BiH



#1 23.12.2010-10:25
pmiroslav Online
Clan
Registrovan/a od: 02.02.2009-10:32
Komentari: 1,412


Subject: Server i Access baza proizvodnja
Ne znam ovaj podforum ali počet ću ovdje.
Naime moram priznati da jako malo znam o radu baze podataka preko servera, a o se često spominje. Zato molim ako netko može u kratkom crtama objasniti što sve treba napraviti, instalirati da bi Access baza radila na servru
Pozdrav
Ovaj komentar je mijenjan 1 puta. zadnja izmjena 14.03.2011-11:02 od strane zxz. ↑  ↓

#2 23.12.2010-12:09
zxz Online
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,989


Subject: Re: Server i Access baza
Dobro ti je pitanje.
Ja cu pokusati odgovoriti u sto kracim crtama.
Prvo kada kazemo instaacija na serveru. U vecini slucajeva bar do sad sto sam ja citao sto ljudi pitaju i ne bude server u klasicnom smislu nego mrezni rad ja bi to tako nazvao. Naime access baza moze raditi kroz mrezu. Kako nazvati to drugacije jer opet na svakoj masini imas access aplikaciju. Ako to uporedimo sa MsSQl ili MySql onda mozda dobijamo bolju sliku.
MsSQl ili MySQl instalisemo na jedan racunar u mrezi dodamo imena korisnika i odredimo njihova prava odnosno privilegije. Na ostale racunare instalisemo aplikaciju koja moze biti uradjena u bilo kom programskom jeziku a bazi pristupamo preko drivera za pristup.
Mogu biti:
-Odbc (najcesce)
-Ado
-Dao
itd..

Iz ovoga se vidi da mi nemoramo instalisati aplikaciju servera na ostale racunare a i netreba nam jer aplikaciju radimo u nekom drugom programskom jeziku. To nije slucaj sa accessom bar ne ovo sto mi radimo. Mi aplikaciju imamo na svakoj masini a i nije problem jer dolazi u paketu officea.

Postoji i varijanta da naprimjer aplikaciju napravimo u accessu odnosno da access koristimo samo kao programski jezik za izradu aplikacije a da tabele odnosno bazu imigriramo odnosno postavimo na server ako ga imamo u mrezi odnosno na Mysql ili Sql.

Postoji i druga varianta da napr. napravimo aplikaciju u Vb ili C ili pak nekom drugom programskom jeziku a da tamele smjestimo u mdb bazu. I u ovom slucaju mozemo bazi pristupati kroz mrezu. Odnosno mozemo je koristiti u visekorisnickom nacinu rada.

Da uocimo razliku
Znaci access je ujedno i baza podataka (srednja baza podataka) i programski jezik odnosno u sklopu accesa imamo vb programski jezi i bazu podataka.
Oracle baza ima isto nesto tako koliko znam ali nemam iskustva sa tim pa nemogu nista ni reci kako radi.

Ako instalisemo MySQl bazu obicno instalisemo i PHP i aplikaciju pravimo u PHP.
Jos jedna prednost ovakvog rada je to sto se aplikacija stavlja na sam server odnosno na serversku masinu i tamo se i odvija aplikativni dio a rezultati se salju na klijentsku masinu kroz mrezu u obliku html stranice.

Naravno Mysql moze raditi i nagore navedeni nacin odnosno da napravimo neku aplikaciju exe i da postvimo po lokalinim masinama te da preko nekih drivere pristupamo bazi te od nje preko SQL-a zahvatamo podatke po zelji.

Iz ovoga vidimo da se uvijek pristup podacima vrsi pomocu drivera a jedini jezik koji baze prepoznaju je SQL.

