Prikazi cijelu temu 12.04.2011 11:22
zxz Van mreze
Administrator
Registrovan od:03.02.2009
Lokacija:Tuzla


Predmet:Relacijski model baze podataka
Relacijski model baza podataka čini veći broj tablica koje nazivamo relacijama. Neka su D1, D2 …, Dk skupovi vrijednosti (domene). Svaki pravi podskup Kartezijeva proizvoda D1 x D2 x…,x Dn zove se relacija. U tim tablicama memorirani su međusobno povezani elementi. Relaciju čine redci i stupci. Oni sadrže podatke o nekoj klasi entiteta. Relacija se u relacijskom modelu definira pomoću sheme relacije. Relacijska shema R konačan je skup naziva atributa A1,A2, ...An zajedno sa skupom ograničenja koja su zadana na tom skupu atributa.     
     Skup koji predstavlja nazive atributa zove se zaglavlje ili shema relacije. Stupac relacije, u relacijskom modelu, jednoznačno je određen nazivom atributa i njihovim dopuštenim vrijednostima (domenama). Redosljed stupaca nije bitan za tablice u relacijskom modelu podataka. Za pojam relacije u matematici redoslijed stupaca je bitan.
Atribut je element relacijskog modela koji određuje neko svojstvo entiteta. Atributi mogu biti jednostavni (kada ih ne možemo dalje rastavljati ) i složeni (oni koje možemo dalje rastavljati). Primjer složenog atributa je nadnevak, koji se dalje rastavlja na dan, mjesec i godinu.
     Redke u relacijskom modelu baze podataka nazivamo slogovi, a stupce atributi (polja) što je prikazano na slici:

Prilozi:
relacijskimodel.jpg
Preuzimanja:679
Velicina datoteke:50.32 KB


Podrška samo putem foruma, jer samo tako i ostali imaju koristi od toga.