to je DOBITNA KOMBINACIJA.
-Forme sasvim solidne (master-detail funkcioniše, mogu se praviti template-i, activX kontrole i sl.)
-Reporti su FANTASTIČNI.
-Upiti solidini i standardni.
-Makroe me je MS godinama učio da ne koristim, već isključivo VBA (eh, kad setim samo "rata" između ADO i DAO modela)

Zaista sve do pojave Accessa 2007 sve je išlo kako se poželeti može. Čak je i onaj Update3 za 2003 ispeglao sitne nedostatke. A onda... HAOS.

Makroi i riboni - #"#$%&&#"$%&%&//((/%$#"""! (umesto psovke)

Šta mi je tu smetalo !? Ključna reč je PRODUKTIVNOST. E, to je suština. MS je sebi dao za pravo da sruši postavljene standarde po pitanju interfejsa, a mi smo samo mogli da negodujemo u sebi.
Nije da nisam pokušavao, ali kad god sam trebao nešto da uradim, u 2003-ci sam to znao skoro žmureći. Jednostavno nisam mogao da se prilagodim.

Ima ona narodna: "Koga zmija ujede i guštera se plaši".

Krajem 90-ih zaposlio sam se u firmi koja je kao bazu koristila INFORMIX a kao razvojni alat NEW ERA (fenomenalan alat). I ? Za par godina ni traga ni glasa od njih. NESTALI. E, mi smo krenuli sada tim putem. ( FOX PRO da i ne pominjem)

Sve je otišlo u pogršnom smeru, i tu ne možemo ništa da promenimo. Uteha mi je donekle što smatram da je MS SQL SERVER najbolji proizvod koji je MS ikada napravio.

Napisah sve ovo i ništa ne rekoh.
"Brdo" programa mi je ostalo u Accessu 2003 i ja neću da prelazim na novije verzije, ali kao bazu sve češće koristim SQL Express.

P.S "Zezam" se ja i sa drugim tehnologijama, ali NAJPRODUKTIVNIJI sam u Accessu 2003. TAČKA.