Eto to je ukratko sad ti moze postavljati pitanja iz raznih segmenata.
Pozdrav
↑  ↓

#3 23.12.2010-12:33
pmiroslav Online
Clan
Registrovan/a od: 02.02.2009-10:32
Komentari: 1,412


Subject: Re: Server i Access baza
Ja imam u firmi nekoliko Access aplikacija koje rade u mrežnom okruženju ali to je pod windows XP u klasičnoj kućnoj mreži (BE na jednom kompjuteru, a FE na više korisničkih kompjutera) i to radi OK osim što se ćesto FE aplikacije sporo otvaraju i to je problem.
Zato bih želio malo probati konfigurirati neki server.
Što mi ti od Softwareaza server predlažeš da instaliram na taj kompjuter gdje je BE baza.
Pozdrav
↑  ↓

#4 23.12.2010-12:57
zxz Online
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,989


Subject: Re: Server i Access baza
Nemoj misliti da ces nesto mnogo brze dobiti ako instalises neku drugu bazu.
Uglavnom problem nije zbog toganego ja bih rekao u nerazumijevanju nacina rada sa bazama.

Evo jedan primjer:
Imas tabelu Korisnici. Naravno napravio si formu korisnici. I na njoj si zalijepio odnosno upisao u Recordsource TblKorisnici.
Sta to znaci?
Znaci isto kao da si napisao SQl string:
SELECT * FROM tblKorisnici.
Ako sada procitamo ovaj SQL kaze nam da podigne iz tabele tblKorisnici sva polje i sve redove.
Ako je puno zapisa puno je to i podataka. U stvarnosti nama nije trebao niti jedan podatak iz baze nego samo da dopisemo novog korisnika.
To nemozemo bas nazvati greskom accessa nego samo uprostenim nacinom koji dobro radi ako je malo podataka.
Ukoliko pravimo aplikaciju za koju mislimo da ce imati pozamasan broj podataka trebali bi bar opciju data enty staviti na true. U tom slucaju nebi povlacili podatke iz baza kada dopisujemo novi red.

Kako bi to izgledalo kada bi pravili to u nekom drugom programskom jeziku a mozemo to napraviti i u accessu.

Kreirali bi praznu formu i na nju postavili onoliko tekst boksova koliko imamo polja u tabeli i dodamo jedan komandni taster. U recordsource nebi pisalo nista.
Sada kada podignemo ovu formu ona uopste ne pristupa bazi podataka.
Popunimo polja podacima za novog korisnika. Iza komandnog tastera na on klik napravi se kod koji ce poslati podatke u bazu.
E sad vidi u ovom slucaju koliko si manje pristupao bazio i samim tim je mnogo brze.
Ovo je ispravan nacin rada ako se radi u visekorisnickom okruzenju i sa vise podataka.
Ovakav primjer ima ovdje u jednoj temi.
Jos je gore ako uzmemo i kombo boksove i list boksove.
Access jest dobar sto bez mnogo ucenja mozes nesto napraviti ali ozbiljnu aplikaciju ne dok se ne zagrije stolica.

Sto se tice druge baze ja bih ti preporucio MySQL prvo sto je besplatan, sto je zgodna instalacija i odrzavanje i sto ima nekoliko verzija.
Napr. Easy Mysql je neka umanjena varijanta ali izuzetno finao radi i lako se instalise i ima i PHP zajedno.

Imas i XAMPP koji isto tako ima i PHP sa sobom i jednostavna je instalacija. Ima i sam MySQl .

Zaboravih.
U access bazi na meniju
Tools--->Options kartica edit/find u polju
Don't display listwhere more than... ukucaj 500. To bi moralo malo ubrzati.
Pozdrav
↑  ↓

#5 23.12.2010-14:52
pmiroslav Online
Clan
Registrovan/a od: 02.02.2009-10:32
Komentari: 1,412


Subject: Re: Server i Access baza
Citat od zxz:
Nemoj misliti da ces nesto mnogo brze dobiti ako instalises neku drugu bazu.
Uglavnom problem nije zbog toganego ja bih rekao u nerazumijevanju nacina rada sa bazama.

