Centar za edukaciju-BiH


Stranice (1):1

#1 10.06.2016 11:13
Avko Van mreze
Administrator
Registrovan od:28.05.2014
Postovi:4,696


Predmet:drzavna matura 2016 HR
Maturanti uhvaćeni u prepisivanju ili krađi ispita državne mature ove će godine prvi put snositi ozbiljne sankcije: ne samo da će im biti zabranjeno daljnje polaganje mature ove godine nego na maturu neće moći izaći ni iduće godine. Dosad im je jedina sankcija bila nepriznavanje ispita, nakon čega su mogli iste godine izaći na jesenski ispitni rok.
Dakle kazna za prepisivanje 2 godine pauze.
Ukljucen je i MUP RH koji ce nadzirati skole gdje se polaze matura. Prostorija u kojima se održavaju ispiti posebno su za ovu godinu zaštićene dodatnim mjerama, a smanjen je i broj zaposlenika NCVVO-a koji imaju izravan uvid u ispite na svega njih 15-ak.
U prostorije u kojima su ispiti ulaze nakon provjere metalnim detektorom, a u njima borave bez mogućnosti unošenja mobitela i pristupa internetu.

U Belgiji netko takvo nešto pokuša, pet godina ne može ništa polagati, uključujući i vozački ispit".

U Kini:
Učenici srednje škole u kineskom gradu Xioagangu u provinciji Hubei sjede u klupama u učionici zadubljeni u knjige ispred sebe. Noć je, ali nema vremena za šalu jer vremena je sve manje. Do “crnog mjeseca” - kada će polagati jedan od najstresnijih ispita na svijetu - ima još točno tri tjedna i njih 30-ak spremno je učiniti ama baš sve kako bi uspjeli, pa i priključiti se na infuziju s aminokiselinama kako bi imali više energije za učenje. Upravo su to i učinili. Bočice s prozirnom tekućinom mirno vise visoko iznad glava učenika, dok oni proučavaju gradivo, a učitelj šeće između njih i pomaže im.
Taj bizarni prizor iz kineskih školskih klupa šokirao je ovih dana svijet i rasplamsao burnu raspravu. Fotografije učenika kako uče u kasnu noć s infuzijama objavio je bloger pod imenom “CHImushroom”, koji se predstavio kao učenik trećeg razreda te srednje škole. Škola je potvrdila autentičnost fotografija.



Dužnosnici škole objašnjavaju da je učenicima ponuđena infuzija kako bi se uoči sudbonosnog ispita - dvodnevne serije testova poznatih po teškim pitanjima kojima se provjerava cjelokupno znanje koje su stekli od upisa u vrtić - poboljšalo njihovo fizičko stanje i razina energije. Da bi imali više vremena za učenje, odlučili su im pružiti mogućnost da infuziju primaju u učionici umjesto da gube vrijeme na odlazak u školsku ambulantu.
- Neki se učenici nisu dobro osjećali zbog lošeg vremena. Kako se ispit približava, u kliniku je dolazilo više njih nego što ih se moglo primiti - objasnio je jedan od učitelja.



Novi kineski zakon predviđa kaznu od sedam godina zatvora za učenike koji varaju na polaganju velike mature, zbog čega su ove nedelje vlasti rasporedile skoro 800 policajaca sa zadatkom da nadziru polaganje važnog nacionalnog ispita u 96 ispitnih centara u zemlji.
Kinezi ovaj ispit, koji je ekvivalent našoj maturi, smatraju odlučujućim, pošto se, u zavisnosti od postignutih rezultata, devet miliona kandidata razvrstava na bolje ili lošije univerzitete, a u Kini je akademsko opredeljenje naročito presudno za dalji razvoj karijere.
Diploma velikog univerziteta otvara vrata dobro plaćenom poslu, dok studije na univerzitetu koji ima lošu reputaciju mogu da naruše reputaciju porodice nesrećnog kandidata, koji se skoro uvek na kraju bavi nekom drugorazrednom profesijom.
zivot je moja domovina.
↑  ↓

Stranice (1):1


Sva vremena su GMT +01:00. Trenutno vrijeme: 9: 31 pm.