Centar za edukaciju-BiH


switch Lista naslova: 7 čarobnih namirnica koje tope kilograme
Stranice (1):1

#1 19.09.2011 08:52
funky girl Van mreze
Super Moderator
Registrovan od:04.02.2009
Postovi:2,217


Predmet:7 čarobnih namirnica koje tope kilograme
Pokušavate li izgubiti kilograme, nemojte umisliti da je hrana vaš neprijatelj. Naprotiv, odabirom pravih namirnica izgubit ćete više kilograma nego gladujući i brojeći kalorije

1. Zob

Pitat ćete se, zar zob nije ugljikohidrat? Jeste, ali zob je cjelovita žitarica, što bi značilo da ima moć stvaranja osjećaja sitosti. Isto tako, zob sadrži topiva vlakna koja snižavaju holesterol i masnoću u krvi. Sporo se probavlja tako da ne povisuje šećer, te stvara dugotrajni osjećaj sitosti.

2. Jaje

Nutricionisti već godinama pokušavaju vratiti reputaciju ovoj namirnici. Jaja su koncentrirani oblik životinjskih proteina, ali bez masnoće koju sadrži, naprimjer, meso. Istraživanja su pokazala kako jedno jaje kao dodatak ili zamjena tostu i žitaricama za doručak, omogućuju gubitak više kilograma nego obrok sačinjen od ugljikohidrata.

3. Mlijeko

Dokazano je da kombinacija kalcija, vitamina D i proteina koje sadrži mlijeko s malom količinom masnoće te nemasni jogurt potiču topljenje kilograma, a pritom zadržava mišićnu masu.

4. Jabuka

Brojne studije su pokazale kako jabuka pola sata prije obroka smanjuje unos kalorija, jer vlakna koja sadrži daju osjećaj sitosti, što znači da ćete manje i pojesti. Ali, jabuka ima i drugih prednosti. Djelujući kao antioksidans, sprečava poremećaje u metabolizmu kao što su visok krvni pritisak i povišen holesterol. Također, jabuka sadrži pektin koji se veže s vodom te tako smanjuje količinu masnoće koju tijelo apsorbira.

5. Crveno meso

Vjerovatno ne možete zamisliti crveno meso kao dijetalnu hranu, ali istraživanja provedena na ženama koje su jele crveno meso pokazala su kako su one izgubile više kilograma nego žene koje ga nisu jele.
Razlog tome je velika količina proteina u njemu, koji pomažu u održavanju mišićne mase koju bismo, naravno, svi trebalo da održavamo vježbanjem.

6. Cimet

Ovaj jednostavan i potcijenjen začin ima toliku snagu da razgrađuje šećer. Konzumiranjem ¼ do dvije žličice cimeta svaki dan možete sniziti šećer u krvi i holesterol za čak 10 do 20 posto. Unesite ovaj začin u bilo kojem obroku. Posipajte ga po žitaricama, stavite ga u čaj ili kavu i pomoći ćete organizmu da se riješi šećera.

7. Badem

Prva pomisao na orašaste plodove jeste da su masni i da debljaju. Orasi, kestenje, bademi, kikiriki, lješnjaci, pistacije, jesu kalorični, ali isto tako vrlo hranjivi i efikasni u borbi protiv holesterola i triglicerida, ali i daju puno energije.
↑  ↓

Stranice (1):1


Sva vremena su GMT +01:00. Trenutno vrijeme: 12: 38 pm.