Ja sam o ovome poćeo razmišljati baš zbog problema sa sporošću. Evo baš sam sada testirao jednu moju bazu koja je dosta velika. Imam postavljeno u StartUp da mi se otvori početna forma i kada je BE na drugom kompjuteru potrebno je ok 50 sekundi da se otvori ta forma, a ako je BE na mom kompjuteru forma se otvori za svega 4-5 sekundi. Očito je neki problem i u samoj StartUp formi jer ona na se bi ima dva Comba za izbor proizvoda
Prvi Combo lista podatke it tablice koja ima 2 kolone i 6 redova
Drugi Combo je IzborKategorije

SELECT ID, KLASA, PozKratica, ALT
FROM PROCES
WHERE (((KLASA)=[Forms]![IzborProizvoda]![IzborKategorije]))
ORDER BY PozKratica, .ALT;

tablica PROCES iz koje se filtriraju rekoerdi ima 12000 redova

I ima tri subforme koje pokazuju podatke o proizvodu izabranom sa Combom
Pozdrav
↑  ↓

#6 23.12.2010-15:09
zxz Online
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,989


Subject: Re: Server i Access baza
U kombo boksovima dobro razmisli treba li ti to sve sto si stavio. Mislim na kolone.
Drugo dali uopste treba kombo. Treba dobro razmisliti. Nisam rekao da netreba.
Citat:
I ima tri subforme koje pokazuju podatke o proizvodu izabranom sa Combom

Pitanje je kako si napravio kada ulazis dok nista nije izabrano.
Obicno mi to napravimo da se podigne sve. Eto tu se moze dosta ubrzati. Kada podizemo formu u kojoj zelimo neki pregled podataka na pocetku pri ulazu nam netreba niti jedan red podataka. Tek kada korisnik odabere kriterij tek onda Treba poslati string bazi odnoano SQl po tom kriteriju.

SQL mora biti dinamiski da se sastavlja na osnovu kriterije i tek onda salje bazi.
Najgora opcija je staviti u polje zvjezdicu pa postaviti kriterija prema tom polju. To veoma sporo radi.
Mozes i sam isprobati.
Kodom prvo provjerimo dali postoji podatak u polju ako ne postoji onda i ne pretrazujemo po tom polju.
Pozdrav
↑  ↓

#7 23.12.2010-20:43
pmiroslav Online
Clan
Registrovan/a od: 02.02.2009-10:32
Komentari: 1,412


Subject: Re: Server i Access baza
Hočeš li malo pogledati tu moju Startup formu koja mi zadaje probleme.
U njoj kao što sam rekao ima dva Comba kojima se treba izabrati ono što se hoče prikazati. Međutim meni se več kod podizanja forme prikažu neki podaci bez obzira šđto ništa nije izabrano.
Kako to spriječiti, tj otvoriti praznu formu, a da se podaci pokažu tek nakon odabira Tehnološke cjeline pa zatim Izbora dijela.

Prilozi:
Informacije o fajlu: rar  Proces.rar
Preuzimanja: 210
Veličina: 76.11 KB


Pozdrav
Ovaj komentar je mijenjan 1 puta. zadnja izmjena 23.12.2010-20:45 od strane pmiroslav. ↑  ↓

#8 24.12.2010-13:33
zxz Online
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,989


Subject: Re: Server i Access baza
Posto U source object ubacujes subforme, preporucio bih ti da napravis jos jednu praznu subformu te nju uvozis pri ulazu.
Kako sam vidio ti na osnovu odabira grupe ubacujes subformu. Ako stavis prvu praznu nece nista niti uvoziti dok ne odabere.
Drugo je pitanje jesul podaci srodni odnosno dali se to moze rijesiti jednom subformom.
Ovdje sto si dao ima samo jedna.

Ovaj prvi combo kako mi se cini nema puno podataka i na osnovu izbora u njemu trebao bi se formirati drugi.
Sto znaci da bi drugi pri podizanju mogao biti prazan pa tek pri itboru u prvom da se napuni.

Sinoc nisam bio tu a nijutros. Sad nemam vremena da ti ovo uradim ali veceras hocu.
Pisem o ovom combu drugom a ti napravi praznu formu pa probaj.
Pozdrav
↑  ↓

#9 24.12.2010-16:39
pmiroslav Online
Clan
Registrovan/a od: 02.02.2009-10:32
Komentari: 1,412


Subject: Re: Server i Access baza
Ja tu imam tri subforme i jedino kako sam znao to naptaviti je da budu vidljive ili nevidljive, pa predpostavljam da iako napravim praznu subformu da će se i te tri moje forme opet učitavati samo što će biti nevidljive. A kako sam tebe razumio trebalo bi da se pri podizanju forme ne učita ništa, a podaci da se pojave tek kada u Combu odaberem uvjete za prikaz. Ali ja ne skromno priznajem da neznam kako to uraditi
Pozdrav
↑  ↓

#10 24.12.2010-16:58
zxz Online
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,989


Subject: Re: Server i Access baza
Onda ti je neko to uradio kodom.
Imas select case koji ucitava u source object subforme razlicite subforme.

Evo ti napravi ovako
Napravi praznu formu te je upisi na mjesto dosadasnje subforme.
Trabalo bi sve da radi kako valja.
Pozdrav
↑  ↓

#11 24.12.2010-18:51
zxz Online
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,989


Subject: Re: Server i Access baza
Uf sad kada sam ozbiljnije pogledao vidio sam da ti imas uvezene jednovremeno 3 subforme. Samo je pitanje kada je koja vidljiva.
Nije ni cudo sto radi spoto.
Mogao si kroz jedan okvir uvoziti sve.
Morat ces mi poslati i ostale subforme jer ovdje nesto nedostaje.
Pvim se treba ozbiljnije pozabaviti.

Mogao bih ti opisati ali neznam dali ces uspjeti pa je bolje da mi posaljes.

Nedostaje:
Sklop subfor
Podsklop subfor
Čvor subfor

Prettpostavljam da ti je neko dao ovaj kod ali ti ga nisi iskoristio jer je pogresno pisalo ime subformi
Sklop subfor-Verovatno treba Sklop subform
Pozdrav
↑  ↓

#12 25.12.2010-11:13
pmiroslav Online
Clan
Registrovan/a od: 02.02.2009-10:32
Komentari: 1,412


Subject: Re: Server i Access baza
Evo šaljem dopunjeno

Prilozi:
Informacije o fajlu: rar  Proces.rar
Preuzimanja: 201
Veličina: 498.98 KB


Pozdrav
↑  ↓

#13 25.12.2010-23:45
zxz Online
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,989


Subject: Re: Server i Access baza
Evo ja sam nesto pokrpio.
Brze ce raditi to je sigurno. U funkcionalnost nisam ulazio jer vjerovatno bi trebalo iz temelja mijenjati.
Koliko vidim ovo je odrzavanje strojeva. Imao sam tu bazu da si mi trazio samo.
Ovdje sam zakacio samo ovu formu.
Inportuj je u svoju aplikaciju a svoju preimenuj.
Isto tako sam prepravio kod da ti netrebaju one subfor subforme. Imao si iste ime samo na kraju jedna subfor a druga subform.
Koliko sam ja vidio iste su sem dizajna a to mozes kodom rijesiti ako ti bude trebalo.

Prilozi:
Informacije o fajlu: zip  prazna.zip
Preuzimanja: 193
Veličina: 32.84 KB


Pozdrav
↑  ↓

#14 26.12.2010-18:56
pmiroslav Online
Clan
Registrovan/a od: 02.02.2009-10:32
Komentari: 1,412


Subject: Re: Server i Access baza
Hvala ti na ovom, pošto sutra radim, ja ću to na poslu malo bolje proučiti.
Ovdje se radi o proizvodnji strojeva i ova početna forma mi služi za slaganje šeme montaže strojeva i na osnovu toga izdavanje pripadajuće dokumentacije za radne naloge.
Pozdrav
↑  ↓

#15 26.12.2010-19:08
zxz Online
Administrator
Registrovan/a od: 03.02.2009-16:22
Komentari: 9,989


Subject: Re: Server i Access baza
To se sad vec duze vrijeme koristi i netreba razmisljati o vecim izmjenama. Bolje praviti novu verziju.
Ovo ce ti sigurno mnogo brze raditi.
Zaboravih combo SelectProduct rowsource.
Izbrisi tamo u rowsource neka bude prazno.
Pozdrav
↑  ↓

Stranice (15): 1, 2, 3 ... 14, 15


All times are GMT +01:00. Current time: 13.11.2019-13:01.